Vadvízi kalandok a Júliai-Alpokban, melyek garantáltan felébresztenek a téli álomból

A szlovéniai Júliai-Alpokon keresztül kígyózó Soca (lánykori nevén: Isonzo) folyó színe olyan, mintha a teremtő egy másik színpalettát használt volna, amikor ehhez a részhez ért. Semmihez sem fogható zöldek és kékek, ahol ezernyi árnyalatában pompázik a természet. Minden évszakban kicsit más a türkizzöld folyó színe, de mindig szemkápráztató.

Nem csoda, hogy a Soca a vadvízi sportok paradicsoma. Tavasztól késő őszig ellepik a kajakosok, a raftingosok, a kanyoningosok, a hydrospeedelők és még ki tudja, hány vadvízi sport szerelmesei.

A kajakozás az egyik legősibb vadvízi sport, és a legvagányabb is.

A szlovén Alpok türkizszínű folyója, a Soca az egyik legnépszerűbb a kajakosok körében. Fabian Alejandro Bonanno, a FAB cég tulajdonosa világ élmezőnyébe tartozó kajakos, valamint kanyoning és rafting túravezető. Több mint tíz éve dolgozik a Soca-völgyben, titkos és kevésbé titkos kanyonokba vezet túrákat. Fabian azt mondja, a Soca-völgy az egyik legszebb régió és a legbiztonságosabb terep Európában, ahol kezdőként kirpóbálhatjuk a vadvízi kajakozást.

Egy ötnapos kurzus alatt megtanulhatjuk az alapokat és azokat a mentési technikákat, melyek biztos tudása nélkül azért nem érdemes vízre szállni. De öt nap alatt megtanulunk evezni is, és a folyó könnyebb szakaszán akár egyedül is leevezhetünk, ha merünk. Felszerelést a kajakboltokban bérelhetünk a környéken, de ha nagyon beleszeretünk a vadvízi kajaakozásba, akár ezer és háromezer euró közti beruházással már megvehetünk mindent, ami kell.

A vadvízi kajakok kisebbek, így viszont fürgébbek is tengeri társaiknál, a folyón ugyanis sziklákat, örvényeket, kisebb vízeséseket kell kerülgetni, és ez egy hosszú kajakkal nem lenne lehetséges. Kell még egy jó lapát és megfelelő vízhatlan ruházat, továbbá egy vízre való cipő is. No meg sisak. Sisak nélkül vadvízre menni életveszélyes. A Soca mellett pedig a Nadiža, a Koritnica és az Učja folyókon lehet még evezni.

A kanyoning a legélvezetesebb vízisport azoknak, akik szeretnek túrázni és vad, izgalmas helyeket megismerni.

Fabian olyan kanyonokba is vezet túrákat, ahol garantáltan nem fogunk tömegekbe botlani, és ha szeretjük a kihívásokat, akkor igazi kalandorokként a legnehezebb kanyonokba is bemerészkedhetünk. De ne menjünk túravezető nélkül, mert az ilyen kanyonok azért nehezek, mert nincs sok kijáratuk, azaz, ha bármi probléma adódik, nem tudunk kiemenekülni egyedül, és sok szakaszon kötelet kell használni a leereszkedéshez.

A kanyonok ugyanis olyan folyószakaszok, amelyekben a víz a hegyről meredeken és gyakran szűk helyeken zuhan és folyik le. Ezek a sziklafolyosók, amelyek helyet adnak a víznek, nagyon izgalmas alakzatokat és csodás képződményeket formálnak, amit a víz évmilliók alatt munkált meg.

A víz ereje fantasztikus, és számos, teljesen simára csiszolt, természetes vízi vidámparkot hozott létre, ahol sokkal jobban szórakozhatunk, mint egy mesterséges vízi parkban. Vannak könnyű kanyonok itt, amiket nagyobb gyerekkel is simán beválallhatunk.

Mindig kérdezzük meg a túravezetőnket, hogy ajánlja-e az adott túrát! Egy kanyoningtúra azonban szinte kötelező, ha a Soca-völgyben töltjük a vakációnkat, és sokkal jobb szórakozás bármi másnál, ráadásul rendesen le is fáraszt. Ötven-százhúsz euróba kerül fejenként a három-négy órás program, attól függően, mennyire nehéz kanyonra fáj a fogunk. Természetesen a technikás, nehéz kanyonok drágábbak. A Soca-völgy legnehezebb kanyonja a Globoški potok, ami az Učja folyó forrása és van benne egy nyolcvanméteres vízesés, amin le kell jönni.

A kanyoning mint sport amúgy Európában született, innen indult világhódító útjára. Nem kell aggódni, hogy hideg van, mert egy forró nyári napon a legjobb hűsítő tevékenység, ami az emberrel történhet. Ráadásul a bikini vagy fürdőalsó csak arra szolgál, hogy felmásszunk benne a hegyre, ahol a kanyonba beereszkedünk. Mielőtt beszállnánk, felvesszük a neoprén ruhát és cipőt, amiben egyáltalán nem fogjuk érezni a hideget. A sisak pedig, mondanom sem kell, itt is kötelező kellék. A kanyoning egyre népszerűbb csapatépítő tréning is, hiszen elengedhetetlen, hogy a csapat tagjai segítsék és támogassák egymást,

arról nem is beszélve, hogy a négyórás ugrálás után mennyire jólesik a közös sörözés.

Aki se ugrálni, se egyedül evezgetni nem akar, annak ott a rafting. Garantáltan elfáradunk benne, de mivel hatan-nyolcan evezünk egy hatalmas gumihajóban, ezért könnyebb a kajakozásnál. És roppant szórakoztató, plusz van időnk élvezni a káprázatos folyó és a hegyek látványát. Ha nagy vízre vágyunk, érdemes április és június vége között felkerekedni, ha kevésbé kockázatos kalandba vágnánk a fejszét, akkor az augusztus az ideális, amikor általában kisebb a vízállás. De a természetben sosem lehet tudni, mert a víz az úr, és ha kifogunk egy hatalmas esőzést, akkor bizony kalandos lesz a rafting is.

A hydrospeed azoknak való, akik imádnak a vízben lenni, és úszni, mint egy hal. Itt egy műanyag úszóeszköz segítségével mi magunk vagyunk a hajó, és kerülgetjük a sziklákat. Mindig van velünk egy biztonsági kajakos, aki ügyel arra, hogy a kalandorok biztonságban legyenek.

Itt a tavasz, érdemes tehát beiktatni egy ilyen vadvízi kalandot a nyár előtt, hogy formába kerüljünk, és erre garantáltan a legjobb és a legszebb hely a Soca völgye!

Ez is érdekelhet:

Így születhetsz újjá az Alpok déli lejtőin

Karintiában egyszerre kapunk nyugalmat és élményeket, programokat és pihenést. Mutatjuk is, hogyan.

(Fotók: Molnár Anikó)

vadvízi kajak | rafting | kanyoning | szlovénia | nagy sztori

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom