Close
Koktélszürcsölés helyett havasi túra – Alternatív nyaralástippek

Koktélszürcsölés helyett havasi túra – Alternatív nyaralástippek

Van az a helyzet, amikor a nyári kikapcsolódás tervezésénél kevésbé motiválja az embert a sokadik aranyhomokos tengerpart, meg az egész napos napozóágy-koptatás. Erre a helyzetre ajánlunk öt alternatív megoldást.

Agykikapcsolós szénahordás az Alpokban

Bár napjainkban egyre többen döntenek a módfelett kényelmes és az élvezeti cikkeket preferáló glamping mellett, ha hegyvidéki elvonulásról van szó, a puritán pihenésnek is megvannak a maga előnyei. Kapcsoljuk ki az agyunkat, meg a 4G-t a telefonon, hagyjuk otthon a laptopot és a táblagépet egy hüttében eltöltött alpesi vakáció kedvéért!

Nem muszáj Clark Griswold mintájára minden napra programot szervezni (persze nem tiltott a környék túrázással vagy bringázással felfedezése), mert a lényeg a friss levegő, a kiadós alvás, a fák és a füvek illata, illetve a közeli hegyek nyújtotta megnyugtató panoráma.

Egy Alpokban eltöltött néhány napos üdülés elsősorban a kánikulát kerülőknek lehet tökéletes választás, mivel a hegyekben viszonylag ritkán tikkadunk ki a hőségtől. Érdemes egy airbnb-ztető hegyi gazdánál megszállni, ha a lustálkodás mellett azért csak csinálnánk valami hasznosat is, legyen az szénahordás, esetleg áfonyaszedés.

A pár napos lecsupaszított életmód és a természet közelsége erősen ajánlott az üzleti élet taposómalmában a burnouttól fenyegetett, munkában megfáradt résztvevőinek. Sokan keresik fel épp ezért a Großarl-völgy, a Gastein és a Zell am See fölött emelkedő Schmittenhöhe alpesi legelőit, ahol tényleg lelassul a világ.

Hullámhódítás kajakkal Szlovéniában

Budapesttől alig néhány órányi autózásra máris Európa Új-Zélandján találjuk magunkat, ahol a hegyek, a folyók és a tavak nyújtotta programlehetőségek szinte korlátlanok. Nem véletlenül fedezte fel magának a nyugati turistasereg például a zöldeskék vizű Soca-folyó környékét, amely korábban inkább a raftingolók és a kajakosok találkozóhelyének számított.

Egy félnapos, könnyű vadvízi evezőtúra az extrém körülményekkel csak ismerkedőknek sem igényel különösebb fizikai felkészültséget. A szakképzett túravezetők és tapasztalt kajakosok jóvoltából a kezdő vízikalandor is hamar megtanulja irányítani a felfújható hajót, olyan skilleket sajátíthat el, mint a kajakkal szörfözés vagy a sziklák mögötti állóvízben parkolás.

Az ügyesebbek egy hét-nyolc kilométeres etap végén már saját maguk keresik a kontaktust egy-egy nagyobb hullámmal.

Ha marad még energiánk, számos kirándulási lehetőség közül választhatunk a környéken: függőhidakon szelhetjük át a folyót, kanyonok tetejéről ugrálhatunk a vízbe, vagy a könnyebb szakaszoktól a profiknak félretett downhillig le- vagy feltekerhetünk a hegyoldalakon.

Havas túra a nyár közepén Ausztriában

Kicsit szürreálisan hangzik júliusban hótaposóban falni a kilométereket, de például az Alpokban található Ötz-völgyben átélhetjük ezt a nem mindennapi élményt. A háromnapos túra a szervezők szerint technikai nehézségektől mentes, cserébe páratlan környezetben halad a háromezer-hatszáz méterig nyúló Similaun csúcsa felé, amely Ausztria hatodik legmagasabbja.

A völgyeket és gleccsereket átszelő kirándulást óriáscsúcsokat is meghódító magashegyi hegymászók vezetik, de nem kell attól tartani, hogy egy kevésbé gyakorlott mászó elé leküzdhetetlen feladatokat állítanak – épp ellenkezőleg.

Mindössze megfelelő erőnlét és minimális túrázási tapasztalat ajánlott a stabil mozgáskoordináció mellett, de az sem árt, ha a jelentkezőnek nincs orvosi papírja szédülésről vagy tériszonyról.

Akik életükben nem másztak még ilyen magasan és nem tudják, milyen érzés túrázni hágóvassal, vagy egy jégcsákányt belevágni a hóba, egy percig se gondolkozzanak a lehetőségen.

Északi kaland a norvég fjordok mentén

Fehérhomokos strandok, több száz kis sziget, kajakozás, búvárkodás – bármelyik trópusi éghajlatú üdülőhelyre jellemző lehetőségek ezek, csakhogy most Norvégiában, Manshausen fjordjainak sajátos világában járunk. A település fontos kereskedelmi központként működik, egyedi dizájnú házikói pedig messze földről híresek.

Többféle útvonaltervet rakhatunk össze magunknak itt, vagy rábízhatjuk a profikra, hogy négy nap alatt igazi északi tengeri kalandban vegyünk részt.

Ha már errefelé járunk, kötelező beiktatni az éjszakánként fényekkel játszadozó Lofotent, kihagyhatatlan a közeli Nordskot faluban a szaunázás és a szabadban pezsgőfürdőzés, mint ahogy érdemes megkóstolni a tenger nyújtotta javakat is.

Mivel a halászat igen fontos része Manshausen történelmének, egy délutánt simán rászánhatunk a horgászásra, így hozzájárulhatunk a laposhal, a tőkehal, esetleg a makréla tányérra kerüléséhez.

Kiváló kirándulóhelyek érhetők el: jöhet egy könnyű séta Malöya és Grötöya szigetén, egy nehezebb a lenyűgöző hegyi útvonalakon, de errefelé található a híres trollbarlang, a Resshola is. A sziklamászás híveinek Nordskot vörös gránitsziklái bizonyára óriási kihívást jelentenek majd, a kétségkívül hideg – ellenben kristálytiszta – víztől nem vacogók pedig búvárkodhatnak egy jót.

Elektromoskerékpár-túra a Spitzbergákon

Ha kicsit megtapasztalnánk, milyen az élet a sarkkörök környékén a 78. szélességi fokon, inkább téli évszakban vállaljuk be a zord és félelmetesnek tűnő Spitzbergákat, de ha nyáron fedeznénk fel – alapos felkészülés után – ezt a nemzeti parkokkal és vadrezervátumokkal teli környezetet, akkor is életre szóló élményben lehet részünk. Szerencsére ilyenkor megússzuk az állandó sötétséget, világosban caplathatunk Európa legnagyobb vadonjában, vagy ha inkább elkerülnénk a személyes találkozást a rozmárokkal és a jegesmedvékkel, jelentkezhetünk egy huszonöt kilométeres kerékpártúrára.

A tekerés a misztikus Longyerbyenből, a fővárosból indul egy Haibike Electric Drive-val, tehát elektromos hajtású kerékpárral, majd kelet felé halad, miközben az állát a helyére visszatenni próbáló bringás jövevény a helyi italokat, rágcsálnivalókat ízleli, és természetesen elmerül a megragadó tájban, melybe nyáron költöznek igazán színek.

A túra májustól augusztusig elsősorban a környék egyedülálló madárvilágára összpontosít, de a résztvevők ellátogatnak többek között egy szénbányába is, és persze érintik a megkapó szépségű fjordokat is.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Unsplash)

hütte | alternatív | nyugalom | nyaralás | hegymászás

FOLYTASD EZZEL

Ráleltünk Budapest és a BMW legszorosabb párhuzamára

Őszinte, szórakoztató és sorsfordító – Így lett a Körvonal az ország kedvenc játéka

Rendeld meg a Roadster magazin 13. számát!

Beköszöntött az ősz, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 13. száma. Mit találunk benne? Bejárjuk Japán izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik legszínesebb és leghíresebb dizájnerével, Karim Rashiddal, Nápolyban megkóstoljuk Olaszország negyedik legjobb pizzáját, és benézünk az Attolini szabódinasztia műhelyébe is. A Napa-völgyben teszteljük, milyen az új, elektromos Rolls-Royce, és elbeszélgetünk a W luxushotelben megnyitott Nightingale by Beefbar alapítójával, Riccardo Giraudival is. Elmegyünk egészen Dél-Koreáig, hogy megnézzük közelről, milyen a világ egyik leghangulatosabb kávézója, a Mudzsige panzió, ezen kívül pedig találkozunk még párizsi keramikusművésszel, Japánban dolgozó magyar építésszel, vitorlázógép pilótával, egy római napszemüveg brand alapítójával, és a születésnapját ünneplő Babel Budapest megálmodójával is. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram