Close
Ez a vonat elvisz a semmi közepére, hogy olyannak láthasd az eget, mint még soha

Ez a vonat elvisz a semmi közepére, hogy olyannak láthasd az eget, mint még soha

Egészen hihetetlen, de egy 2016-os jelentés szerint az Egyesült Államok és Európa lakóinak 99 százaléka soha nem csodálhatja meg a természetes éjszakai égboltot a fényszennyezés miatt. Aki egyszer életében mégis szeretne egy felejthetetlen csillagászati élményt, annak máris tudunk ajánlani egy remek programot.

A Great Basin Star Train egy felejthetetlen vonatos kalandot kínál; elviszik az érdeklődőket Nevada egy olyan szegletébe, ahonnan az égre felpillantva egy egészen másik világ nyílik meg az ember előtt.

A történelmi vonat egy Ely nevű kis településről indul, ami négy órányira északra található Las Vegastól (ami egyébként pont a világ egyik legfényesebb városa). Az utazás este fél nyolckor kezdődik, a vonat nagyjából 18 kilométert és 240 méteres magasságot tesz meg egy hegygerincen, ahol egy megállót beiktatva az utasok megcsodálhatják a naplementét.

Miután a nap lebukott, a vonat továbbhalad az útján egészen a végállomásig, ami nem messzire található a Great Basin Nemzeti Parktól.

Ez a terület arról híres, hogy egy kellőképpen tiszta éjszakán akár csillagok ezreit, meteorokat, öt különböző bolygót és a Tejutat is látni lehet szabad szemmel is.

Persze a program résztvevői számára teleszkópokat is felállítanak, a kísérők pedig mindent elmagyaráznak és segítenek az éjszakai égbolt felfedezésében. Mindig változó, hogy mi mindent lehet egy adott éjszakán megpillantani az égen, de néhány csillagképet mindig látni lehet és a Jupiter, valamint a Szaturnusz is gyakran megmutatja magát. Egészen felemelő élmény lehet olyannak látni csillagos eget, amilyennek az őseink láthatták, mielőtt a fényszennyezés ekkora méreteket öltött volna, mint manapság.

A vonat két és fél órányi csillagnézés után indul el visszafelé, akik pedig szeretnék, akár az egész hátralévő éjszakát eltölthetik a vasút szálláshelyén vagy egy fékezőkocsiban. A különleges túrára óriási az igény, nemcsak az idei évre, hanem 2020-ra is elfogyott már minden jegy. Arra azonban van esély, hogy még több túrát indítanak majd, ha lesznek még jegyek, itt jelzik először.

Van egy jó hírünk.

Megjelent a Roadster magazin első nyomtatott kiadása, amelyben olyan történeteket gyűjtöttünk össze, amelyek minket is folyamatosan inspirálnak. Szerintünk szép lett, reméljük, neked is tetszeni fog.

Ha velünk tartanál ezen az utazáson, ezen a linken megrendelheted a magazin első számát.

Ez is érdekelhet:

Ez is érdekelhet:

(Képek: Getty Images)

Close