Close
Már karcolja a felhőket Európa legmagasabb épülete

Már karcolja a felhőket Európa legmagasabb épülete

A szentpétervári Lakhta Centre 462 méter magas, a 87 emelete legtöbbjét a Gazprom foglalja majd el.

Elkészült Európa legmagasabb épülete, a szentpétervári Lakhta Centre, amelyet a brit RMJM stúdió tervezett – közölte a Dezeen.

A jellegzetes, csavarodó toronyházat ugyanakkor még nem adták át, jelenleg különböző engedélyekre vár. A Lakhta Centre a világ 13. legmagasabb épülete, egyben a „legészakibb felhőkarcoló”.

Fotó: Lakhta Centre

Ugyan az épületet Tony Kettle tervezte, ám miután távozott az RMJM stúdiótól, az orosz Gorproject vette át, majd fejezte be a projektet. Az alapoktól a csúcsig 90 fokot elfordul a torony, ennél csak a 120 fokot elforduló Shanghai Tower csavarosabb.

„Valami olyan könnyedet és elegánsat szerettem volna, mint a történelmi formák, ami megragadja a fényviszonyok változását, akárcsak az arany kupolák és tornyok” – mondta Kettle, akinek a terveit a helyi Péter és Pál Katedrális inspirálta.

Az épület alapja, és a központi oszlop – Fotó: Monoklon

Az épületet tartó cölöpöket 82 méter mélyre süllyesztették a város puha talajába, és külön speciális struktúra teszi ellenállóvá a tornyot a 400 méteres magasságban időként előforduló mintegy 150 km/órás széllökéseknek. A burkolatot 16 500 hajlított üveglap alkotja, a 78-79. emeleteken pedig Európa legmagasabb panorámás éttermei kapnak majd helyet.

Ez is érdekelhet:

Megjelent a legújabb Roadster magazin!
Ismét egy magazin azoknak, akik szerint nem arra születtünk, hogy a négy fal között üljünk, akik szerint az élet olyasmi, amit nagykanállal kell fogyasztani és amiből sosem lehet elég. 170 oldalnyi friss, színes és energiával teli kontent felfedezőknek, kalandoroknak, inspirációt keresőknek mindarról, ami miatt érdemes nekivágni a világnak. Ha velünk tartanál ezen az utazáson, ezen a linken megrendelheted a magazint.
Close

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom