Close
Óriási örvényre emlékeztet ez a Feröer fővárosában felépített oktatási központ

Óriási örvényre emlékeztet ez a Feröer fővárosában felépített oktatási központ

A dán BIG építészeti stúdió valósította meg a projektet, amely minden kétséget kizáróan a valaha volt egyik legnagyobb beruházás a Feröer-szigeteken.

Az üvegfalú, spirális épület három különböző iskolának adhat otthont, méghozzá egy fjord melletti gyönyörű helyen Tórshavnban, vagyis Feröer fővárosában, ami messze a legnépesebb is egyben. A Glasir névre keresztelt oktatási központ leginkább egy örvényhez hasonlítható, amelynek öt különböző szintje egy központi átriumot ölel körbe.

A nagyjából 19 ezer négyzetméteres épületnek három különböző oktatási intézmény összesen 1750 diákját és tanárát kell kiszolgálnia.

Az építészek elmondása szerint az új központban mindhárom iskola megőrizheti majd saját önállóságát, ugyanakkor megteremtették a potenciális közös munka és az innováció lehetőségét is.

Belül mindhárom iskolának szenteltek egy-egy külön emeletet, de akadnak közösen használt részek is, mint például az étkező és a közös oktatási területek, valamint a fitneszlétesítmények és a nagy összejövetelekre, rendezvényekre, előadásokra szánt terek.

A spirális alakzat központjában található átrium az épület szíveként definiálható, ami egyúttal egy természetes találkozóhely a diákok számára.

Ennek a 32 méter átmérőjű belső udvarnak a lépcsőin ülve jókat lehet beszélgetni, de akár meg is lehet ebédelni, ha pedig arra van szükség, nézőtérré varázsolható egy nagy előadáshoz.

A Bjarke Ingels Group (BIG) az Egyesült Államokban is tervezett egy remek egyetemi épületet,

talán az is érdekelhet:

(Képek: Dezeen)

FOLYTASD EZZEL
Öt nem mindennapi ajándékötlet a Roadstertől, amivel garantáltan nem lőhetsz mellé
Elképesztően látványos lesz a Liget Projekt keretében megvalósuló etnográfiai múzeum épülete
Rendeld meg a Roadster magazin 6. számát!
Őszi-téli lapszámunkban ismét megnövelt terjedelemben, 224 oldalon a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Felsorolni is nehéz, mennyi izgalmas történetet meséltünk el az új számban, de ha szeretnél többet tudni, akkor kattints ide az alábbi linkre! Megnézem, mert érdekel!
Close
HELLO, EZ ITT A
ROADSTER
Kövess minket a Facebookon!
Történetek, amiket nem fogsz elfelejteni!

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom