Szülinap a királlyal, avagy így utazz olyan helyekre 2018-ban, ahol évfordulót ünnepelnek

Jó néhány országban a megszokottnál is nagyobb erőkkel indultak neki 2018-nak, mert az új esztendő történelmi jelentőségű évfordulókkal érkezik, legyen az függetlenné válás jubileuma vagy a király ötvenedik születésnapja. Olyan úti célokat ajánlunk Csehországtól Mauritiusig, ahol idén valami különlegesre számíthat a látogató.

Csehország

Csehországban mindjárt három, történelmileg jelentős évfordulóra készülnek. Az első Cseh Köztársaság pontosan száz esztendővel ezelőtt, 1918-ban alakult. A Szlovákiával történt szétválást huszonöt éve éve jegyzik az almanachok, a híres forradalom, a Prágai tavasz pedig ötven éve, 1968 januárjában kezdődött.

Az ország centenáriumának tiszteletére a Prágai Nemzeti Technikai Múzeumban Made in Czechoslovakia 1918–1992 – ipar, amely meghódította a világot címmel átfogó kiállítás nyílik, míg a cseh filharmonikusok szabadtéri koncertet adnak, úgyhogy az év bármelyik szakaszában jutunk el Prágába, mindig találunk alkalmat a koccintásra.

Észtország

A csehekhez hasonlóan függetlenséget ünnepelnek az észtek is. Az első világháború végén a németbarát lázadókkal vívott győztes háború eredményeként huszonkét esztendőre elnyerte önállóságát a balti állam, ennek következik most a jubileuma.

Országszerte kiállítások és rendezvények szerveződnek az esemény évfordulójának tiszteletére, illetve valamennyi észt település megrendezi a saját Észtország 100-partiját.

Kiváló alkalmat kínálnak a történelmi ünnepségek arra, hogy felfedezzük a természeti csodákban bővelkedő kis ország szépségeit.

Mauritius

Ötven esztendővel ezelőtt vált függetlenné Nagy-Britanniától a többségében francia származású lakosság vezetésével indult harc eredményeként a trópusi szigetország, ami azt jelenti, hogy 2018 fajsúlyos lesz a két nagyobb és több apró szigetből álló paradicsomban.

A nagy nap március 12-én esedékes, ekkor egész napos buliőrületre kell számítani.

Nem meglepő, hogy a BBC is bejelentkezett filmet forgatni a függetlenségi ünnepségsorozat alkalmából.

Szváziföld

Somholo Day. Így hívják a délkelet-afrikai kis állam függetlenségi napját, melyet minden évben szeptember 6-án ünnepelnek. Ötven éve sikeresen szakadtak el Nagy-Britanniától, erre a jeles eseményre emlékeznek idén.

Kettős ünneplésre kell számítani 2018-ban a szubtrópusi éghajlatú, szavannák és esőerdők által borított országban, ugyanis III. Mswati király ötvenedik születésnapi buliját tartja.

Pontos program még nincs, de az uralkodó negyvenedik szülinapjára rendezett eseménysorból kiindulva akár leopárdbőrbe öltözött, lándzsás harcosok felvonulására is lehet számítani.

Egyesült Államok

Drámaibb hangulatú évfordulót tartanak a tengerentúlon: ötven évvel ezelőtt gyilkolták meg Martin Luther Kinget. Az afroamerikai polgárjogi mozgalom egyik vezető alakját 1968. április 4-én lőtték le Memphisben.

A merénylet a Lorraine motelben történt, amely ma múzeumnak ad helyet. Többek között ott tartják az MLK50 névre keresztelt rendezvénysorozatot, amely kiállításokkal, rendezvényekkel és egyéb eseményekkel állít emléket a baptista tiszteletesnek. King halálának évfordulójára egész Amerika-szerte emlékeznek majd.

Ez is érdekelhet:

Új év, új bakancslista: huszonnégy hely, ahová el kell jutni 2018-ban

Nem kell Willy Fogg-üzemmódba kapcsolva határidőre körbejárni ezt a huszonnégy pazar helyet a nagyvilágban Sanghajtól Torontóig, Van rá 365 napunk. Bakancslista 2018-ra.

memphis | észtország | prága | mauritius | szváziföld

FOLYTASD EZZEL

Álomszülte szálloda Dánszentmiklóson, pazar fine dining étteremmel

Ilyen egyedi és domináns ízekkel tud kényeztetni a világ egyik legjobb rumja

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Egy fordítógép, amivel az egész világot megértheted, az egyik legjobb karácsonyi ajándék!
Hirdetés
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom