Close
Ez a nulla energiaigényű McDonald’s a fenntartható gyorstéttermek iskolapéldája

Ez a nulla energiaigényű McDonald’s a fenntartható gyorstéttermek iskolapéldája

A floridai Walt Disney World Resort területén alakítottak át építészek egy gyorsétteremet úgy, hogy teljes energiaigényét megújuló erőforrásokból tudja fedezni. A McDonald’s úgy véli, az étterem zászlóshajója lesz a hálózatnak, és egyfajta inkubációs központtá is válhat a gyorséttermi energia- és vízfelhasználás csökkentését szolgáló megoldások tesztelésére.

A Ross Barney építészei által tervezett épület kialakítása során figyelembe vették Florida párás klímáját, így a 745 négyzetméteres gyorsétteremre V alakú tetőt alakítottak ki, amelyre napelemeket telepítettek, míg az innovatív fotovoltaikus üvegpaneleket az épület homlokzatába integrálták.

Ezek összessége járul hozzá ahhoz, hogy ellensúlyozzák az étterem által éves szinten igényelt több mint 9000 kWh energiaigényt.

A gyorsétterem friss levegőjét az év hatvanöt százalékában természetes szellőzés biztosítja, köszönhetően különleges ablakainak, amelyeket intelligens érzékelőkkel láttak el, így automatikusan kinyílnak és bezárulnak a kültéri páratartalom és hőmérséklet függvényében.

Hogy még magasabb szintre emeljék a természetközeliséget és az ökotudatosságot, mintegy 158 négyzetméternyi, növényekkel borított zöld falat húztak fel, mely a káros szén-dioxid lebontását segíti el. A kivitelezésében a belső terekkel harmonizáló teraszrész pedig az enteriőrt hosszabbítja meg és nyitja ki a természetbe.

Az étterem a belső terekben több információs pontot is elhelyezett annak érdekében, hogy edukálni tudják a hamburgereket falatozó vendégeiket az ökológiai lábnyomuk csökkentésére. De gondoltak az egészségük megőrzésére is. A gyorsételekkel bevitt több ezer kalóriát az étkezőrészben elhelyezett kézibiciklik és a terasz mellé tervezett szobabiciklik tekerésével tudják elégetni, amelyek működtetésével még energiát is termelnek az étterem számára.

A hálózat az elmúlt években egyre nagyobb figyelmet fordított a fenntartható megoldások adaptálására, és úgy vélik, a floridai étterem működésének tanulmányozása és a pilot projektek itteni tesztelése hozzásegíti majd őket a globális erőfeszítéseik sikerességéhez. A vállalat célja ugyanis nem kevesebb, minthogy 2030-ig harminchat százalékkal csökkentse az üvegházhatású gázkibocsátásuk mértékét az éttermekben és az irodahelyiségekben egyaránt.

Ez is érdekelhet:

étterem | megújuló energia | fenntarthatóság | energiahatékonyság | gyorsétterem

FOLYTASD EZZEL

Rátaláltunk a kényelmes luxusra Magyarország egy varázslatos pontján

Így néz ki egy penthouse a világ legmagasabb lakóépületében

Rendeld meg a Roadster magazin 9. számát!
Friss, 220 oldalas lapszámunkat ezúttal egy színes és izgalmas, 20 oldalas melléklettel egészítettük ki, amelyben a prémium spiritek szédítő univerzumába merülünk el. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Close
Az álom és ébrenlét varázslatos világába repít az idei S/ALON Budapest lakástrend kiállítás
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom