Close
Koktélszürcsölés helyett havasi túra – Alternatív nyaralástippek

Koktélszürcsölés helyett havasi túra – Alternatív nyaralástippek

Van az a helyzet, amikor a nyári kikapcsolódás tervezésénél kevésbé motiválja az embert a sokadik aranyhomokos tengerpart, meg az egész napos napozóágy-koptatás. Erre a helyzetre ajánlunk öt alternatív megoldást.

Agykikapcsolós szénahordás az Alpokban

Bár napjainkban egyre többen döntenek a módfelett kényelmes és az élvezeti cikkeket preferáló glamping mellett, ha hegyvidéki elvonulásról van szó, a puritán pihenésnek is megvannak a maga előnyei. Kapcsoljuk ki az agyunkat, meg a 4G-t a telefonon, hagyjuk otthon a laptopot és a táblagépet egy hüttében eltöltött alpesi vakáció kedvéért!

Nem muszáj Clark Griswold mintájára minden napra programot szervezni (persze nem tiltott a környék túrázással vagy bringázással felfedezése), mert a lényeg a friss levegő, a kiadós alvás, a fák és a füvek illata, illetve a közeli hegyek nyújtotta megnyugtató panoráma.

Egy Alpokban eltöltött néhány napos üdülés elsősorban a kánikulát kerülőknek lehet tökéletes választás, mivel a hegyekben viszonylag ritkán tikkadunk ki a hőségtől. Érdemes egy airbnb-ztető hegyi gazdánál megszállni, ha a lustálkodás mellett azért csak csinálnánk valami hasznosat is, legyen az szénahordás, esetleg áfonyaszedés.

A pár napos lecsupaszított életmód és a természet közelsége erősen ajánlott az üzleti élet taposómalmában a burnouttól fenyegetett, munkában megfáradt résztvevőinek. Sokan keresik fel épp ezért a Großarl-völgy, a Gastein és a Zell am See fölött emelkedő Schmittenhöhe alpesi legelőit, ahol tényleg lelassul a világ.

Hullámhódítás kajakkal Szlovéniában

Budapesttől alig néhány órányi autózásra máris Európa Új-Zélandján találjuk magunkat, ahol a hegyek, a folyók és a tavak nyújtotta programlehetőségek szinte korlátlanok. Nem véletlenül fedezte fel magának a nyugati turistasereg például a zöldeskék vizű Soca-folyó környékét, amely korábban inkább a raftingolók és a kajakosok találkozóhelyének számított.

Egy félnapos, könnyű vadvízi evezőtúra az extrém körülményekkel csak ismerkedőknek sem igényel különösebb fizikai felkészültséget. A szakképzett túravezetők és tapasztalt kajakosok jóvoltából a kezdő vízikalandor is hamar megtanulja irányítani a felfújható hajót, olyan skilleket sajátíthat el, mint a kajakkal szörfözés vagy a sziklák mögötti állóvízben parkolás.

Az ügyesebbek egy hét-nyolc kilométeres etap végén már saját maguk keresik a kontaktust egy-egy nagyobb hullámmal.

Ha marad még energiánk, számos kirándulási lehetőség közül választhatunk a környéken: függőhidakon szelhetjük át a folyót, kanyonok tetejéről ugrálhatunk a vízbe, vagy a könnyebb szakaszoktól a profiknak félretett downhillig le- vagy feltekerhetünk a hegyoldalakon.

Havas túra a nyár közepén Ausztriában

Kicsit szürreálisan hangzik júliusban hótaposóban falni a kilométereket, de például az Alpokban található Ötz-völgyben átélhetjük ezt a nem mindennapi élményt. A háromnapos túra a szervezők szerint technikai nehézségektől mentes, cserébe páratlan környezetben halad a háromezer-hatszáz méterig nyúló Similaun csúcsa felé, amely Ausztria hatodik legmagasabbja.

A völgyeket és gleccsereket átszelő kirándulást óriáscsúcsokat is meghódító magashegyi hegymászók vezetik, de nem kell attól tartani, hogy egy kevésbé gyakorlott mászó elé leküzdhetetlen feladatokat állítanak – épp ellenkezőleg.

Mindössze megfelelő erőnlét és minimális túrázási tapasztalat ajánlott a stabil mozgáskoordináció mellett, de az sem árt, ha a jelentkezőnek nincs orvosi papírja szédülésről vagy tériszonyról.

Akik életükben nem másztak még ilyen magasan és nem tudják, milyen érzés túrázni hágóvassal, vagy egy jégcsákányt belevágni a hóba, egy percig se gondolkozzanak a lehetőségen.

Északi kaland a norvég fjordok mentén

Fehérhomokos strandok, több száz kis sziget, kajakozás, búvárkodás – bármelyik trópusi éghajlatú üdülőhelyre jellemző lehetőségek ezek, csakhogy most Norvégiában, Manshausen fjordjainak sajátos világában járunk. A település fontos kereskedelmi központként működik, egyedi dizájnú házikói pedig messze földről híresek.

Többféle útvonaltervet rakhatunk össze magunknak itt, vagy rábízhatjuk a profikra, hogy négy nap alatt igazi északi tengeri kalandban vegyünk részt.

Ha már errefelé járunk, kötelező beiktatni az éjszakánként fényekkel játszadozó Lofotent, kihagyhatatlan a közeli Nordskot faluban a szaunázás és a szabadban pezsgőfürdőzés, mint ahogy érdemes megkóstolni a tenger nyújtotta javakat is.

Mivel a halászat igen fontos része Manshausen történelmének, egy délutánt simán rászánhatunk a horgászásra, így hozzájárulhatunk a laposhal, a tőkehal, esetleg a makréla tányérra kerüléséhez.

Kiváló kirándulóhelyek érhetők el: jöhet egy könnyű séta Malöya és Grötöya szigetén, egy nehezebb a lenyűgöző hegyi útvonalakon, de errefelé található a híres trollbarlang, a Resshola is. A sziklamászás híveinek Nordskot vörös gránitsziklái bizonyára óriási kihívást jelentenek majd, a kétségkívül hideg – ellenben kristálytiszta – víztől nem vacogók pedig búvárkodhatnak egy jót.

Elektromoskerékpár-túra a Spitzbergákon

Ha kicsit megtapasztalnánk, milyen az élet a sarkkörök környékén a 78. szélességi fokon, inkább téli évszakban vállaljuk be a zord és félelmetesnek tűnő Spitzbergákat, de ha nyáron fedeznénk fel – alapos felkészülés után – ezt a nemzeti parkokkal és vadrezervátumokkal teli környezetet, akkor is életre szóló élményben lehet részünk. Szerencsére ilyenkor megússzuk az állandó sötétséget, világosban caplathatunk Európa legnagyobb vadonjában, vagy ha inkább elkerülnénk a személyes találkozást a rozmárokkal és a jegesmedvékkel, jelentkezhetünk egy huszonöt kilométeres kerékpártúrára.

A tekerés a misztikus Longyerbyenből, a fővárosból indul egy Haibike Electric Drive-val, tehát elektromos hajtású kerékpárral, majd kelet felé halad, miközben az állát a helyére visszatenni próbáló bringás jövevény a helyi italokat, rágcsálnivalókat ízleli, és természetesen elmerül a megragadó tájban, melybe nyáron költöznek igazán színek.

A túra májustól augusztusig elsősorban a környék egyedülálló madárvilágára összpontosít, de a résztvevők ellátogatnak többek között egy szénbányába is, és persze érintik a megkapó szépségű fjordokat is.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Unsplash)

Megjelent a legújabb Roadster magazin!
Ismét egy magazin azoknak, akik szerint nem arra születtünk, hogy a négy fal között üljünk, akik szerint az élet olyasmi, amit nagykanállal kell fogyasztani és amiből sosem lehet elég. 170 oldalnyi friss, színes és energiával teli kontent felfedezőknek, kalandoroknak, inspirációt keresőknek mindarról, ami miatt érdemes nekivágni a világnak. Ha velünk tartanál ezen az utazáson, ezen a linken megrendelheted a magazint.
Close

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom