Close
Nyit a Dzsabal Dzsais, a zipline-ok Burdzs Kalifája 

Nyit a Dzsabal Dzsais, a zipline-ok Burdzs Kalifája 

Akár 140 km/h-val száguldhatunk az Arab Emírségek hegyei fölötti zipline-on, már decembertől. De mi is ez, honnan ered, mennyire veszélyes, és van-e Magyarországon is? Elmondjuk.

A Dzsabal Dzsais név még nem sokat jelent Magyarországon, de valószínűleg hamarosan változni fog a helyzet. Dzsabal Dzsais az Egyesült Arab Emírségek legmagasabb pontja, ahol decemberben átadják a világ leghosszabb zipline-ját, azaz átcsúszópályáját.

A zipline egy többnyire acélsodronyból készült drótkötélpálya két magaslati pont közé kifeszítve, a kezdetleges formáival a játszótereken is találkozni, de vannak teherszállításra készített pályák is. Eredetileg Ázsia és Dél-Amerika zord tájain alkalmazták közlekedési-szállítási eszköznek. Mára extrémsport lett belőle, ami már egy teljesen új dimenzió.

Szörnyebb a Szörnynél

Jelenleg a világ leghosszabb zipline-ja – legalábbis a fejlesztők szerint – a Puerto Ricó-i Szörny a maga 2200 méterével. Ezt fogja tehát túlszárnyalni az emírségekbeli testvér, amelyen a csúcssebesség a 140 km/h-t is megközelítheti az előzetes számítások szerint. Ráadásul mindjárt két párhuzamos kötélpálya tart majd a mélységbe, hogy párok, barátok együtt élhessék át a borzongást.

A helyi fejlesztők közösen dolgoznak majd a világ legnagyobb zipline-üzemeltetőjével, a Toro Verdével, amely a jelenlegi világcsúcstartó pályával is büszkélkedhet – ám igen taktikusan hétpecsétes titokként kezelik, pontosan milyen hosszú is lesz majd a Dzsabal Dzsaisról induló pálya. Annyit tudunk, hogy a hegy legmagasabb pontja az Emírségekben 1892 méter.

Turizmus vs. természet

Bár a hegyen több fejlesztés is zajlik – hotelt, golfpályát is terveznek –, hogy végképp a térség elsőszámú kalandtúra célpontjává váljon, a zipline környezetbarát lesz, amennyiben napelemekkel üzemel majd, és igyekszik érintetlenül hagyni a természetet, amennyire csak lehetséges.

Azért a hegyet megjártak beszámolói elég vegyes képet mutatnak. Mindenkit lenyűgözött a fenséges táj, sőt már a hegyen kanyargó autóút is, de többen zsúfoltságra panaszkodtak, meg a sátortábort verőkre, akik egész éjjel bömböltetik a zenét, és üvöltenek is hozzá. A magasság miatt arrafelé hűvösebb van, egyszóval ez az a hely, ami nappal pihentetőbb, mint éjszaka.

Bárhogy is, az eddigi fejlesztések legvagányabbika lesz a december első hetében üzembe álló zipline. Itt már szó sincs a játszótéri fogantyúról, amire rá kell csimpaszkodni: komoly heveder van, jól is néznénk ki, ha 140-nél úgy kellene kapaszkodni egy gumicsonkba. Ennek ellenére a pálya minden korosztály számára nyitva áll majd, bár 35 kilósnál könnyebbek vagy 120 centisnél alacsonyabbak nem suhanhatnak le, a maximális súly pedig a 150 kiló lesz.

Országúti tempóban

A Szörny nevű pályáról már esett szó, de egy ahhoz hasonló van Olaszországban is. Ami azt illeti, a Volo dell’ angelo Rocca Massimában szintén a világ leghosszabb és leggyorsabb zipline-jának hirdeti magát (azt mondják, 2225 méteresek, és 110 felett van az átlagsebesség), tehát ildomos volna ennek a paramétereit túlszárnyalni az Emírségekben, ha hivatalosan is rekorderek szeretnének lenni.

Két kilométer fölött van még a perui Jaguár szeme pálya is, ahol 110-zel lehet repülni, és quadoznak is a tövében nagy elánnal, de Ukrajnában, Dél-Afrikában, Kanadában és Brazíliában is van két kilométeres vagy azt megközelítő pálya.

A világ nagymenő átcsúszópályáiról itt egy alapos lista, de ezen nem szerepel magyarországi helyszín, pedig van. A Sólyom a Zemplén Kalandparkban viszi a bátrakat, 1036 méteren át, 80 km/h-val, és még bérelhető GoPro-kamerákról is gondoskodtak az üzemeltetők.

Extrém módszerek

Bár néhány felvétel elég hajmeresztő, az átcsúszás biztonságosnak mondható, betartva a szabályokat, az adott pálya hevederét használva. Egy egyesült államokbeli tanulmány szerint az ottani több mint 300 millió átcsúszásból mintegy háromezer végződik sérüléssel évente, míg átlagosan 3,8-an halnak meg. „Az iparág gyorsan növekszik, a szabályozás pedig nem tartja ezzel a lépést, és államról államra változik” – jegyzi meg a tanulmány.

Vannak extrémebb, veszélyesebb módszerek, például a zipline kombinálása ejtőernyőzéssel, ahol megsokszorozódik a hibalehetőségek száma. Mindenesetre ez már egyértelműen a bevállalósabb extrémsportok közé tartozik. Mint ez a panamai őrület is:

Epilógus

Egy biztos: lassan hivatalosan is mérni kellene a sebességet, mert számos helyen igényt tartanak a különböző rekordokra. Ez a walesi átcsúszó egy bánya fölött halad el, a leírás szerint a leghosszabb Európában, és a leggyorsabb a világon, mert 160 km/h-nál is jobban lehet száguldani rajta.

Rengeteg az önjelölt rekorder, a sebességcsúcsokat bizonyos hátszél fölött nem is szabadna hitelesíteni, akár az atlétikában. De bárhogy is, Dzsabal Dzsaisban alaposan fel kell kötni a hevedert.

FOLYTASD EZZEL
Csodás a látvány, úgyhogy özönlenek a turisták Közép-Amerika legaktívabb vulkánjához
Elhalasztják a világ leghíresebb karneváljait a járvány miatt
Rendeld meg a Roadster magazin 6. számát!
Őszi-téli lapszámunkban ismét megnövelt terjedelemben, 224 oldalon a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Felsorolni is nehéz, mennyi izgalmas történetet meséltünk el az új számban, de ha szeretnél többet tudni, akkor kattints ide az alábbi linkre! Megnézem, mert érdekel!
Close
HELLO, EZ ITT A
ROADSTER
Kövess minket a Facebookon!
Történetek, amiket nem fogsz elfelejteni!

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom