Close
Akvárium ennél hasznosabb még sosem volt

Akvárium ennél hasznosabb még sosem volt

A látványos kiegészítő egy merőben új mezőgazdasági módszerként is értelmezhető akkor, ha nagy volumenben tekintünk rá.

A François Hurtaud által tervezett Eva névre keresztelt úgynevezett aquaponics egyszerre akvárium és innovatív edény, amely mesterséges ökoszisztémát teremtve alkalmas arra, hogy zöldségeket, gyümölcsöket termeszthessünk, vagy akár virágokat is nevelhessünk benne.

Ráadásul elképesztően dekoratív, így kisbútor funkciót is simán betölthet.

A innováció különleges működési mechanizmussal rendelkezik, hiszen a halak által termelt szennyeződéseket alakítja át a növények tápanyagforrásává azáltal, hogy egy szivattyú segítségével a növények gyökeréhez juttatja azokat, elősegítve a gyors növekedést.

Az aquaponics-szal azonban ennél sokrétűbb tervei vannak a megalkotójának. Egy olyan fenntartható mezőgazdasági módszernek szánja, amely új, környezetbarát, víztakarékos és energiaszegény lehetőséget kínál a növénytermesztésre a hagyományos gazdálkodással szemben.

Az Eva több modulból áll, amelyeket egy mozdulattal egymáshoz lehet illeszteni. A növénytermesztő résznek és az akváriumnak közös ledes fényforrása van, intelligens szenzorainak és applikációjának köszönhetően pedig folyamatosan nyomon lehet követni azt, hogy a halak vize mennyire optimális az egészségük megőrzése és a növények növekedése szempontjából.

Egy szlovák dizájner egyedülálló megoldásának köszönhetően pedig mostantól nem kell attól tartanunk, hogy a vágott virágaink elhervadnak, mire hazaérünk velük.

(Fotók: François Hurtaud)

víz | kortárs | aquaponics | dizájn | halak

FOLYTASD EZZEL

Gigantikus higanycsepp-szobor előtt szelfiznek a New York-iak

Eladóvá vált a világ egyik leghíresebb írójának pazar rezidenciája

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram