Close
Franciaországi bakancslista – Ezt az öt dolgot érdemes kipróbálni a nyáron

Franciaországi bakancslista – Ezt az öt dolgot érdemes kipróbálni a nyáron

Hogy miért érdemes nyáron Franciaországot választani? Mert többek között nyit a kontinens legnagyobb akváriuma, mert megnézhetjük Marie Antoinette piperetáskáját, nyolcvanféle bort kóstolhatunk a Bordeaux-i Borünnepen, felfedezésre várnak Párizs legendák keltette titkos helyei, és körbebiciklizhetjük a festői Elzászt. 

Szemtől szemben a cápával – Nausicaá akvárium

Európa legnagyobb akváriumaként emlegetik a Nausicaát, vagyis a Boulogne-sur-Mer-i Nemzeti Tengeri Központot, amely május 19-étől szintet lép: egy rájaformájú részleget nyit “Voyage en Haute Mer” néven.

A különféle hangeffektusokkal és fényhatásokkal készülő Nausicaában ezerhatszáznál is több faj éli mindennapjait, köztük olyan ritkaságnak számító egyedek, mint a nyolc méter hosszú és majdnem kéttonnás atlanti ördögrája.

Talán a legizgalmasabb része az óriási akváriumnak a tizennyolc méter hosszú üvegalagút, amelynek hála igen közel érezhetjük magunkat az egyéb rájákhoz, halakhoz és cápákhoz. Ha még kihúzatlanul áll a bakancslistánkon az oroszlánfóka-simogatás, akkor mindenképp érdemes felkeresni a Nausicaát, ahol ezt is megtehetjük, és több mint tizenöt fajta medúzát is megcsodálhatunk (de őket nem simogathatjuk meg).

Illatos úton – nemzetközi parfümmúzeum

A jázmin-, tubarózsa- és jácintmezők számára tökéletes talajnak és éghajlatnak köszönhetően a parfümnek nagy múltja van itt parfüm fővárosában – merthogy Grasse-t annak nevezik. Az 1989-ben alapított nemzetközi parfümmúzeum háromezer-ötszáz négyzetméteren mutatja be a parfümök eredetét, gyártását, történelmét.

Összesen kétezer-ötszáz kiállítási tárgy fedi fel időrendi sorrendben ezt a világot az ókortól egészen napjainkig.

A gyártás mellett megismerkedhetünk a csomagolással, vagyis az üvegcsékkel: görög és egyiptomi parfümös üvegcsék társaságában megnézhetjük Marie Antoinette piperetáskáját, és még lepárlótartályokat, illatorgonát is láthatunk.

Borozás a rakparton – Bordeaux-i Borünnep

Létezik-e annál jobb program egy borimádónak, mint egy huszadik születésnapját ünneplő patinás rendezvényen, világörökségi helyszínen minőségi italokat kortyolgatni?

Ez a kétévente megtartott Bordeaux-i Borünnep, melyen a helyi borok mellett az aquitaine-i nedűk számítanak nagyszínpados fellépőnek.

A félmilliónál is több látogatót vonzó eseményen egy három kilométer hosszú sétányt járhatunk végig a rakparton, ahol összesen nyolcvan fajtából szemezgethetünk. Azoknak is érdekes lehet a rendezvény, akik nem feltétlenül a borok miatt érkeznek június 14-18. között: őket koncertek, ünnepi regatta és különféle ételkóstolók várják a kagylótól a libamájon át a baszk sonkáig.

Underground városnézés – Párizs titkos látnivalói

Ha ellentmondanánk Közhely Kapitány parancsainak, és Párizs kötelező múzeumos, műemlékes látnivalói helyett inkább a rejtett oldalát ismernénk meg, itt van pár tipp. A föld alatti Párizsnak akadnak nagyközönség által is látogatható területei (Katakombák, Les Egouts de Paris csatornahálózat), de ha a felszínen maradnánk, a Canal Saint-Martin csatorna híd alatti részein hajókázás remek választásnak tűnik.

Aztán ott vannak a forgalmas utcák és sugárutak szomszédságában megbújó, barátságos, romantikus hangulatot árasztó kis utcák (Rue des Thermopyles, Villa Dietz-Monnin, Rue Crémieux, Villa Léandre), a titkos utcák közül pedig a boszorkányok, vámpírok és más szörnyek keltette legendák helyeit érdemes megcélozni (ilyen a Montmartre boszorkányainak sziklája vagy a Le Manoir de Paris kísértetház).

Vogézek csak haladóknak – kerékpártúra Elzászban

Elzászban közel kétezer-ötszáz kilométer hosszú kiépített kerékpárúton bringázhatunk.

Persze ezt végignyomni igazán emberes feladat lenne, de nem is kell: a kezdőknek bőven megfelelnek a lankásabb vidékeken, folyópartokon át vezető etapok.

A gyakorlottabb bringások a Vogézek emelkedőire tekerhetnek fel, akik pedig a borok miatt pattannak nyeregbe, azoknak a borvidékeket felfedező túrát érdemes nyugodt tempóban végigpedálozniuk. A különféle tematikus útvonalak megtervezéséhez ezt az oldalt érdemes nézegetni, itt letölthető kerékpáros térkép segít navigálni, illetve megtervezhetjük a saját túraútvonalunkat.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: unsplash.com)

A kaland folytatódik
Megjelent a Roadster magazin második nyomtatott kiadása, amelyben ismét olyan történeteket gyűjtöttünk össze, amelyek minket is folyamatosan inspirálnak. Szerintünk szebb lett, mint az első szám, reméljük, neked is tetszeni fog. Ha velünk tartanál ezen az utazáson, ezen a linken megrendelheted a magazint.
Close

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom