Close
Ettől a száz képtől azonnal elindulsz a szlovén Alpokba

Ettől a száz képtől azonnal elindulsz a szlovén Alpokba

Vállaljuk a kockázatot, hogy a világ egyik legszebb helyének nevezzük a olasz–osztrák–szlovén hármashatárt, nem véletlenül foglkozunk vele alaposan a Roadster legújabb, harmadik számában. Ennyi természeti kincs ilyen kis helyen csak nagyon kevés országban létezik. A legszebb, hogy tőlünk (Budapestről) mindössze ötórányi autóútra találjuk. Nagyon nehéz kifogásokat találni, túl könnyen a miénk lehet, adunk is pár koordinátát hozzá!

A Júliai-Alpokról már többször megemlékeztünk a magazinban, a hármashatár az egyik legélesebb lőszer a kiégés ellen vívott háborúban. Elég pár nap ott töltött idő, és újjászületünk. Szlovénia úgy általában egy zseniális kis ékszerdoboz. Annál mondjuk kicsit nagyobb, de nem sokkal: alig több mint húszezer négyzetkilométer az ország területe, de a földrajzi adottságai ideálisak.

Alpok, erdő, medve

Az ország felét borítja erdő, és a kétmillió lakos örülhet egy kis tengerpartnak (negyvenhat kilométernyi szakasz), rengeteg tónak és folyónak, kaptak egy falatot az Alpokból is, emellett ott portyázik a régió legnagyobb barnamedve-populációja, jelenleg mintegy nyolcszáz példánnyal. Mondjuk nem a mackók miatt indulnánk el, hanem azért, mert elég szinte átlépni a határt, és találunk magunknak egy történetet. Aki még nem járt arra, és szeretné egyszerre magába szívni a szlovén erőt, annak itt egy saját ajánlat, egy egyhetes menet, amivel begyűjthet egy dózist a világ egyik legjobb országából, hogy legközelebb már célirányosan arra a területre induljon, hetekre, ami a legjobban tetszett neki belőle.

Két nap a fővárosban

Mindenképpen érdemes két napot a fővárosban, Ljubljanában hancúrozni. Most a részletekbe nem mennék bele, mert nemhogy ez a cikk, de még egy könyv is kevés hozzá, milyen fantasztikus hangulata van a Ljubljanica folyó által átszelt fővárosi éjszakának.

Két nap a tengerparton

Ha életünk első két szlovén éjszakáját akarjuk elhálni a szlovén tengerparton, mindenképpen Piran vagy Portorož legyen a desztináció. A jó hír, hogy egymás mellett vannak. A helyet a régió Monte-Carlójaként is gyakran emlegetik, a partszakasz óvárosi része Piran, míg a fiatalosabb, bulis szakasza Portorož. A programok a strandolástól a gasztronómián át a hajóbérlésig szép lehetőségeket tartogatnak.

3 nap a hegyekben, a tavaknál

Szlovénia elkényeztet minket, ha jó levegőn szeretnénk időt tölteni, mindentől távol, és akkor meg is érkeztünk a lényeghez. A beugró, kötelezően meglátogatandó két tó a romantikus Bledi-tó, illetve a vadabb Bohinji-tó, ezek alapvetően a turisztikailag is frekventáltabb történetei a Triglav Nemzeti Parknak és környékének.

Bovec, Kranjska Gora

A legutóbbi nyolc évben úgy alakult, hogy minden nyáron eltöltöttem több vagy kevesebb időt a szomszédban, idén sem volt ez másként, de ezúttal szezon előtt. Egyre nehezebb új, számomra még ismeretlen területeket felfedezni, de a júniusi látogatásom a Júliai-Alpokban mindenképpen ide tartozott, és nem okozott csalódást. Egy helyi újságíró barátomtól kértem tanácsot, merre érdemes főhadiszállás után nézni, ő pedig Bovec illetve Kranjska Gora településeket javasolta.

A két helyszín közül Bovec inkább taktikai főhadiszállás: elsősorban a sportolók (hegymászás, kajak, kenu, rafting) találnak menedékre, a közelben található a Kanin-hegy is, ahol júniusban is lehet síelni a 2587 méteres magasság miatt. Van egy hangulata, amikor lent már harminc fok van, felmegyünk egy deszkával vagy léccel, és pólóban, vagy kellő mennyiségű sör után félmeztelenül csúszkálunk a hegy tetején, mint ahogy a mellékelt ábra mutatja.

Kranjska Gora számomra még ennél is sokkal izgalmasabb volt, a hármashatártól tényleg pár kilométerre elhelyezkedő kisváros ötezer lakosával gyakorlatilag télen-nyáron a turizmusra építi a hétköznapokat. Szinte nincs ingatlan, ami nem hotel vagy apartman, de ez nem is csoda, hiszen igazi síparadicsom a település. A várostól pár lépésre található a Jasna tó, amiről lehet mesélni, milyen romantikus, de inkább nézzük a képeket, mert ezek sem túloznak. A várossal párhuzamosan folyik a Pišnica folyó is, amely finoman hűti a völgyet a nyári túlmelegedéstől. Olyan tiszta a vize, hogy nyugodtan ihatunk belőle.

Planica

Ha pedig kedvünk lenne kiruccanni egy másik országba, mondjuk Ausztriába vagy Olaszországba, könnyebben megtehetjük, mintha bármerre másfelé vennénk az irányt, ugyanis tényleg néhány kilométerre a határ. Az olasz határ előtt még találunk izgalmakat: ott simul fel a hegyoldalra a világ legnagyobb síugró sánca, a Planica, ahol szerény 230-250 méter közötti távokat ugranak. Remek kirándulási cél ez is, és egy délelőtti comb-, és vádliedzés, hogy felsétáljunk a rendkívül meredek lépcsőkön a tetejére.

Nyáron pedig ha kedvünk van, működik egy zipline ezen a sáncon, vagyis le lehet csúszni rajta. Olyan, mintha ugranánk, nagyjából 80 km/h sebességgel végig lehet csúszni ezen a pár száz méteren, elképesztő élmény. Nem olyan félelmetes, mint amilyennek gondoljuk, ellenben gyönyörű közben a kilátás.

Ha átérünk az olasz határon, itt találjuk a világ talán egyik legszebb tópárosát, közel található Tarvisiótól a Laghi di Fusine. Szavak helyett beszéljenek a képek.

Kranjska Gora olyan fantasztikusan pihentető és gyönyörű, hogy kiégés ellen tökéletes választás. Hónapokat el lehetne itt tölteni, annyi történetet tartogat az erdőtől a hegyeken át a folyókig-tavakig. És néhány óra autóútra van a szomszédban. Van kérdés?

FOLYTASD EZZEL
Két évvel a járvány kitörése után bevezeti első korlátozásait ez a távoli ország
Az alacsony átoltottság miatt nem enyhítenek a korlátozásokon a szomszédban
Rendeld meg a Roadster magazin 6. számát!
Őszi-téli lapszámunkban ismét megnövelt terjedelemben, 224 oldalon a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Felsorolni is nehéz, mennyi izgalmas történetet meséltünk el az új számban, de ha szeretnél többet tudni, akkor kattints ide az alábbi linkre! Megnézem, mert érdekel!
Close
HELLO, EZ ITT A
ROADSTER
Kövess minket a Facebookon!
Történetek, amiket nem fogsz elfelejteni!

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom