Close
Ez a vonat elvisz a semmi közepére, hogy olyannak láthasd az eget, mint még soha

Ez a vonat elvisz a semmi közepére, hogy olyannak láthasd az eget, mint még soha

Egészen hihetetlen, de egy 2016-os jelentés szerint az Egyesült Államok és Európa lakóinak 99 százaléka soha nem csodálhatja meg a természetes éjszakai égboltot a fényszennyezés miatt. Aki egyszer életében mégis szeretne egy felejthetetlen csillagászati élményt, annak máris tudunk ajánlani egy remek programot.

A Great Basin Star Train egy felejthetetlen vonatos kalandot kínál: elviszik az érdeklődőket Nevada egy olyan szegletébe, ahonnan az égre felpillantva egészen másik világ nyílik meg az ember előtt.

A történelmi vonat egy Ely nevű kis településről indul, ami négyórányira északra található Las Vegastól (ami egyébként pont a világ egyik legfényesebb városa). Az utazás este fél nyolckor kezdődik, a vonat nagyjából tizennyolc kilométert és kétszáznegyven méteres magasságot tesz meg egy hegygerincen, ahol egy megállót beiktatva az utasok megcsodálhatják a naplementét.

Miután a nap lebukott, a vonat továbbhalad az útján egészen a végállomásig, ami nem messzire található a Great Basin Nemzeti Parktól.

Ez a terület arról híres, hogy egy kellőképpen tiszta éjszakán akár csillagok ezreit, meteorokat, öt különböző bolygót és a Tejutat is látni lehet, szabad szemmel is.

Persze a program résztvevői számára teleszkópokat is felállítanak, a kísérők pedig mindent elmagyaráznak, és segítenek az éjszakai égbolt felfedezésében. Mindig változó, hogy mi mindent lehet egy adott éjszakán megpillantani az égen, de néhány csillagképet mindig látni lehet, és a Jupiter, valamint a Szaturnusz is gyakran megmutatja magát. Felemelő élmény lehet olyannak látni csillagos eget, amilyennek az őseink láthatták, mielőtt a fényszennyezés ekkora méreteket öltött volna, mint manapság.

A vonat két és fél órányi csillagnézés után indul el visszafelé, akik pedig szeretnék, akár az egész hátralévő éjszakát eltölthetik a vasút szálláshelyén vagy egy fékezőkocsiban. A különleges túrára óriási az igény, nemcsak az idei évre, hanem 2020-ra is elfogyott már minden jegy. Arra azonban van esély, hogy még több túrát indítanak majd, ha lesznek még jegyek, itt jelzik először.

A kaland folytatódik

Megjelent a Roadster magazin második nyomtatott kiadása, amelyben ismét olyan történeteket gyűjtöttünk össze, amelyek minket is folyamatosan inspirálnak. Szerintünk szebb lett, mint az első szám, reméljük, neked is tetszeni fog.

Ha velünk tartanál ezen az utazáson, ezen a linken megrendelheted a magazint.

Ez is érdekelhet:

(Képek: Getty Images)

Close