Close
Ez történik, ha luxusóra-múzeumot tervez az építészet szupersztárja

Ez történik, ha luxusóra-múzeumot tervez az építészet szupersztárja

Bjarke Ingels a múlt és a jövő találkozásánál álmodta meg ezt a spirális csodát Svájcban.

Az Audemars Piguet órák napjaink talán legizgalmasabb darabjai, ha tartózkodnánk a mainsteamtől. Az 1875-ben Jules-Louis Audemars és Edward-Auguste Piguet által alapított svájci óramárka a Patek Philippe és a Vacheron Constantin mellett a Holy Trinity of Watchmaking tagja, mely a svájci manufakturális óraipar legjobb gyártóit foglalja magába.

Jules Louis Audemars és Edward Auguste Piguet eredeti, 1875-ben felhúzott műhelye mellé álmodott meg kortárs múzeumot a dán szupersztár építész, Bjarke Ingels Vallée de Joux völgyében.

A hatalmas, ívelt üvegablakokból álló épületben nincsenek oszlopok és klasszikus értelemben vett falak sem, a múzeum tetejét pedig szép, zöld pázsit fedi.

A háromszáz darabos gyűjteményt rejtő, spirál alakú épületbe vezető túra a régi műhelyből indul, a látogatók az óramutató járásával megegyező irányban haladva juthatnak el a BIG által tervezett modern, üvegfalú múzeumba. Odabent a márka egyik ikonikus modelljét, az 1899-ben debütált Universelle-t helyezték a középpontba: az óra egy méretes üvegüveggömbön pihen és további nyolc jelentős óra veszi körül, melyek a nap körül keringő bolygókat szimbolizálják. A kiállítótér a német Atelier Brückner stúdió munkája.

A spirál formájú múzeumban két műhelyben mutatják be az órák összeszerelésének igen bonyolult folyamatát, ami alapesetben nyolc hónapot vesz igénybe egy-egy remekműnél. Ilyenkor hatszáznegyvennyolc darab alkatrészt illesztenek gondosan össze. A kiállításon szobrok és mozgó modellek szemléltetik az órák belső működését, a vállalkozó kedvű látogatók pedig különféle interaktív tárlatokon azt is kipróbálhatják, megvan-e a megfelelő kézügyességük az órásmesterséghez.

Az évente negyvenezer órát gyártó, felsőkategóriás Audemars Piguet-nek olyan ismert nagykövetei vannak világszerte, mint a futballista Lionel Messi, a kosárlabdázó LeBron James és a teniszező Novak Djokovics. Kultikus modellje az 1972-ben debütált Royal Oak, ami egyedi megjelenésével és üzenetével akkoriban újraértelmezte a luxusórákról alkotott képet. Megtestesített mindent, amit a többi luxusóra nem: bár nem ez volt a legnagyobb innovációk időszaka, a Royal Oak elsőként állt elő olyan rozsdamentes acélszíjjal, amely egyenesen a nyolcszögű acéltokba csatlakozott. Ráadásul élenjáró volt a felületkezelést illetően is, hiszen az acéltok arany- vagy platinabevonatot kapott.

A múzeum a tervek szerint 2020. június 25-én nyitja meg kapuit.

Ez is érdekelhet:

(Forrás: Dezeen, fotók: Iwan Baan, Dezeen)

spirál | Bjarke Ingels | Vallée de Joux | nagy sztori | luxusóra

FOLYTASD EZZEL

Gigantikus higanycsepp-szobor előtt szelfiznek a New York-iak

Eladóvá vált a világ egyik leghíresebb írójának pazar rezidenciája

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram