Close
Ez a látványos toronyház lett 2022-ben az év épülete

Ez a látványos toronyház lett 2022-ben az év épülete

A 2022-es Építészeti Világfesztivál nemrégiben ért véget Lisszabonban, a legnagyobb szakmai eseményen pedig kiosztották az év épülete díjat is, amelyet a Sydney Quay Quarter Tower nyert el. 

A Sydney-i Operaház közelében található, zseniális panorámával rendelkező toronyház kétszázhat méter magas, és az egykor a helyén álló ötven éves kereskedelmi torony nagy részének felhasználásával épült.

Bár az épület nem teljes egészében újrahasznosított, úgy tudni, a régi torony gerendáinak és födémjeinek hatvanöt százalékát, valamint az eredeti épület magjának több mint kilencvenöt százalékát felhasználták, hogy aztán negyvenöt ezer négyzetméternyi alapterülettel bővítsék ki.

Az AMP Capital megbízásából épült irodaház Jenga-szerű tervét a dán 3XN építészeti stúdió készítette el a BVN-nel együttműködve.

Szokatlan formája öt enyhén elforgatott elemből áll. Ezek mindegyike egy központi átrium köré épült, amely a Sydney-i kikötő vizeire néz, de tetőkertek és teraszok is helyet kaptak benne.

(Forrás: Bosshunting, fotók: AMP Capital)

sydney | épület | építészet | toronyház

FOLYTASD EZZEL

Gigantikus higanycsepp-szobor előtt szelfiznek a New York-iak

Eladóvá vált a világ egyik leghíresebb írójának pazar rezidenciája

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram