Close
Az Alpoktól az Adriáig: a legfestőibb túra a nyárra

Az Alpoktól az Adriáig: a legfestőibb túra a nyárra

Az Alpok–Adria túraút a szomszédban van: csak hat órát kell autózni, és Európa legszebb túraösvényén találjuk magunkat. Az összesen 750 kilométer hosszan vezető túrautat negyvenhárom szakaszra osztották fel, és bármelyiket is választjuk, páratlan természeti csodában lesz részünk. Mi most a szlovén szakaszt ajánljuk. A legszebbet.

Ausztria tetejétől, a 3798 méteres Grossglockner tövéből, a 2370 méteren lévő Kaiser-Franz-Josefs-Höhéből indul a hivatalos túra, hogy az osztrák, majd a szlovéniai Júliai-Alpokon keresztül elvezessen minket az olaszországi Triesztbe, azaz a Trieszt mellett lévő kis halászfaluba, Muggiába.

Ha végigjárnánk a túrát, összesen 23 882 métert másznánk fölfelé, és 26 048 métert ereszkednénk lefelé.

Amennyiben egyhuzamban teljesítenénk az útvonalat, akkor akár egy hónap alatt megtehetjük, de az összesen negyvenhárom szakaszból álló túrát érdemesebb felbontani, így akár évekbe is telhet, mire minden szakaszát teljesítjük. Egy-egy szakasz átlagosan tizenhét kilométer hosszú, és olyan gyönyörű helyeken vezet, hogy nem is érdemes nagyon rohanni rajta. Legjobb megállni, elidőzni, elücsörögni egyes helyeken, és kiélvezni a páratlan tájat, amit Karintia hegyei, a Júliai-Alpok semmihez sem fogható türkízszínű folyókkal szabdalt völgyei és fehér mészköhegyei nyújtanak.

Mielőtt elindulunk, töltsük le az Alpe Adria Trail applikációt, ami nélkülözhetetlen segítség a túra során, rengeteg hasznos infóval, térképpel, útvonalpontokkal és kommentekkel segíti a túrát.

Szerintem a szlovéniai szakaszok a legszebbek. A Soča folyó (olaszul Isonzo) völgyében öt szakasz kanyarog, és egészen Kranjska Gorától az olasz határig, Tribil di Sopráig gyalogolhatunk ebben a mesés völgyben. Ez közel száz kilométeres túra, de ha egy hétre osztjuk el, akkor egy fantasztikus és kényelmes aktív vakációt tölthetünk ebben a földi paradicsomban.

Indulhatunk Kranjska Gorától, ami a Magyarországról öt és fél óra autózással érhető el. Innen feltúrázunk a Vršič hágóba 1618 méterre, ami közel ezerméteres mászást jelent, de fel sem fog tűnni, annyira gyönyőrű a táj. Aki jól figyel, felfedezhet egy természetes kőszobrot és egy óriási nőarcot a Prisojnik nevű hegy oldalában. A hágóban érdemes betérni a menedékházba egy palacsintára.

Innen már csak lefelé kell menni a Trenta-völgybe. Ott ered a Soča folyó, de érdemes meglátogatni a forrást, ahol ez a smaragdzöld remekmű kifolyik a hegy belsejéből. Megdöbbentő látványt kapunk: egy kristálytiszta és nagyon mélykék vizű barlangot fogunk látni, ahol nyugodtan ihatunk is a vízből. Amúgy ezt bárhol megtehetjük, pedig nem sok hely van a világon, ahol a folyó vize iható.

A második nap a túra legszebb, egyben a legkönnyebb szakaszát jelenti. Trentából Bovecbe sétálunk el a Soča partján a Jablance-hegy felé. Csupán kis szintkülönbségek vannak az úton, és végig eme türkiz színű folyó partján visz az ösvény. Időzzünk el bátran a természetes strandokon, ahol nyáron simán belemehetünk a Sočába. Bovecben érdemes szállást foglalni, nyáron például a Hostel Soča Rocksban, ahol a kétágyas szobákra ajánlott már szezon elején lecsapni. Ha ott nem találunk szobát, akkor a TipTop Apartmanokat érdemes felkeresni, esetleg a Thirsty River helyi sörfőzde színes szobáit.

Bovecben jobbnál jobb éttermeket találunk, ahol megkóstolhatjuk a helyi fogásokat, melyek közül a legjobbak a helyi, és ízében semmihez sem fogható Soča pisztrángból készített ételek (személyes kedvencem a gorgonzolás mártással tálalt grillezett erdei gomba). A völgyben úton-útfélen találunk kis sajtkészítő manufaktúrákat, ahol helyi birkasajtokat vehetünk.

Bovecben érdemes beiktatni egy pihenőnapot is: elmehetünk raftingolni, vagy beíratkozhatunk egy kajaktúrára.

A túrát Kobarid (olaszul Caporetto) irányában folyatjuk, ez a szakasz is mesés, és a folyóparton visz végig. Drežnica kis hegyi falu, összesen pár házacskával. Szinte mesebeli tájakon haladunk, ráadásul rendkívül jó fejek és kedvesek a völgy lakói. Ez a kicsit több mint huszonkét kilométer csak úgy el fog repülni, bár azért egész napos gyaloglásra kell számítani. A következő etap előtt érdemes a szállodában felidézni a történelemkönyvekből már ismerősnek tűnhető részeket, mert ez a táj bizony a magyar történelem egyik fontos helyszíne.

Az 1917-es caporettói áttörés, vagyis az isonzói csata helyszínén járunk.

Ebben a csatában az olasz hadsereget gyakorlatilag megsemmisítette az Osztrák–Magyar Monarchia hadereje. Az osztrák–magyar hadsereg egy valóságos falut emelt annak idején a kétezer méteres hegyormokra. Oda most nem mászunk fel, bár a vállalkozó szelleműek akár beiktathatnak egy hegymászó napot is. Ehhez ajánlom a Krn megmászását, melyen a világháborús bunkerek között eszméletlen látványban lehet részünk.

Ezen a túrán valóban a történelem legmeghatározóbb háborújának helyszínén járhatunk. Ha Drežnica felől mászunk fel a hegyre, akkor egy via ferratán, azaz drótokkal biztosított hegyi ösvényen juthatunk fel, ami elég izgalmas, de azért szerencsére nem kell hegymászónak lenni hozzá. Kondi viszont nem árt, különösen, mert még előttünk áll két szakasz.

Kobaridból Tolminba vezet a következő, ez is világháborús emlékhelyekkel van tele és a közel huszonkét kilométer végén bizony fáradtan esünk be Tolminba. Innen az utolsó szakaszon áttúrázunk Olaszországba, méghozzá szintén világháborús helyekkel teli ösvényeken – ez ennek a túrának a különlegessége. A múlt romjait már csodálatosan benőtte a természet, de mementóként ott állnak figyelmeztetésül az egykori bunkerek darabjai. A földgolyó egyik legszebb és legbékésebb táján túrázva valahogy ez még erősebb hatást vált ki belőlünk.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Unsplash)

Megjelent a legújabb Roadster magazin!
Ismét egy magazin azoknak, akik szerint nem arra születtünk, hogy a négy fal között üljünk, akik szerint az élet olyasmi, amit nagykanállal kell fogyasztani és amiből sosem lehet elég. 170 oldalnyi friss, színes és energiával teli kontent felfedezőknek, kalandoroknak, inspirációt keresőknek mindarról, ami miatt érdemes nekivágni a világnak. Ha velünk tartanál ezen az utazáson, ezen a linken megrendelheted a magazint.
Close

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom