Close
Ezek a finn önellátó kabinok nemcsak környezet­tudatosak, de szépek is

Ezek a finn önellátó kabinok nemcsak környezet­tudatosak, de szépek is

Ráadásul nincsenek szomszédok sem.

Aleksi Hautamaki és Milla Selkimaki két, saját hazájukban nagyon menő finn dizájner, akik megálmodták a tökéletes öko-tudatos nyaraló – vagy inkább telelő – kunyhókat. Meglepő, de egyikük sem az építőiparban tervez, azaz csak félig-meddig: Hautamaki a saját kreatívügynökségének vezetője, belsőépítészeti munkákat végez, miközben azt kutatja, hogyan lehet a legtökéletesebb a felhasználói élmény az általa elképzelt tereknek, Selkimaki pedig grafikus, aki művészeti vezetőként is ténykedik, és szakterülete a digitális dizájn.

Legutóbbi, grandiózus tervezésük két kis kabint foglal magában – ezeket a saját öthektáros területükön építették fel, Finnország Nemzeti Parkjában, ami egy, a lakott területektől távol eső, kietlen szigeten található, és nem túlzás azt állítani róla, hogy mesébe illő tájon helyezkedik el. A Projekt Ö néven futó építészeti kísérlet modern elképzelést takar, mégis visszavisz minket a kezdetekhez, amikor még nem voltak annyira sűrűn lakott területek, mint manapság, és az ablakon kinézve közelben-távolban nem voltak emberek, csak körös-körül a természet.

És, hogy miért pont Projekt Ö-nek nevezték el a két kis ház együttesét? Az Ö, vagyis tulajdonképpen az O tetején egy vízszintes vonallal, a svédeknél szigetet jelent, és bár furcsa, hogy egy finn projekt svéd elemeket vesz át, azért érteni véljük a hasonlóságot a két nép között. Mindkét országban nagy figyelem fordul a lassabb életvitel felé, a környezetvédelem, az egyszerű nagyszerűség pedig szintén alap, legyen szó akár épületekről, akár a mindennapi szokásokról.

A két kis építmény annyira lenyűgözően működik, hogy reméljük, egyre több tervező kap majd kedvet hasonló házak megálmodásához. Annak érdekében ugyanis, hogy mindent természetes úton tudjanak hasznosítani a kabinok, a tetőkre napkollektorokat helyeztek el, így szükséges energiát a nap sugaraiból állítják elő, a mosdók és a toalett öblítéséhez pedig szűrt tengervizet keringetnek a csövekben. Ha pedig mindez még nem lenne elég, a forró vizet a szauna kályhájának melléktermékeként nyerik ki, és ugyanez a rendszer gondoskodik a padlófűtésről is.

“Az elképzelésünk az volt, hogy minden szükséges berendezés a lehető legkisebb térben elférjen. Minden egyes helyiséget úgy alakítottunk ki, hogy ne legyenek feleslegesen nagyok, de azért természetesen figyeltünk arra, hogy ez ne menjen a kényelem és a funkcionalitás rovására” – nyilatkozta a tervezőpáros.

A két házban így összesen tíz ember fér el, a kunyhókban különálló szobák és fürdők találhatók, plusz egy szauna is, ahol nemcsak kellemesen lehet ejtőzni a kinti hideg elől elmenekülve, de a már fent említett forró fürdőkhöz és meleg padlókhoz is hozzájárul.

A berendezés a térségre jellemzően nagyon minimalista. Néhány szekrény, polc és persze a szükséges asztalok, székek és fotelek találhatóak meg a szobákban, de semmi sincs betéve feleslegesen, csak az összhatás kedvéért, ahogyan ezt a finnektől és a svédektől megszokhattuk. Itt minden a praktikumról és egyszerűségről szól. A fa mellett a földszínek és a fekete dominálnak, ezzel ráerősítve a hangulatra.

Természetesen a padló is fából készült, a nagyszobát pedig egy hatalmas, fekete, fatüzelésű kályha teszi még otthonosabbá és karakteresebbé.

A meredek sziklákra épület kabinokat falépcsőkön keresztül lehet megközelíteni, így azonnal egy mini túra is jár az érkezőknek, ennek köszönhetően pedig azonnal kialakítható a kapcsolat a tájjal, a környezettel. Ez a lépcsőzetesség tudatos volt – a házhoz közeledve, a terasz aljában akár a lépcsőkre ülve is megpihenhet egy nagyobb társaság, és természetesen fokról fokra több látható a tengerből és a természetből.

Ezen a ponton pedig érdemes megemlíteni, hogy a Projekt Ö nem szimplán a két dizájner saját kíváncsiságának köszönhető, és nem is magáncélra készült. A hagyományos finn szigetcsoportnak tisztelegnek az építményekkel, többek között azzal, hogy a kabinokat függőleges fadeszkákkal burkolták, a nagy ablakok pedig minden irányban lenyűgöző panorámával szolgálnak az épp bent tartózkodóknak, vagy a sziget élővilága csodálható meg a szobákból, vagy a tenger.

“Ha a kabinokat felülről nézzük, láthatjuk, hogy nagyon keskenyek és hosszúkásak. Ez a kialakítás lehetővé tette, hogy több, nagy méretű ablakot tegyünk be a helyiségekbe, és a hatalmas üvegfelületek ne csak egyszerűen ablakok legyenek, hanem más funkcióval is bírjanak, vagyis jelen esetben ezek nem csak fényt, hanem full panorámát is adnak” – magyarázták a tervezők.

A negyvenöt négyzetméteres épületegyüttesen más ház nincs a szigeten, a nyitott terek szabadon használhatók, és attól sem kell kétségbeesni, hogy a mosdóban is hatalmas üvegen látunk ki, mialatt mindennapi dolgunkat végezzük – itt legfeljebb a halak tekintetétől lehet félni.

A két kabint egyébként egy kültéri, félig zárt, félig nyitott tér köti össze, ahonnan aztán elválnak egymástól a házak, és ezzel együtt a mosdók, illetve a szobák is.

A tervezőpáros szerette volna, ha a házak segítenének abban, hogy a családok együtt, mégis külön-külön lehessenek. Amíg a gyerekek az egyik házban játszanak, a szülők a másikban ihatnak egy pohár bort, a kandalló mellett vagy a szaunában ücsörögve, miközben pedig csak egy folyosó választja el őket egymástól.

FOLYTASD EZZEL
Öt nem mindennapi ajándékötlet a Roadstertől, amivel garantáltan nem lőhetsz mellé
Elképesztően látványos lesz a Liget Projekt keretében megvalósuló etnográfiai múzeum épülete
Rendeld meg a Roadster magazin 6. számát!
Őszi-téli lapszámunkban ismét megnövelt terjedelemben, 224 oldalon a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Felsorolni is nehéz, mennyi izgalmas történetet meséltünk el az új számban, de ha szeretnél többet tudni, akkor kattints ide az alábbi linkre! Megnézem, mert érdekel!
Close
HELLO, EZ ITT A
ROADSTER
Kövess minket a Facebookon!
Történetek, amiket nem fogsz elfelejteni!

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom