Close
Óriási örvényre emlékeztet ez a Feröer fővárosában felépített oktatási központ

Óriási örvényre emlékeztet ez a Feröer fővárosában felépített oktatási központ

A dán BIG építészeti stúdió valósította meg a projektet, amely minden kétséget kizáróan a valaha volt egyik legnagyobb beruházás a Feröer-szigeteken.

Az üvegfalú, spirális épület három különböző iskolának adhat otthont, méghozzá egy fjord melletti gyönyörű helyen Tórshavnban, vagyis Feröer fővárosában, ami messze a legnépesebb is egyben. A Glasir névre keresztelt oktatási központ leginkább egy örvényhez hasonlítható, amelynek öt különböző szintje egy központi átriumot ölel körbe.

A nagyjából 19 ezer négyzetméteres épületnek három különböző oktatási intézmény összesen 1750 diákját és tanárát kell kiszolgálnia.

Az építészek elmondása szerint az új központban mindhárom iskola megőrizheti majd saját önállóságát, ugyanakkor megteremtették a potenciális közös munka és az innováció lehetőségét is.

Belül mindhárom iskolának szenteltek egy-egy külön emeletet, de akadnak közösen használt részek is, mint például az étkező és a közös oktatási területek, valamint a fitneszlétesítmények és a nagy összejövetelekre, rendezvényekre, előadásokra szánt terek.

A spirális alakzat központjában található átrium az épület szíveként definiálható, ami egyúttal egy természetes találkozóhely a diákok számára.

Ennek a 32 méter átmérőjű belső udvarnak a lépcsőin ülve jókat lehet beszélgetni, de akár meg is lehet ebédelni, ha pedig arra van szükség, nézőtérré varázsolható egy nagy előadáshoz.

A Bjarke Ingels Group (BIG) az Egyesült Államokban is tervezett egy remek egyetemi épületet,

talán az is érdekelhet:

(Képek: Dezeen)

oktatás | glasir | feröer | központ | spirális

FOLYTASD EZZEL

Turisztikai dizájnversenyeken tarolt az ország két varázslatos szállodája

Így csaphatsz le a Budapest születésnapjára készült egyedi plakátra!

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram