Close
Mutatunk három okot, amiért imádni lehet Szlovéniát

Mutatunk három okot, amiért imádni lehet Szlovéniát

Persze még legalább tízszer ennyit tudnánk mondani, mert a szomszédunk páratlan természeti adottságainak köszönhetően jó néhány áll-leesős hellyel és lehetőséggel csábít. Most ez a három a kedvencünk. 

Triglav

A Triglav nem egy hegy, hanem egy királyság. Ezt egy bizonyos Julius Kugy nevű alpinista mondta, aki nem mellesleg író is volt. Triglav szeszélyes hegy, de jóindulatú. Hatalmas hegy, ám nem magasságban, hanem szélességben, ugyanis egész Szlovénia területének négy százalékát foglalja el. A tetejéről elképesztő a panoráma, talán a legjobb az egész Alpokban. Ellátni az Adriai-tengerhez és látszanak a Nyugati-Alpok hegyei is, valamint a Közép-Európai síkság. Épp azért különleges ez a panoráma, mert általában csak hegyeket látunk, ha felmászunk egy nagyobb alpesi csúcsra, itt viszont változatos látványban lesz részünk.

A folyók gazdag vizűek – főképp tavasszal – , vadak, és az ásványi anyagoknak köszönhetően leírhatatlanul csodás smaragd színben pompáznak. Vízesések tarkítják a völgyeket, minden üde zöld és buja. Legyen azonban tél vagy nyár, a Triglav mindenképp nyomot hagy az emberben, s aki egyszer ott állt a csúcsán, biztosan visszavágyik.

Júliai-Alpok

Bovecet tíz éve még csak a vadvízi sportok szerelmesei, a kajakosok, a raftingosok és a kanyoningnak hódolók látogatták, ám ez mára teljesen megváltozott. Igaz, létezik még a hétvégi raftingturizmus is, de akik megértették a hely szellemiségét, rájöttek arra, hogy ami itt igazán csodás, az a hegyvidék és a mély völgyek csodás vadsága. Terepfutók, biciklisták és túrázók lepték el a Soca folyó völgyét, és a menedékházakban megszállók vagy sátorral túrázók inkább heteket töltenek itt, mint egy gyors hétvégét. És természetesen a spirituálisabb outdoor-turisták is megtalálták a völgyet, egyre több a jóga-retreat, a glamping.

Túrázni leginkább a Trenta-völgyben érdemes, ahol az útvonal a türkizkék, iható tisztaságú Soca-folyó mellett halad, leírhatatlanul gyönyörű öblökkel és partszakaszokkal csábítva egy pihentető fürdőre. A folyót átszelő kis fa függőhidak a völgy jelképeivé váltak.

Hegyet mászni minimális erőfesztéssel lehet: a Júliai-Alpokban ez egyszerű, köszönhetően a sok hegyi hágónak, amit a szlovének kénytelenek voltak megépíteni, ha nem akartak elszigetelődni a világtól. És több tucatnyi birkával túrázni 2300 méteren tényleg feledhetetlen élmény. Bovec és a Júliai-Alpok titka tehát nem titok, a helyiek – akik már nem is annyira helyiek, mert rengeteg természetszerető őrült telepedett le –, nyitottak az újdonságokra, de azért ragaszkodnak a tradíciókhoz, és nagyon-nagyon védik a völgyet, a természeti adottságaikat. Úgy tűnik, egyelőre elkerülték a csapdát, hogy aprópénzre váltsák azt, amijük van, és ez eddig bejött nekik.

Vadvízi túrák

Soca a vadvízi sportok paradicsoma. A szlovén Alpok türkiz folyója az egyik legnépszerűbb a kajakosok körében. Tavasztól késő őszig ellepik a kajakosok, a raftingosok, a kanyoningosok, a hydrospeedelők és még ki tudja, hány vadvízi sport szerelmesei.

A kajakozás pedig az egyik legősibb vadvízi sport, és a legvagányabb is.

Aki viszont nem akar egyedül evezgetni, annak ott a rafting. Garantáltan elfáradunk benne, de mivel hatan-nyolcan evezünk egy hatalmas gumihajóban, ezért könnyebb a kajakozásnál. És roppant szórakoztató, plusz van időnk élvezni a káprázatos folyó és a hegyek látványát. Ha nagy vízre vágyunk, érdemes április és június vége között felkerekedni, ha kevésbé kockázatos kalandba vágnánk a fejszét, akkor az augusztus az ideális, amikor általában kisebb a vízállás. De a természetben sosem lehet tudni, mert a víz az úr, és ha kifogunk egy hatalmas esőzést, akkor bizony kalandos lesz a rafting is. A hydrospeed azoknak való, akik imádnak a vízben lenni, és úszni, mint egy hal. Itt egy műanyag úszóeszköz segítségével mi magunk vagyunk a hajó, és kerülgetjük a sziklákat. Mindig van velünk egy biztonsági kajakos, aki ügyel arra, hogy a kalandorok biztonságban legyenek.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Molnár Anikó)

buja | extrémsport | folyó | szlovénia | hegy

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a nagyon egyszerű trükkel elkerülheted, hogy összegyűrődjenek a ruhák a bőröndben

Hiába az adventi vásár horrorárai, Budapest az egyik legolcsóbb város ezen a télen

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram