Ez a vonat elvisz a semmi közepére, hogy olyannak láthasd az eget, mint még soha

Egészen hihetetlen, de egy 2016-os jelentés szerint az Egyesült Államok és Európa lakóinak 99 százaléka soha nem csodálhatja meg a természetes éjszakai égboltot a fényszennyezés miatt. Aki egyszer életében mégis szeretne egy felejthetetlen csillagászati élményt, annak máris tudunk ajánlani egy remek programot.

A Great Basin Star Train egy felejthetetlen vonatos kalandot kínál: elviszik az érdeklődőket Nevada egy olyan szegletébe, ahonnan az égre felpillantva egészen másik világ nyílik meg az ember előtt.

A történelmi vonat egy Ely nevű kis településről indul, ami négyórányira északra található Las Vegastól (ami egyébként pont a világ egyik legfényesebb városa). Az utazás este fél nyolckor kezdődik, a vonat nagyjából tizennyolc kilométert és kétszáznegyven méteres magasságot tesz meg egy hegygerincen, ahol egy megállót beiktatva az utasok megcsodálhatják a naplementét.

Miután a nap lebukott, a vonat továbbhalad az útján egészen a végállomásig, ami nem messzire található a Great Basin Nemzeti Parktól.

Ez a terület arról híres, hogy egy kellőképpen tiszta éjszakán akár csillagok ezreit, meteorokat, öt különböző bolygót és a Tejutat is látni lehet, szabad szemmel is.

Persze a program résztvevői számára teleszkópokat is felállítanak, a kísérők pedig mindent elmagyaráznak, és segítenek az éjszakai égbolt felfedezésében. Mindig változó, hogy mi mindent lehet egy adott éjszakán megpillantani az égen, de néhány csillagképet mindig látni lehet, és a Jupiter, valamint a Szaturnusz is gyakran megmutatja magát. Felemelő élmény lehet olyannak látni csillagos eget, amilyennek az őseink láthatták, mielőtt a fényszennyezés ekkora méreteket öltött volna, mint manapság.

A vonat két és fél órányi csillagnézés után indul el visszafelé, akik pedig szeretnék, akár az egész hátralévő éjszakát eltölthetik a vasút szálláshelyén vagy egy fékezőkocsiban. A különleges túrára óriási az igény, 2020-ra is elfogyott már minden jegy. Arra azonban van esély, hogy még több túrát indítanak majd, ha lesznek még jegyek, itt jelzik először.

Ez is érdekelhet:

Lofoten fölött a csillagok is olyan csodálatosak, mint a sarki fény

Órákig belemerülhetünk a saját fénnyel rendelkező égitestek látványába, és elgondolkodhatunk rajta, milyen aprók vagyunk az univerzumban.

(Képek: Getty Images)

bolygók | csillag | tejút | vonat | csillagok

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom