Close
Ezért a néhány szépséges helyért csak pár órát kell nyomnunk a pedált

Ezért a néhány szépséges helyért csak pár órát kell nyomnunk a pedált

Olyan úti célokat választottunk, melyek az országhatártól nagyjából ötszáz kilométeren belül (vagy csak egy kicsit távolabb) vannak, és nem feltétlenül az elcsépelt kategóriába sorolhatóak. 

Wörthi-tó

Ausztria legdélebbi tartományának egyik fő exportcikke a harapni való friss levegő, de azért a kristálytiszta vizű tavak és az ebben az évszakban zöld színnel megfestett hegyvidéki erdők is komoly vonzerővel bírnak.

Alighanem az utolsók között jutna eszünkbe az osztrákok kapcsán a Riviéra szó, pedig a Wörthi-tó környékét pontosan így emlegetik szomszédaink.

A vízparton igazi mediterrán hangulat fogadja a vendéget (még pálmafás sétány is van!), persze megtalálhatóak a klasszikus alpesi fogadók és a fényűző szállodák is a tizenhét kilométer hosszú tóparton.

Kihagyhatatlan a tóba félszigetként benyúló kis idilli falu, Maria Wörth, aztán a furcsa alakú Pyramidenkogel kilátó, ahová szerpentinen juthatunk fel, de ha a nyugalmas pillanatok helyett nagyvilági életre vágyunk, a nyugati oldal legnagyobb városa, Velden az ideális választás, ahol a kikötőtől a kaszinóig mindenhol megy a nyüzsgés.

Piran

Szlovéniának csupán negyvenhét kilométer hosszú tengerpartja van, köves, sziklás és kavicsos részeivel leginkább a horvátokét idézi. Csendes és békés kisváros, hangulatos kávézókkal, meleg színekben pompázó házakkal – nem véletlenül tartják Pirant Szlovénia legszebb tengerparti városának.

A múlt század elején még eléggé felkapott üdülőhelynek számított, mára viszont kikerült a fősodorból a mindössze négyezer lakosú település.

Piran szűk, és nyáron azért zsúfoltnak mondható macskaköves utcáit egy jó félórás sétával kényelmesen bejárhatjuk, hosszabb időt tölthetünk el szép, rendezett, fehér köves főterén, fölmehetünk a Szent György templom harangtornyába, onnan megnézni a környéket, vagy lemehetünk az öbölbe vegyülni és finom tengeri ételeket kóstolni.

Pula

Isztria fővárosa elsősorban a történelmi emlékhelyekben gyönyörködni szeretők helye. Pula a római birodalom kiemelt városaként szerepelt sok-sok évvel ezelőtt a nyilvántartásban, így hát számos építészeti csodát láthatunk az óvárosában.

Első helyen mindenképp a dombra épült, többszintes és kiváló állapotú Pulai Amfiteátrum említhető, ahol napjainkban fesztiválokat tartanak.

Szintén az ókorból megmaradt emlékek közé sorolható a Sergius-diadalív (más néven: Aranykapu), vagy az Augustus és Róma templom. A városba egyébként tíz kapun keresztül lehetett bejutni, melyek közül a legrégebbi, a Herkules-kapu máig fennmaradt.

Maga a város egyedi atmoszférával bír, esténként bulizási lehetőségek tömkelegével. Strandjai a horvát hagyományoknak megfelelően kavicsosak és sziklásak. Pulát kompközlekedés köti össze többek között Velencével, Trieszttel és Rijekával, ami programtervezés szempontjából nem egy utolsó dolog.

Ha megismerkednénk a házias horvát ételekkel és persze a tengeri fogásokkal, a város legjobb éttermének tartott Farabutóba érdemes asztalt foglalnunk.

Csorba-tó

Aktív pihenéshez nem nagyon találunk jobb célpontot a vadregényes környezetben fekvő tónál. Hatalmas hegyek és susogó fenyvesek veszik körbe, így hát számtalan túraútvonalon barangolhatjuk be a környékét, plusz akad egy közel két és fél kilométer hosszú tanösvény is arrafelé.

Az 1810 méteres csúcsot libegővel is megközelíthetjük, a felső állomáson pedig a kilátóteraszon gyönyörködhetünk a panorámában, például a Malompataki-völgyben és a Bástya-gerinc csúcsaiban.

Az étteremben fogyaszthatjuk el jól megérdemelt menünket, ha viszont gyógyulni és fürdőzni szeretnénk, a tó körül épült csúcskategóriás szállodákban és gyógyüdülőközpontban is kellemesen eltölthetjük a pihenésre szánt időt.

Herceg Novi

A már általunk is méltatott Kotori-öbölhöz valamivel többet kell utaznunk Montenegró északi riviérájáért. Kristálytiszta a tenger, melyet hegyek ölelnek át, tehát a mediterrán és a hegyvidéki hangulat keveredik arrafelé.

Ezerféle színben pompázó domboldalon fekszik Herceg Novi, amelyet az ott található rengeteg meredek és szűk utca, valamint lépcső miatt az ezer lépcső városának neveznek. Forte Mare vára, a toronyóra és a Kanli Kula tartozik a kötelezők közé – utóbbi egy török börtönként debütált, ma már színházi előadásoknak otthont adó erőd.

Lazább időtöltésért a tucatnyi strand (közülük a Királynő strandja talán a legjobb), vagy a belvárosi éttermek, kávézók és éjszakai klubok felelnek.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Unsplash, Getty Images, Donkó Péter)

montenegró | szomszédos | utazás | szlovákia | 500 kilométer

FOLYTASD EZZEL

Szárnyal a magyar turizmus, elképesztő rekordok dőltek meg

Véget vet az embertelen gyakorlatnak ez az ország, betiltják a dizájnerállatokat

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram