Close
Már karcolja a felhőket Európa legmagasabb épülete

Már karcolja a felhőket Európa legmagasabb épülete

A szentpétervári Lakhta Centre 462 méter magas, a 87 emelete legtöbbjét a Gazprom foglalja majd el.

Elkészült Európa legmagasabb épülete, a szentpétervári Lakhta Centre, amelyet a brit RMJM stúdió tervezett – közölte a Dezeen.

A jellegzetes, csavarodó toronyházat ugyanakkor még nem adták át, jelenleg különböző engedélyekre vár. A Lakhta Centre a világ 13. legmagasabb épülete, egyben a „legészakibb felhőkarcoló”.

Fotó: Lakhta Centre

Ugyan az épületet Tony Kettle tervezte, ám miután távozott az RMJM stúdiótól, az orosz Gorproject vette át, majd fejezte be a projektet. Az alapoktól a csúcsig 90 fokot elfordul a torony, ennél csak a 120 fokot elforduló Shanghai Tower csavarosabb.

„Valami olyan könnyedet és elegánsat szerettem volna, mint a történelmi formák, ami megragadja a fényviszonyok változását, akárcsak az arany kupolák és tornyok” – mondta Kettle, akinek a terveit a helyi Péter és Pál Katedrális inspirálta.

Az épület alapja, és a központi oszlop – Fotó: Monoklon

Az épületet tartó cölöpöket 82 méter mélyre süllyesztették a város puha talajába, és külön speciális struktúra teszi ellenállóvá a tornyot a 400 méteres magasságban időként előforduló mintegy 150 km/órás széllökéseknek. A burkolatot 16 500 hajlított üveglap alkotja, a 78-79. emeleteken pedig Európa legmagasabb panorámás éttermei kapnak majd helyet.

Ez is érdekelhet:

Tony Kettle | felhőkarcoló | oroszország | Gazprom | video

FOLYTASD EZZEL

Lebilincselő videó készült az emberek nélküli metropoliszról

Látványos videó mutatja meg, hogyan lett Isztambul két kontinens szerelemgyereke

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram