Close
Világhírű írónak készítették elsőként ezt az extrém erős koktélt

Világhírű írónak készítették elsőként ezt az extrém erős koktélt

Ernest Hemingway tizenhetet bírt belőle, másnak egy is sok lenne. Így született meg az extrém Daiquiri, amit a világhírű írón kívül csak nagyon kevesek képesek elfogyasztani.

A 19. század utolsó évében született Ernest Hemingway nem mindennappi figura volt. Három háborúban vett részt, és mindenről volt véleménye, legyen az fegyver, képzőművészet, boksz vagy utazás.

Állítása szerint egész életében hajnalban kelt és nem volt olyan napfelkelte a születése óta, amit ne látott volna.

Soha nem volt boldogabb, mint amikor vadászhatott, vagy halászhatott. Két nap alatt két repülőgép-szerencsétlenséget élt túl, a második után mindenki halottnak hitte, mígnem egy köteg banánnal és egy üveg ginnel elő nem bukkant a dzsungelből.

Emellett azonban alkoholproblémákkal is küzdött. Ő volt az a tipikus ember, aki koktélt rendel a repülőtéren, pezsgőt iszik reggelire, több napig csak egyik kocsmából a másikba jár és az alkoholhoz való viszonyából merít ihletet könyveinek megírásához. És ő az is, aki olyan meggyőzően tudja előadni, hogy egy monata-i erdőben egy medvével élt együtt, lerészegedett vele, egymás mellett aludtak és barátokká válnak, hogy képes vagy elhinni, hogy igazat mond.

Hírneve, nomád természetével és óriási italvágyával kiegészülve végül oda vezetett, hogy mintegy fél tucatnyi bár állítja azt, hogy a szerző kedvence volt Párizstól kezdve Velencén át egészen Kubáig. Ez utóbbi ország azonban gasztrotörténeti szempontból is fontos állomásnak számított Hemingway életében, aki azután ment Kubába, hogy elhagyta a feleségét, hogy aztán megírja az Akiért a harang szól című művét. Állítólag a szálláshely, ahol ebben az időszakban élt, a La Florida nevű kis bár közelében állt, amely arról volt híres, hogy a legjobb Daiquiri-ket készítette.

1934-ben a bár kiadta a Bar La Florida koktélkönyvet, amely a Daiquiri négy különböző változatát tartalmazta. 1939-es újranyomását megelőzően azonban hozzáadtak még egy receptet, melyhez E. Henmiway Special  megjegyzést fűzték. Az ital megegyezett a harmadik változattal, azzal a különbséggel, hogy nem volt benne cukorszirup és nem rázták, hanem keverték.

A történet szerint Hemingway diabéteszesként nem akart cukros koktélt fogyasztani, ezért a rum, lime, grapefruit, egy teáskanál Maraschino likőr és cukorszirup helyett azt kérte, duplázzák meg a rumot, dobják ki a cukrot, adjanak hozzá hat csepp likőrt és tálalják finom jégen. A végeredmény egy rendkívül erős ital lett, amiért szabályosan rajongott. Állítólag egy alkalommal tizenhetet ivott meg belőle, közben pedig élete összes háborús sztoriját elmesélte hallgatóságának.

Hozzávalók:

  • 60 milliliter fehér rum
  • 15 milliliter lime lé
  • 15 milliliter grapefruit lé
  • 6 csepp Maraschino likőr

Az összetevőket finom jégen keverjük össze 10 másodperc alatt! Tálaláskor komor, háborús történetekkel spékeljük meg!

Hétvégén kerti partira készülsz és lenyűgöznéd a vendégeket? Ezekkel a koktélokkal biztosan sikert fogsz aratni, ráadásul rendkívül egyszerűen elkészíthetők, különösebb speciális eszközökre sincs szükség hozzá a hobbi koktélkeverő szetten kívül.

(Fotók: Getty Images)

történet | koktél | daiquiri | recept | hemingway

FOLYTASD EZZEL

A luxus új szintje a Balatonnál – Ilyen a LUA Resort télen

Fantasztikus őszi ízek és otthonos hangulat – Így varázsolt el minket a Macesz Bisztró

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram