Close
Stílusos és fenntartható turistaházak épültek ebben a fantasztikus nemzeti parkban

Stílusos és fenntartható turistaházak épültek ebben a fantasztikus nemzeti parkban

Az ausztrál Noxon Giffen és McGregor Coxall varázslatos menedékházakat alkottak meg a Grampians Nemzeti Parkban található Grampians Peaks Trail-en. A fémből, kőből és fából készült építmények csodálatosan kiegészítik a gyakran zord tájat.

A menedékházak egy százhatvan kilométer hosszú túraútvonal mentén helyezkednek el, amely áthalad az ausztrál Grampians Nemzeti Parkon, és az északi Mount Zerót köti össze a déli Dunkeld városával. A melbourne-i Noxon Giffen stúdió és a McGregor Coxall tájépítész vállalkozás célja az volt, hogy olyan építményeket húzzanak fel, amelyek

tökéletesen rezonálnak az egyes helyszínek sajátosságaira, történetére, természeti körülményeire.

A Grampian Peaks Trail mentén található turistaházak varázslatos módon kapcsolódnak a tájhoz, és fokozzák a túraélményt.

Az ösvény fenntartója, a Parks Victoria folyamatosan tartotta a kapcsolatot a tervezőkkel és világos irányvonalakat, valamint határokat húzott meg, hogy a környezet, az ökológia és a kulturális elemek is érvényesülni tudjanak a végeredményben.

A turistaházak alapvető kényelmi eszközöket biztosítanak a túrázóknak egy-két éjszakára, beleértve a sátorhelyeket, a mosdókat és a közösségi tereket.

A menedékek védelmet nyújtanak az időjárási viszontagságok ellen, miközben erősítik a látogatók kapcsolatát a tájjal.

Az építészek olyan anyagokat választottak az építmények kivitelezéséhez, amelyek a természetes környezetben is megtalálhatók, vagy segítenek abba beleolvadni, így mindegyik egyedi karaktert kapott, fenntartásuk pedig minimális karbantartási munkákat igényel.

Alapvetően moduláris rendszerből épültek fel, így az egyes elemeket előre gyártották, ami

költséghatékony és egyszerű megoldásnak bizonyult.

Minden menedékházban kialakítottak egy közösségi teret, amelynek egyik oldalán az ételek elkészítése, a másikon pedig azok közös elfogyasztása válik lehetővé.

(Forrás: Dezeen, fotók: Shannon McGrath)

nemzeti park | turistaház | ausztrália | menedékház

FOLYTASD EZZEL

Újbudára kell mennünk, hogy lássuk az északi fényt

Fantasztikus őszi ízek és otthonos hangulat – Így varázsolt el minket a Macesz Bisztró

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram