Close
Íme a csodafarm, pár kilométerre a magyar–szlovén határtól

Íme a csodafarm, pár kilométerre a magyar–szlovén határtól

Közép-Európa legnagyobb orchideatermesztő helye egy többségében magyarok lakta faluban rejtőzik.

Csupán néhány kilométeren át kell nyomnunk még a pedált a magyar–szlovén határt átlépve, hogy egy messze földön híres farmra jussunk. Ez pedig a Muravidék szlovén részén, Dobronakban található Ocean Orchids, ahol évente nem kevesebb mint kétmillió cserép orchidea kel életre.

A vállalkozás tudatosan figyel a környezetvédelemre is: a gigantikus üvegházakat saját termálkútjukból származó termikus energiával fűtik.

A lényeg persze a tényleg nem mindennapi látványt nyújtó virágokon van: összesen 160-féle Phalaenopsis orchideát termesztenek trópusi körülmények között.

Apropó trópusok: nem csupán orchideákban gyönyörködhetünk ott, a külön kialakított, négy méter magas üvegházban berendezett trópusi kertben száznál is több növényfajt csodálhatunk meg. Az egész egy dzsungelt idéz: tele van húsevő növényekkel, banánnal, mangóval, gyömbérrel, ananásszal és avokádóval. Az ezerötszáz négyzetméteres kert kapott egy vízesést és két tavat is.

Az orchideák szaporításához laboratórium szükséges, ami arrafelé nem áll rendelkezésre, ezért a virágok egyéves palántákként Hollandiából vagy a Távol-Keletről érkeznek. Viszont egészen különleges mintázatú és színű virágokat is láthatunk az Ocean Orchidsben, gyakorlatilag a szomszédban.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Unsplash – illusztráció)

látvány | Dobronak | orchidea | farm | szlovénia

FOLYTASD EZZEL

Háromnapos kanyartúra négy ország érintésével a Júliai-Alpokban, egy igazán klassz túramotorral, a régió legszebb útjain

Istenekkel és hősökkel léphetünk be egy különleges univerzumba júniusban Budapesten

Rendeld meg a Roadster magazin 12. számát!

Itt a nyár, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 12. száma. Mit találunk benne? Mutatunk pár remek helyet Sydneyben, egy helyi segítségével felfedezzük Torinót, kipróbáljuk milyen az egyik legújabb bringás trend, a gravelezés, és leteszteljük a Mazda CX 60-asát. Leülünk beszélgetni a Lissoni vezető építészével, bejárjuk az újjászületés előtt álló Gellértet, kifaggatunk egy portugál borászt, Daniel Niepoortot, és leültetünk egy asztalhoz öt izgalmas egyéniséget. Interjúzunk Alessanadro Gaultieri parfümkészítővel, akit a szakma legveszélyesebb orrának tartanak, ukulelézett nekünk Wolfgang Puck egyik közeli munkatársa, Tetsu Yahagi, és bejárjuk Ahn Tuan és társai legújabb, frissen megnyitott budapesti éttermeit. Kiderítjük, képes lehet-e a ChatGPT megírni a következő bestsellert, megnézünk közelről öt lélegzetelállító hotelt, és bemutatjuk a skandináv dizájn állócsillagait is. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram