Close
Már karcolja a felhőket Európa legmagasabb épülete

Már karcolja a felhőket Európa legmagasabb épülete

A szentpétervári Lakhta Centre 462 méter magas, a 87 emelete legtöbbjét a Gazprom foglalja majd el.

Elkészült Európa legmagasabb épülete, a szentpétervári Lakhta Centre, amelyet a brit RMJM stúdió tervezett – közölte a Dezeen.

A jellegzetes, csavarodó toronyházat ugyanakkor még nem adták át, jelenleg különböző engedélyekre vár. A Lakhta Centre a világ 13. legmagasabb épülete, egyben a „legészakibb felhőkarcoló”.

Fotó: Lakhta Centre

Ugyan az épületet Tony Kettle tervezte, ám miután távozott az RMJM stúdiótól, az orosz Gorproject vette át, majd fejezte be a projektet. Az alapoktól a csúcsig 90 fokot elfordul a torony, ennél csak a 120 fokot elforduló Shanghai Tower csavarosabb.

„Valami olyan könnyedet és elegánsat szerettem volna, mint a történelmi formák, ami megragadja a fényviszonyok változását, akárcsak az arany kupolák és tornyok” – mondta Kettle, akinek a terveit a helyi Péter és Pál Katedrális inspirálta.

Az épület alapja, és a központi oszlop – Fotó: Monoklon

Az épületet tartó cölöpöket 82 méter mélyre süllyesztették a város puha talajába, és külön speciális struktúra teszi ellenállóvá a tornyot a 400 méteres magasságban időként előforduló mintegy 150 km/órás széllökéseknek. A burkolatot 16 500 hajlított üveglap alkotja, a 78-79. emeleteken pedig Európa legmagasabb panorámás éttermei kapnak majd helyet.

Ez is érdekelhet:

Close