Close
Azonnal bele lehet szeretni a világ első, napenergiával működő toronyházába

Azonnal bele lehet szeretni a világ első, napenergiával működő toronyházába

A fenntartható jövő karnyújtásnyira került – legalábbis Miami új, napelemes toronyházában, a The Residences at 1428 Brickellben. Az Ytech által nemrégiben bemutatott projekt az első a világon, amely fotovoltaikus üvegezést integrál egy toronyház homlokzatába.

A milánói székhelyű ACPV Architects által tervezett hetven emeletes komplexum fantasztikusan ötvözi a toronyházak formáját, a lakóingatlanok funkcióját és a fenntarthatóságot. Az épület nyugati fekvésű homlokzatán ugyanis ötszáz fotovoltaikus ablak található, amely

rendszerbe integrálva akár százhetven megawatt tiszta energia előállítására is képes évente.

Yamal Yidios, a Ytech vezérigazgatója úgy nyilatkozott: bár a napelemes üvegtechnológiát számos módon alkalmazták már a világon, a The Residences at 1428 Brickell az első, amely a technológiát egy toronyházba kivitelezése során használja. Ezzel évente körülbelül négyezerhétszáz tonnával csökken a széndioxid-kibocsátás és háromezer hordóval kevesebb olajat használnak fel, ami

megfelel kilencszáztizenöt otthon egész éves villamosenergia-fogyasztásának.

A toronyház azonban nemcsak fenntarthatósági szempontból egyedülálló, hiszen minden egyes négyzetcentimétere luxushatást kelt. A mesés éttermek, wellness- és szórakoztatóközpontok közelében található ingatlanban száznyolcvankilenc lakást alakítanak ki, melyek ára nagyságuktól függően két és hé millió dollár között mozog majd. Helyet kapnak benne penthouse-ok is, amikért akár negyven millió dollárt is elkérhetnek.

A lakásokban és a pihenőterekben Antonio Citterio által tervezett bútorokat tesznek, de az ingatlanokhoz saját lift, több terasz, előtér és saját tároló is tartozik majd.

De ez még mindig nem minden. A tetőtérben medence és átrium kap helyet, két szintes társalgó, irodahelyiségek, saját étterem és konyha is helyet kap a toronyházban.

Természetesen edzőterem, wellness központ, és gyermek-rekreációs központ is lesz benne.

A fejlesztő rámutat arra is, hogy a napenergia a közvélemény szerint nem kelthet fényűző hatást, hiszen azt a hatalmas napelemek megjelenéséhez társítja. A fotovoltaikus üveg ezt a problémát oldja fel azáltal, hogy kinézetében a tipikus üvegfelület érzetét kelti, hiszen olyan innovatív technológiát tartalmaz, amely a laikus szem számára felismerhetetlen.

A toronyház építése várhatóan 2026-ban fejeződik be, de a lakásokat öt százalékos előleg ellenében már most le lehet foglalni.

(Forrás: RobbReport, fotók: Ytech)

miami | fenntarthatóság | toronyház | ACPV Architects

FOLYTASD EZZEL

A luxus új szintje a Balatonnál – Ilyen a LUA Resort télen

Fantasztikus őszi ízek és otthonos hangulat – Így varázsolt el minket a Macesz Bisztró

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram