Világhírű írónak készítették elsőként ezt az extrém erős koktélt

Ernest Hemingway tizenhetet bírt belőle, másnak egy is sok lenne. Így született meg az extrém Daiquiri, amit a világhírű írón kívül csak nagyon kevesek képesek elfogyasztani.

A 19. század utolsó évében született Ernest Hemingway nem mindennappi figura volt. Három háborúban vett részt, és mindenről volt véleménye, legyen az fegyver, képzőművészet, boksz vagy utazás.

Állítása szerint egész életében hajnalban kelt és nem volt olyan napfelkelte a születése óta, amit ne látott volna.

Soha nem volt boldogabb, mint amikor vadászhatott, vagy halászhatott. Két nap alatt két repülőgép-szerencsétlenséget élt túl, a második után mindenki halottnak hitte, mígnem egy köteg banánnal és egy üveg ginnel elő nem bukkant a dzsungelből.

Emellett azonban alkoholproblémákkal is küzdött. Ő volt az a tipikus ember, aki koktélt rendel a repülőtéren, pezsgőt iszik reggelire, több napig csak egyik kocsmából a másikba jár és az alkoholhoz való viszonyából merít ihletet könyveinek megírásához. És ő az is, aki olyan meggyőzően tudja előadni, hogy egy monata-i erdőben egy medvével élt együtt, lerészegedett vele, egymás mellett aludtak és barátokká válnak, hogy képes vagy elhinni, hogy igazat mond.

Hírneve, nomád természetével és óriási italvágyával kiegészülve végül oda vezetett, hogy mintegy fél tucatnyi bár állítja azt, hogy a szerző kedvence volt Párizstól kezdve Velencén át egészen Kubáig. Ez utóbbi ország azonban gasztrotörténeti szempontból is fontos állomásnak számított Hemingway életében, aki azután ment Kubába, hogy elhagyta a feleségét, hogy aztán megírja az Akiért a harang szól című művét. Állítólag a szálláshely, ahol ebben az időszakban élt, a La Florida nevű kis bár közelében állt, amely arról volt híres, hogy a legjobb Daiquiri-ket készítette.

1934-ben a bár kiadta a Bar La Florida koktélkönyvet, amely a Daiquiri négy különböző változatát tartalmazta. 1939-es újranyomását megelőzően azonban hozzáadtak még egy receptet, melyhez E. Henmiway Special  megjegyzést fűzték. Az ital megegyezett a harmadik változattal, azzal a különbséggel, hogy nem volt benne cukorszirup és nem rázták, hanem keverték.

A történet szerint Hemingway diabéteszesként nem akart cukros koktélt fogyasztani, ezért a rum, lime, grapefruit, egy teáskanál Maraschino likőr és cukorszirup helyett azt kérte, duplázzák meg a rumot, dobják ki a cukrot, adjanak hozzá hat csepp likőrt és tálalják finom jégen. A végeredmény egy rendkívül erős ital lett, amiért szabályosan rajongott. Állítólag egy alkalommal tizenhetet ivott meg belőle, közben pedig élete összes háborús sztoriját elmesélte hallgatóságának.

Hozzávalók:

  • 60 milliliter fehér rum
  • 15 milliliter lime lé
  • 15 milliliter grapefruit lé
  • 6 csepp Maraschino likőr

Az összetevőket finom jégen keverjük össze 10 másodperc alatt! Tálaláskor komor, háborús történetekkel spékeljük meg!

Hétvégén kerti partira készülsz és lenyűgöznéd a vendégeket? Ezekkel a koktélokkal biztosan sikert fogsz aratni, ráadásul rendkívül egyszerűen elkészíthetők, különösebb speciális eszközökre sincs szükség hozzá a hobbi koktélkeverő szetten kívül.

(Fotók: Getty Images)

történet | recept | daiquiri | hemingway | erős | koktél

FOLYTASD EZZEL

A modern luxus nyomában a Range Roverrel

Egy jó tervhez is kellhet több perspektíva

Sulciová Silvia interjú

Rendeld meg a Roadster magazin 18. számát!

Megérkezett a tél, már ki lehet csomagolni a Roadster legújabb, sorrendben 18. lapszámát. Mit találunk benne? A Costa Smeralda fedélzetén kipróbáljuk, milyen az élet egy tengerjárón Barcelona és Nápoly között. Ellátogatunk a luxusipar nagyágyúival dolgozó Edinas Paper kőbányai műhelyébe, megmutatjuk, milyen finomságokkal lehet átvészelni a hideg hónapokat, és megismerkedünk a római Palazzo Talìával is, amelyet az olasz rendezőzseni, Luca Guadagnino álmodott meg. Aktuális számunkban is rengeteg izgalmas helyszín bukkan fel: ilyen a kanadai Yukon vidék, az Amalfi-part, a Côte d’Azur-on kipróbáltuk, milyen az új Audi S5. Északabbra is elkalandoztunk: a lapszám talán legszimpatikusabb szereplője az a négy norvég fiatal, akik egy elhagyatott halfeldolgozó üzemet alakították át a skandináv ország és talán Európa legcoolabb pontjává. Ezen kívül bemutatunk öt divatbrandet, akiket érdemes követni, megvizsgáljuk, milyen volt az elmúlt száz évben a lejtők divatja és még ezen kívül is rengeteg izgalmas témánk van, de itt megállunk.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom