Új év, új bakancslista: huszonnégy hely, ahová el kell jutni 2018-ban

Nyolcvan nap biztosan nem lenne elég körbejárni ezt a huszonnégy helyet a nagyvilágban, viszont Willy Foggal ellentétben senkit sem sürget az idő: nyugodtan be lehet barangolni Írország vadregényes legelőit, netán Grönland zord jéghegyeit, elmerenghetünk a sziklába faragott fáraó kincstárán Jordániában, esetleg alkudhatunk a marrákesi piacon, vagy raftingolhatunk Kelet-Európa Svájcában. Bakancslista 2018-ra.

Abu-Dzabi, Egyesült Arab Emirségek

Ugyan a sivatagi város történelemkönyvének lapjai kevésbé vaskosak, Abu-Dzabi jó úton halad a Közel-Kelet kulturális fővárosa címe felé. A modern épületek mellett egyre-másra épülnek az emlékhelyek, például hamarosan itt húzzák fel a világ legnagyobb Guggenheim múzeumát.

Addig is lehet edzeni a nyakizmainkat a felhőkarcolók bámulásával a hat kilométer hosszú tengerparti sétány egyik szakaszán, vagy pihenni a fokozatosan szaporodó, szökőkutakkal és virágokkal teli zöld parkok egyikében.

Mornington Peninsula, Ausztrália

Ide járnak borozgatni és a világ elöl elbújni a melbourne-iek, mert a nagyvárostól mindössze egy órányi autóútra található ez a szőlőültetvényekkel és homokos tengerpartokkal csalogató övezet.

A félszigeten lóháton lehet megközelíteni a pincészeteket, ahol a legjobb ausztrál borokat mérik, majd életre szóló élményként delfinekkel úszkálás húzható ki a bakancslistáról.

Bahamák

Azok, akik azt hiszik, mindent láttak már, gondolják át újra.

A három részre töredezett szigetvilág legnépszerűbb strandján, a Big Major Cayen, vagyis a Disznó-strandon ugyanis jó fej malacok úszkálnak a vendégekkel a türkizkék vízben.

Persze azt is megértjük, hogy nem mindenki szeretne a disznókkal pancsolni, ha már eljut a trópusokra, úgyhogy az örök június szigetén nemzeti parkok, örökzöld buja növényzet, végtelen hosszúságú tengerpartok és gyönyörű virágok is várnak, mint egy igazi édenkertben.

Bali, Indonézia

Az Istenek szigete mindenkinek nyújt valamit. Kulturális örökségéhez húszezer (!) templom tartozik, de ha inkább egy bambuszkunyhóban vagy selyem függőágyon pihennénk a tengerparton a történelmi helyek felkeresése helyett, természetesen arra is akad némi lehetőség.

Az aktív kikapcsolódáshoz Bali nyüzsgő üdülőközpontja, Kuta segíthet hozzá, amely üzletekkel és szórakozóhelyekkel alaposan felszerelt, de a teraszos rizsföldek, a gyümölcsösök, a krátertavak és a kanyonok miatt is érdemes egyszer ellátogatni Indonéziába, plusz élőben hallgassunk bele a híres balinéz gamelán zenébe.

Bayreuth, Németország

A helyiek – nyilván cseppet sem elfogulatlanul – azt állítják, ebben a kisvárosban található a világ két legszebb operaháza. Az biztos, hogy életének zárószakaszában itt élt és alkotott Richard Wagner, nevéhez fűződik a város híres operaházának, a Festspielhausnak a megépítése, és Bayreuthban található az a ház, amelyben Liszt Ferenc élete utolsó napjait töltötte.

A csendes és nyugodt Bayreuth kiváló kiindulópontot jelent a régió többi részének felfedezéséhez, például a nemzetközileg elismert borokat előállító szőlővidékekhez, vagy mivel Bajorországról lévén szó, a sörkultúrába hörpintés sem utolsó szempont.

Fidzsi-szigetek

Annak ellenére veszélyes célállomásnak tartják az Új-Zélandtól kétezer kilométerre fekvő szigetcsoportot, hogy az utolsó, lakcímkártyája szerint ide bejegyzett kannibál 1959-ben elhunyt. A két nagy és 320 kisebb szigetből álló Fidzsin rengeteg érintetlen terület van, ahová nem árt óvatosan bemerészkedni.

Azúrkék hullámaival, csábító korallzátonyaival és smaragdzöld világával Fidzsi valódi földi paradicsom is egyben.

Tökéletes pihenőhely, melyet felfedeztek a filmesek is: itt haverkodott össze Wilsonnal Tom Hanks a Számkivetett-ben, és itt nőttek fel a Kék lagúna gyermekei.

Grenada

A tavaly őszi brutális hurrikánszezon kicsit megviselte a Fűszerek szigetének nevezett gyöngyszemet, ahol azóta szépen, lassan újraindult az élet. Önálló államként létezik a Karib-térségben található picike sziget (mindössze százezren lakják), a közbiztonságáról pedig elég legyen annyi, hogy esténként nem kell bezárni az ajtókat.

Ide nem özönlenek a turisták. Bár a szolgáltatások színvonala és mennyisége visszafogottabb, a dzsungeltúráktól kezdve a csónakkirándulásokon át a kakaóbab-ültetvények felfedezéséig megannyi programmal lehet lefoglalni magunkat, vagy csak ejtőzni a finoman fogalmazva sem zsúfolt tengerparton.

Grönland

A világ teteje. A világ legnagyobb szigete. A világ egyik legészakibb lakott területe.

Sok rekordot tart a végtelen jégmezőkkel és gigantikus jéghegyekkel borított, kétmillió négyzetkilométernyi területe ellenére alig hatvanezer lakosú zöld (vagy fehér) sziget.

A zord és egyben csodás természeti adottságok mellett a népesebb településeken lehet ismerkedni az eszkimó kultúrával, így például a fővárosban, Nuukban, ahol tizenhétezren laknak és még buszközlekedés is van, a történelmi emlékekben gazdag Sisimiutban, vagy a jéghegyek hazájában, Ilulissatban.

Iguazú-vízesés, Argentína és Brazília

A két rivális ország határán csobog, mit csobog, valósággal ránk szakad a 275 kisebb-nagyobb vízesésből és zuhogóból álló, 2,7 kilométer szélességben elterülő Iguazú. Dél-Amerika egyik kötelező látnivalóján több mint nyolcvan métert esik a víztömeg, átlagosan hatvan méter magasságból.

Az UNESCO Világörökség része a vízesés és az azt körül ölelő nemzeti park is. Az Iguazú-vízesés legmagasabb zuhatagát Unionnak hívják, itt a víz az U alakú, százötven méter széles és hétszáz méter hosszú Ördögtorok-szakadékba ömlik.

Írország

Annyi minden miatt érdemes elzarándokolni a zöld szigetre, hogy felsorolni is nehéz: a nagyvárosokban több száz éves ír pubok várják a sör- és whiskeykészlet kiürítését, vidéken pedig a középköri történelmi emlékek és a festői tájak miatt érdemes hosszabb időt eltölteni.

Szinte harapható a levegő Írország végtelennek tűnő vadregényes legelőin, melyek közelében többek között zsúpfedeles házakkal, a hideg tenger hullámaival csapkodta mészkősziklákkal találkozhatunk.

Jordánia

A Vörös-tenger kikötőjében télen se nagyon mutat húsz foknál kevesebbet a hőmérő. A műemlékek országának tartják Jordániát, misztikus látnivalói közül kiemelkedik az egykori Nabateus Királyság fővárosa, a rózsaszín város, Petra, méghozzá sziklába faragott Fáraó kincstára miatt.

Az élet az ország belsejében, a magasföldeken sűrűsödik, ahová a legtöbb nagyváros épült. Kelet felé nem nagyon érdemes tendálni, mert az ország ezen részét szinte teljesen egészében sivatag borítja.

Koppenhága, Dánia

Európa leghosszabb sétálóutcáján korzózhatunk Koppenhágában, ha éppen nem a helyi szokásokat követve kerékpárral vagy nem is annyira extrém esetben vízitaxival járjuk be a modern építészeti remekművekben (királyi könyvtár, operaház) bővelkedő dán fővárost.

Azt mondják, a dánok a kontinens legboldogabb emberei; nem sietnek, nem idegeskednek, vidámak, és imádnak szórakozni. Utóbbi elfoglaltsághoz Koppenhágában minden lehetőségük megvan, mert a város lüktető éjszakai élete stílusos koktélbárjaival és menő éttermeivel megadják az alapot.

Laosz

A Laosz–Kambodzsa–Vietnam mágikus háromszög talán legbarátságosabb és egészen biztosan legcsendesebb tagja, amely egyszerűségében gyönyörű. Délkelet-Ázsia eldugott remekművében változatos világ rejlik a csodás sziklaképződményektől kezdve a rizsföldeken át Luangprabangig.

Laoszban mindenki dolgozik, még a nagy létszámban befogott elefántok is, de belőlük szerencsére nagyon sokan élhetnek még szabadon.

A millió ormányos országa ideális a modern világból való pillanatnyi kiszakadásra.

Marrákes, Marokkó

Egzotikus és mesebeli város, ahol ezeregy éjszakára el lehet csábulni. Marrákesben életre kelnek a mesekönyvek; a zsibongó bazárok, a kígyóbűvölő furulyák hangja, a szűk sikátorok, a virágokban pompázó szurdokok.

Marokkó negyedik legnagyobb településének fő látnivalója kiemelkedik a városképből: ez a hetvenhat méter magas Koutoubia mecset, a könyvkereskedők mecsete, melyről nem árt tudni, hogy csupán az igazhitűek látogathatják.

Mauritius

Az Indiai-óceán egyik legbájosabb szigetén fehér korallhomokkal borított fövenyek, tovább elképesztő természeti szépségek várják az álomnyaralás résztvevőit. A temérdek látnivaló közül a Le Morne-félsziget és az emblematikus Mont Brabant tűnik ki; a bazaltkúp az UNESCO Világörökség része. Mauritius az egyik legzöldebb sziget a világon, mely egyedi növény- és állatvilágával rengeteg feladatot ad a természetbúvároknak.

A sziget délnyugati részén pedig egy magasból látható különös látvány fogad: egy vízalatti vízesés illúziója. A  képződmény valójában homok- és iszaplerakodás, melyek együttesen keltik ezt a különleges hatást.

Los Cabos, Mexikó

Döbbenetes sziklaképződményeket rejt a csodálatos naplementéiről is elhíresült a Kaliforniai-félsziget északi vége. Két ellentétes pólusú kis város fekszik itt, melyeket általában együtt emlegetnek: Cabo San Lucas a partiélet, míg San José del Cabo a béke központja.

Minden megtalálható itt, ami Mexikót jellemzi.

Errefelé nézhetjük meg a világ egyik leghíresebb sziklaformációját, a Neptunusz ujját. A görög mitológia istene után elkeresztelt szikla egy hatalmas, tengerből kinyúló mutatóujjat formáz.

Montenegro

A fekete hegyek országában érintetlennek tűnő kétezer méter körüli vad hegyek jönnek szembe, ha pedig a tengerpart felé navigál minket a GPS, kénytelenek vagyunk beérni a türkizkék vízzel és az elragadó öblökkel. A sajátos hangulatú balkáni országban megannyi kultúra keveredik, de természetesen a délszláv az irányadó.

Építészeti és kulturális emlékei helyett inkább a természeti adottságai ragadják magával a Montenegróba utazót. A kirándulásokra megálmodott kanyonok, az apró kavicsos, zegzugos vízpartok vagy a Budvai Riviéra nehezen engednek majd haza.

San Antonio, USA

Texasról Dallas vagy Houston ugrik be elsőre, esetleg Austin, ahová Bobby Ewing is gyakran átruccant üzleti ügyben a piros Mercedes kabriójával. Az NBA-sztár Tim Duncan visszavonulásával picit mintha eltűnt volna a térképről a legendás államban található San Antonio, pedig az idén háromszázadik születésnapját ünneplő város rengeteget fejlődött az elmúlt években.

Délnyugat kulturális bejáratának tartják az Egyesült Államok hetedik legnagyobb városát, ahol a már múzeumként működő, az alamói csatában fontos szerepet játszó missziós épületet mindenképp látni kell, mint ahogy a belvárosi River Walk is kötelező program.

Sanghaj, Kína

Annak ellenére, hogy egy huszonötmilliós metropoliszról, Kína legnépesebb és legdinamikusabban fejlődő városáról beszélünk, Sanghaj meglepően tiszta, tele van parkokkal és zöldterülettel. És persze emberekkel, ezért az óváros látnivalóit célszerű hétvége helyett hétköznap felkeresni.

A szabad légkörű, nyüzsgő és impulzív városban nem a pihenésről szólnak a napok, hiszen rengeteg néznivaló akad, közülük szó szerint kimagaslik a Kelet Gyöngye tévétorony, mely 468 méter magasban pompázik.

Szlovénia

Környékünk legattraktívabb országát autóval érdemes felfedezni, hiszen nagyjából a Dunántúl méretű Szlovénia természet adta ajándékait így a legkönnyebb bejárni. A túracipőt semmiképp sem szabad kifelejteni a bőröndből csodás hegyvidékei, még gyönyörűbb tavai, vadvizei és zöldellő miliője miatt. A programtervezésbe be lehet iktatni a raftingolást, a cseppkőbarlangok megismerését, a lipicai ménest, vagy a világörökségi védelem alatt álló nemzeti parkot.

Kelet-Európa Svájca tiszta, nyugodt és szelíd légkörű ország, ráadásul a tengerpartja nem mondható zsúfoltnak.

Srí Lanka

A könnycsepp alakú sziget látogatottsága megnőtt az utóbbi években.

Talán azért, mert az egykori Ceylon kellemes és biztonságos hely, nem utolsósorban pedig sokkal emészthetőbb, mint a közeli India.

Srí Lankán pompásan lehet keverni a kulturális turizmust a pihenéssel, bár tény, hogy klasszikus kötelező látnivalóból kevesebb található.

A lenyűgöző Sigiriya sziklahegy, a megindító ősi városok, a Buddha fogát őrző templom valódi zarándokhellyé emelkednek az Indiai-óceán északi részén fekvő sugárzó, fénylő országban.

Tel-Aviv, Izrael

Tel-Aviv az ország második legnépesebb városa, de frissebb, fiatalosabb, és pulzálóbb is egyben. Egyesek szerint sehol a világban nem vibrál úgy az élet, mint a Földközi-tenger partjának ezen részén, ami oda vezethető vissza, hogy a sajnálatos terrorcselekmények miatt a helyiek a carpe diem életfelfogást követik.

Ez egy huszonnégy órás lendületet adó város, ahol a modern és történelmi utcák és a pálmafás parkok egymást váltják, ahol az ie. 7500 körül már létező Jaffa városrészben belénk ivódik a történelem.

Toronto, Kanada

Talán nem gondolnánk a dermesztőnek hitt Kanadáról, hogy az Ontario-tó partja nyaranta afféle mini-Kaliforniaként működik, pedig de: ilyenkor harminc fok felé kúszik a hőmérséklet, a tó homokos partjának környékét pedig ellepik a strandolók és a görkorizók.

Persze igazi metropoliszról lévén szó, Toronto egy nyüzsgő, pörgő világváros, hol kisvárosi, hol roppant látványos banknegyed-jellegével, és amely Kanada kulturális központjaként tetszeleg ezernyi fesztiváljával, szabad szellemű, élénk társasági életével.

Valletta, Málta

Mivel Málta önmagában sem számít óriás méretű szigetnek (kisebb Budapestnél), ezért a masszív várfallal körülvett főváros látnivalói gyalog is felfedezhetőek. Vagy szervezett hajókirándulással, merthogy a tenger felől közelítve is meg lehet ismerkedni Valletta történelmével és építészetével.

Máltán minden (kis) út Vallettába vezet, amely a szigetország központja, a templomok, a paloták és a múzeumok otthona. Modern épületeket hiába keresünk.

(Fotók AFP)

Ez is érdekelhet:

Jegyeket, bérleteket, és minden mást is megér – Európa legszebb vasútvonalai

Olyan utakon visznek végig ezek a vasútvonalak Svájctól Norvégián át Skóciáig, hogy utazás közben eszünkbe sem jut arra gondolni, mikor érünk már a végállomásra.

ausztrália | írország | montenegró | los cabos | sanghaj

FOLYTASD EZZEL

Álomszülte szálloda Dánszentmiklóson, pazar fine dining étteremmel

Ilyen egyedi és domináns ízekkel tud kényeztetni a világ egyik legjobb rumja

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Egy fordítógép, amivel az egész világot megértheted, az egyik legjobb karácsonyi ajándék!
Hirdetés
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom