Close
Íme a csodafarm, pár kilométerre a magyar–szlovén határtól

Íme a csodafarm, pár kilométerre a magyar–szlovén határtól

Közép-Európa legnagyobb orchideatermesztő helye egy többségében magyarok lakta faluban rejtőzik.

Csupán néhány kilométeren át kell nyomnunk még a pedált a magyar–szlovén határt átlépve, hogy egy messze földön híres farmra jussunk. Ez pedig a Muravidék szlovén részén, Dobronakban található Ocean Orchids, ahol évente nem kevesebb mint kétmillió cserép orchidea kel életre.

A vállalkozás tudatosan figyel a környezetvédelemre is: a gigantikus üvegházakat saját termálkútjukból származó termikus energiával fűtik.

A lényeg persze a tényleg nem mindennapi látványt nyújtó virágokon van: összesen 160-féle Phalaenopsis orchideát termesztenek trópusi körülmények között.

Apropó trópusok: nem csupán orchideákban gyönyörködhetünk ott, a külön kialakított, négy méter magas üvegházban berendezett trópusi kertben száznál is több növényfajt csodálhatunk meg. Az egész egy dzsungelt idéz: tele van húsevő növényekkel, banánnal, mangóval, gyömbérrel, ananásszal és avokádóval. Az ezerötszáz négyzetméteres kert kapott egy vízesést és két tavat is.

Az orchideák szaporításához laboratórium szükséges, ami arrafelé nem áll rendelkezésre, ezért a virágok egyéves palántákként Hollandiából vagy a Távol-Keletről érkeznek. Viszont egészen különleges mintázatú és színű virágokat is láthatunk az Ocean Orchidsben, gyakorlatilag a szomszédban.

A kaland folytatódik

Megjelent a Roadster magazin második nyomtatott kiadása, amelyben ismét olyan történeteket gyűjtöttünk össze, amelyek minket is folyamatosan inspirálnak. Szerintünk szebb lett, mint az első szám, reméljük, neked is tetszeni fog.

Ha velünk tartanál ezen az utazáson, ezen a linken megrendelheted a magazint.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Unsplash – illusztráció)

Close

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom