Close
Ez a vonat elvisz a semmi közepére, hogy olyannak láthasd az eget, mint még soha

Ez a vonat elvisz a semmi közepére, hogy olyannak láthasd az eget, mint még soha

Egészen hihetetlen, de egy 2016-os jelentés szerint az Egyesült Államok és Európa lakóinak 99 százaléka soha nem csodálhatja meg a természetes éjszakai égboltot a fényszennyezés miatt. Aki egyszer életében mégis szeretne egy felejthetetlen csillagászati élményt, annak máris tudunk ajánlani egy remek programot.

A Great Basin Star Train egy felejthetetlen vonatos kalandot kínál: elviszik az érdeklődőket Nevada egy olyan szegletébe, ahonnan az égre felpillantva egészen másik világ nyílik meg az ember előtt.

A történelmi vonat egy Ely nevű kis településről indul, ami négyórányira északra található Las Vegastól (ami egyébként pont a világ egyik legfényesebb városa). Az utazás este fél nyolckor kezdődik, a vonat nagyjából tizennyolc kilométert és kétszáznegyven méteres magasságot tesz meg egy hegygerincen, ahol egy megállót beiktatva az utasok megcsodálhatják a naplementét.

Miután a nap lebukott, a vonat továbbhalad az útján egészen a végállomásig, ami nem messzire található a Great Basin Nemzeti Parktól.

Ez a terület arról híres, hogy egy kellőképpen tiszta éjszakán akár csillagok ezreit, meteorokat, öt különböző bolygót és a Tejutat is látni lehet, szabad szemmel is.

Persze a program résztvevői számára teleszkópokat is felállítanak, a kísérők pedig mindent elmagyaráznak, és segítenek az éjszakai égbolt felfedezésében. Mindig változó, hogy mi mindent lehet egy adott éjszakán megpillantani az égen, de néhány csillagképet mindig látni lehet, és a Jupiter, valamint a Szaturnusz is gyakran megmutatja magát. Felemelő élmény lehet olyannak látni csillagos eget, amilyennek az őseink láthatták, mielőtt a fényszennyezés ekkora méreteket öltött volna, mint manapság.

A vonat két és fél órányi csillagnézés után indul el visszafelé, akik pedig szeretnék, akár az egész hátralévő éjszakát eltölthetik a vasút szálláshelyén vagy egy fékezőkocsiban. A különleges túrára óriási az igény, 2020-ra is elfogyott már minden jegy. Arra azonban van esély, hogy még több túrát indítanak majd, ha lesznek még jegyek, itt jelzik először.

Ez is érdekelhet:

(Képek: Getty Images)

csillagok | bolygók | star train | csillag | vonat

FOLYTASD EZZEL

Ezért ajánlott egy üveg vizet átgurítani az ágy alatt, miután beléptünk a szállodai szobába

Hét jótanács tapasztalt utazóktól, amit érdemes megfogadni

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram