Close
Franciaországi bakancslista – Ezt az öt dolgot érdemes kipróbálni a nyáron

Franciaországi bakancslista – Ezt az öt dolgot érdemes kipróbálni a nyáron

Hogy miért érdemes nyáron Franciaországot választani? Mert többek között nyit a kontinens legnagyobb akváriuma, mert megnézhetjük Marie Antoinette piperetáskáját, nyolcvanféle bort kóstolhatunk a Bordeaux-i Borünnepen, felfedezésre várnak Párizs legendák keltette titkos helyei, és körbebiciklizhetjük a festői Elzászt. 

Szemtől szemben a cápával – Nausicaá akvárium

Európa legnagyobb akváriumaként emlegetik a Nausicaát, vagyis a Boulogne-sur-Mer-i Nemzeti Tengeri Központot, amely május 19-étől szintet lép: egy rájaformájú részleget nyit “Voyage en Haute Mer” néven.

A különféle hangeffektusokkal és fényhatásokkal készülő Nausicaában ezerhatszáznál is több faj éli mindennapjait, köztük olyan ritkaságnak számító egyedek, mint a nyolc méter hosszú és majdnem kéttonnás atlanti ördögrája.

Talán a legizgalmasabb része az óriási akváriumnak a tizennyolc méter hosszú üvegalagút, amelynek hála igen közel érezhetjük magunkat az egyéb rájákhoz, halakhoz és cápákhoz. Ha még kihúzatlanul áll a bakancslistánkon az oroszlánfóka-simogatás, akkor mindenképp érdemes felkeresni a Nausicaát, ahol ezt is megtehetjük, és több mint tizenöt fajta medúzát is megcsodálhatunk (de őket nem simogathatjuk meg).

Illatos úton – nemzetközi parfümmúzeum

A jázmin-, tubarózsa- és jácintmezők számára tökéletes talajnak és éghajlatnak köszönhetően a parfümnek nagy múltja van itt parfüm fővárosában – merthogy Grasse-t annak nevezik. Az 1989-ben alapított nemzetközi parfümmúzeum háromezer-ötszáz négyzetméteren mutatja be a parfümök eredetét, gyártását, történelmét.

Összesen kétezer-ötszáz kiállítási tárgy fedi fel időrendi sorrendben ezt a világot az ókortól egészen napjainkig.

A gyártás mellett megismerkedhetünk a csomagolással, vagyis az üvegcsékkel: görög és egyiptomi parfümös üvegcsék társaságában megnézhetjük Marie Antoinette piperetáskáját, és még lepárlótartályokat, illatorgonát is láthatunk.

Borozás a rakparton – Bordeaux-i Borünnep

Létezik-e annál jobb program egy borimádónak, mint egy huszadik születésnapját ünneplő patinás rendezvényen, világörökségi helyszínen minőségi italokat kortyolgatni?

Ez a kétévente megtartott Bordeaux-i Borünnep, melyen a helyi borok mellett az aquitaine-i nedűk számítanak nagyszínpados fellépőnek.

A félmilliónál is több látogatót vonzó eseményen egy három kilométer hosszú sétányt járhatunk végig a rakparton, ahol összesen nyolcvan fajtából szemezgethetünk. Azoknak is érdekes lehet a rendezvény, akik nem feltétlenül a borok miatt érkeznek június 14-18. között: őket koncertek, ünnepi regatta és különféle ételkóstolók várják a kagylótól a libamájon át a baszk sonkáig.

Underground városnézés – Párizs titkos látnivalói

Ha ellentmondanánk Közhely Kapitány parancsainak, és Párizs kötelező múzeumos, műemlékes látnivalói helyett inkább a rejtett oldalát ismernénk meg, itt van pár tipp. A föld alatti Párizsnak akadnak nagyközönség által is látogatható területei (Katakombák, Les Egouts de Paris csatornahálózat), de ha a felszínen maradnánk, a Canal Saint-Martin csatorna híd alatti részein hajókázás remek választásnak tűnik.

Aztán ott vannak a forgalmas utcák és sugárutak szomszédságában megbújó, barátságos, romantikus hangulatot árasztó kis utcák (Rue des Thermopyles, Villa Dietz-Monnin, Rue Crémieux, Villa Léandre), a titkos utcák közül pedig a boszorkányok, vámpírok és más szörnyek keltette legendák helyeit érdemes megcélozni (ilyen a Montmartre boszorkányainak sziklája vagy a Le Manoir de Paris kísértetház).

Vogézek csak haladóknak – kerékpártúra Elzászban

Elzászban közel kétezer-ötszáz kilométer hosszú kiépített kerékpárúton bringázhatunk.

Persze ezt végignyomni igazán emberes feladat lenne, de nem is kell: a kezdőknek bőven megfelelnek a lankásabb vidékeken, folyópartokon át vezető etapok.

A gyakorlottabb bringások a Vogézek emelkedőire tekerhetnek fel, akik pedig a borok miatt pattannak nyeregbe, azoknak a borvidékeket felfedező túrát érdemes nyugodt tempóban végigpedálozniuk. A különféle tematikus útvonalak megtervezéséhez ezt az oldalt érdemes nézegetni, itt letölthető kerékpáros térkép segít navigálni, illetve megtervezhetjük a saját túraútvonalunkat.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: unsplash.com)

kirándulás | túra | múzeum | franciaország | Nausicaá

FOLYTASD EZZEL

Ezt a titkos nyelvet használják egymás közt az utaskísérők

Eltörli a korlátozásokat a magyarok egyik kedvenc téli úti célja

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram