Close
Ez történik, ha luxusóra-múzeumot tervez az építészet szupersztárja

Ez történik, ha luxusóra-múzeumot tervez az építészet szupersztárja

Bjarke Ingels a múlt és a jövő találkozásánál álmodta meg ezt a spirális csodát Svájcban.

Az Audemars Piguet órák napjaink talán legizgalmasabb darabjai, ha tartózkodnánk a mainsteamtől. Az 1875-ben Jules-Louis Audemars és Edward-Auguste Piguet által alapított svájci óramárka a Patek Philippe és a Vacheron Constantin mellett a Holy Trinity of Watchmaking tagja, mely a svájci manufakturális óraipar legjobb gyártóit foglalja magába.

Jules Louis Audemars és Edward Auguste Piguet eredeti, 1875-ben felhúzott műhelye mellé álmodott meg kortárs múzeumot a dán szupersztár építész, Bjarke Ingels Vallée de Joux völgyében.

A hatalmas, ívelt üvegablakokból álló épületben nincsenek oszlopok és klasszikus értelemben vett falak sem, a múzeum tetejét pedig szép, zöld pázsit fedi.

A háromszáz darabos gyűjteményt rejtő, spirál alakú épületbe vezető túra a régi műhelyből indul, a látogatók az óramutató járásával megegyező irányban haladva juthatnak el a BIG által tervezett modern, üvegfalú múzeumba. Odabent a márka egyik ikonikus modelljét, az 1899-ben debütált Universelle-t helyezték a középpontba: az óra egy méretes üvegüveggömbön pihen és további nyolc jelentős óra veszi körül, melyek a nap körül keringő bolygókat szimbolizálják. A kiállítótér a német Atelier Brückner stúdió munkája.

A spirál formájú múzeumban két műhelyben mutatják be az órák összeszerelésének igen bonyolult folyamatát, ami alapesetben nyolc hónapot vesz igénybe egy-egy remekműnél. Ilyenkor hatszáznegyvennyolc darab alkatrészt illesztenek gondosan össze. A kiállításon szobrok és mozgó modellek szemléltetik az órák belső működését, a vállalkozó kedvű látogatók pedig különféle interaktív tárlatokon azt is kipróbálhatják, megvan-e a megfelelő kézügyességük az órásmesterséghez.

Az évente negyvenezer órát gyártó, felsőkategóriás Audemars Piguet-nek olyan ismert nagykövetei vannak világszerte, mint a futballista Lionel Messi, a kosárlabdázó LeBron James és a teniszező Novak Djokovics. Kultikus modellje az 1972-ben debütált Royal Oak, ami egyedi megjelenésével és üzenetével akkoriban újraértelmezte a luxusórákról alkotott képet. Megtestesített mindent, amit a többi luxusóra nem: bár nem ez volt a legnagyobb innovációk időszaka, a Royal Oak elsőként állt elő olyan rozsdamentes acélszíjjal, amely egyenesen a nyolcszögű acéltokba csatlakozott. Ráadásul élenjáró volt a felületkezelést illetően is, hiszen az acéltok arany- vagy platinabevonatot kapott.

A múzeum a tervek szerint 2020. június 25-én nyitja meg kapuit.

Ez is érdekelhet:

(Forrás: Dezeen, fotók: Iwan Baan, Dezeen)

A kaland folytatódik
Megjelent a Roadster magazin második nyomtatott kiadása, amelyben ismét olyan történeteket gyűjtöttünk össze, amelyek minket is folyamatosan inspirálnak. Szerintünk szebb lett, mint az első szám, reméljük, neked is tetszeni fog. Ha velünk tartanál ezen az utazáson, ezen a linken megrendelheted a magazint.
Close

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom