Hat európai város az építészet szerelmeseinek

Európa nagyvárosainak képe igazán változatosnak mondható, mindegyik magában hordozza az ország történelmi sajátosságait. Összegyűjtöttünk hat várost, melyek stílusa számos kuriózumot tartogat azoknak, akik rajonganak az építészetért.

A gótika magasiskolája: Zágráb

A gótikus építészet a 12. század közepétől a 16. századig tartott, és boltíves terek, magas belmagasságok, ólomüveg ablakok jellemzik.

Zágrábban a stílus gazdag történelmi hagyományokkal rendelkezik; a város gótikus épületei zömében a 14. században épültek és a ferences rend, valamint a lovagi kultúra elemeit hordozzák magukban.

Szecesszióért irány Bécs!

A szecessziós építészet a 19. század végétől a 20. század elejéig volt népszerű. Egyedülállósága abban rejlik, hogy modern anyagokat használt fel, így gyakran ötvözték a vasat, az üveget és a kerámiákat. A motívumvilágához a növényekből és a virágokból merítettek ihletet.

Bécs modern városképének kialakításához pedig olyan neves osztrák építészek járultak hozzá, mint Otto Wagner vagy Adolf Loos. A szecessziós építészet legszebb példái többek között a Karlsplatz állomáson láthatók.

A különleges mór építészetért Andalúziáig kell menni

A mór építészet a nyugati iszlám világban alakult ki, innen terjedt át Portugáliába és Spanyolországba.

A berber motívumvilág jegyeit is magában hordozza, melyek jól felismerhetők az épületek kupoláiban, kalligráfiáiban és geometrikus alakzataiban, melyeket például a Palacio de Generalifén is meg lehet csodálni.

Egyedülálló Tudor-építészet Londonban

London látképét napjainkban elsősorban az üvegből és acélból épített felhőkarcolók uralják.

A város történelmi negyedében azonban továbbra is gyönyörű Tudor-épületek a dominánsak.

A stílust a favázas épületek, az ólomablakok és az alacsony boltívek jellemzik. A város szívében található Szent Jakab-palota és Erzsébet királynő vadászháza tökéletes példával szolgál a korszak építészetére.

Sokkoló brutalista építészet Belgrádban

A brutalista építészet a 20. század közepén jelent meg és az úgynevezett modernista mozgalomból gyökerezik. Általában durva, befejezetlen felületek, szokatlan formák, egyenes vonalak jellemzik, az anyagfelhasználást tekintve pedig a beton dominál.

Tipikusan az egykori Jugoszlávia építészi stílusa volt, amelyben a modernitást akarták megjeleníteni. Belgrád számos részén fellelhetők erre remek példák.

Barokk különlegességek Lisszabonban

A barokk építészetet a 17. század elején jelent meg, hogy meghatározó művészeti ágává válhasson a festészetnek, a szobrászatnak és az építészetnek is.

Lisszabonban számos kiemelkedő példát találunk rá, ilyen például a Santa Engrácia-templom és a Mafra-palota is.

A kastélyokat mindig valamilyen különleges misztikum övezi, hiszen ott találkoznak a mesék, a romantikus történetek, az epikus csaták és a királyságokat övező rejtélyek. Európa számos csodálatos kastéllyal rendelkezik, egyes becslések szerint csak Németországban húszezer található. Most tíz igazán különlegeset mutatunk be.

(Fotók: Getty Images)

európ | utazás | kultúra | város | aépítészet

FOLYTASD EZZEL

Exkluzív élmény vár a Bazilika lábánál – Megnyílt a The—Bar Giftshop Pop-up Store

Nehéz decemberben programot találni a Balatonnál? Választani nehéz!

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom