Close
Ezek Horvátország leggyönyörűbb, titkos tengerpartjai

Ezek Horvátország leggyönyörűbb, titkos tengerpartjai

Tíz fantasztikus és kevéssé ismert horvát tengerpart, ahol garantáltan nem nyom össze a naptejfelhőben úszó turistainvázió. Íme!

Zlatni Rat, Bol, Brač szigete

A közép-dalmát szigetvilág egyik ékköve Brač, ott található a fél kilométeren át húzódó Zlatni Rat partszakasz. A napsütötte tengerpart az ország egyik legnépszerűbb széllovas és szörfös úti célja, ahol a gyerekek is játszhatnak a felfújt vízijátékokkal, valamint csodálatos, fák alatt végigfutó promenádon sétálhatunk el a vízparton Bol faluig.

Punta rata, Brela, Makarskai Riviéra

Az ezerhétszáz méter magas Biokovo-hegy árnyékában húzódik hatvan kilométeren a horvátok bámulatosan szép riviérája.

A finom, kavicsos partszakasznál türkizkékben játszik a víz; az aleppói fenyők természetes esernyője alatt csendesen élvezhetjük Punta Rata partját, és egy tengerparti sétával bejárhatjuk a környező falvakat és strandokat, melyek közül nem egy nudistabarát.

Ha pedig eltávolodnánk a víztől, érdemes végigjárni a gyönyörű Biokovo Nemzeti Parkot.

Pasjača, Popoviči, Konavle

Dél-Dalmáciában járunk, egy vad és elszigetelt partszakaszon, ahol meredek sziklák és szeles utak várnak a tintakék adriai tenger körül. Ez a tengerpart visszavisz a természetbe: nincsenek turistáknak kiépített szolgáltatások, így érdemes sok mindent magunkkal vinni, ha megtapasztalnánk ezt a nyersen szép tájat.

Popovićihez Dubrovniktól negyven perc autózással juthatunk el, mely a falusias Konavle régión át vezet, ahol élvezhetjük a szőlő- és az olívaültetvények, a ciprusok és régi parasztházak varázslatos hangulatát.

Sahara, Rab-sziget, Kvarner

Horvátország egyik ritka és egyben legnagyobb homokos partszakasza a Lopar településnél taláható Sahara, amely a mindösszesen huszonkét kilométer hosszú Rab szigetén nyújtózik. A szigeten számos érintetlen tengerpart csábít lubickolásra, ha viszont a csendes elvonulásból aktívabb strandéletre vágynánk, a Paradicsom-part közelében kipróbálhatunk különböző vízisportokat, strandröplabdát is játszhatunk vagy épp egy különleges, tengerparti kajaktúrára is elmehetünk.

Sveti Ivan, Lubenice, Cres szigete

Négyszázöt négyzetkilométeres területével az Adriai-tenger legnagyobb szigete Cres – ennek ellenére mégis egy kevéssé fejlett és távoli helyről van szó, ami leginkább birkatenyésztéséről ismert, és arról, hogy a ritka fakókeselyű egyik utolsó fészkelőhelye.

A nyugati parton található a dombtetőre épült Lubenice középkori kőházas és kápolnás kisvárosa, ahonnan egy negyvenperces, meredek séta vezet a teljesen szeparált öbölhöz. A hosszú gyaloglás jutalma egy hófehér, kavicsos tengerpart, amely a szikrázó Adriára tekint, és a mesébe illő szépségű Kék Barlangra, ahová be is úszhatunk.

Mivel valóban nem egy felfejlesztett és felszerelt turistacélpontról van szó, valóban érdemes magunkkal vinni vizet, ételt, törölközőt és miegyebet a partra.

Val Maro, Rabac, Isztriai-félsziget

Ha kisebb gyerekekkel utazunk, Val Maro Family Beach családbarát tengerpartja lehet a tökéletes választás, Cres-szel szemközt, Isztria keleti partján. A Valamar Collection Girandella nyaralók apró, de modern és mindennel felszerelt vakációt kínálnak családosoknak a finom, fehérkavicsos tengerparton. Természetesen számos vízi aktivitásra is bejelentkezhetünk, például búvárkodhatunk vagy vizisíelhetünk is.

Mulini, Rovinj, Isztria

Kipróbálhatjuk az állva szörfdeszkán evezést (SUP – azaz Stand Up Paddle) a Lone Bayen át, és elmerenghetünk Rovinj pasztellszínű házaiban, dombtetőre épült templomaiban és kedves halászkikötőiben, ha Mulinibe látogatunk.

Mulini hófehér partszakasza a kiépítettebb strandok közé tartozik: a ciprusok és cédrusok árnyasában koktélokat kortyolhatunk kényelmes nyugágyakból, este pedig feltápászkodhatunk belőlük a helyi dj ütemeire.

Mala Kolombarica, Premantura, Pula, Isztria

A merészek kedvenc helyszíne lehet a Mala Kolombarica, ahonnan tízméteres sziklákról csobbanhatunk óriásit a kék mély vízbe. A hely épp az ugrálók miatt inkább fiatalok számára izgalmas – sokan szeretnek vetélkedni a legmenőbb vízbeérkezéssel –, a sziklák fölött pedig bambuszok és pálmák árnyékában falatozhatunk tengeri finomságokat és hűvös italokat a Safari Beach bárban. Mala Kolombaricát mellesleg legkönnyebben Pula városából közelíthetjük meg túrázva vagy bringázva a Kamenjak Nemzeti Parkon vagy a Premantura-félszigeten keresztül.

Sipar, Mošćenička Draga, Kvarner-öböl

Napágyak, hosszú, kavicsos partszakasz vár Mošćenička Draga partjánál, ahonnan csodás kilátás nyílik Rijekára, a Kvarner-öbölre és Krk szigetére.

A partszakasz csak a nyári csúcsban telik meg látogatókkal, egyébként egy kifejezetten nyugodt és szezonálisan nyitó partról van szó, melyet régi kőházak, kávézók és fagyizók ölelnek.

Sipar mögött fenyveseken át eljuthatunk az Učka-hegy lejtőihez, valamint a középkori Mošćenice faluhoz.

Moro, Vela Stupa, Korčula

Az apró és sziklás Vela Stupa Korčula és Pelješac szigetei között taláható.

A szigetecske motorcsónakkal közelíthető meg Korčula városából, és az ég is gyönyörű fotók hátterének teremtette. Fa napozóágyak, babzsákok, hintaágyak és kavicsos partok – egyetlen étteremmel és bárral, ahol a menü a reggeli fogás tükrében naponta változik.

A szigeten még van egy zöldségeskert, ahol helyben készül a kenyér és fagylalt – de körülbelül ennyi a kiépítettség és ezért olyan csodás célpont Moro.

Ha idén szeretnéd a Spliten és Dubrovnikon túli, gyönyörű Horvátországot felfedezni magadnak, akkor ezeket a partokat jelöld be a térképeden!

Ez is érdekelhet:

(Forrás: Conde Nast

Itt a Roadster legújabb, negyedik száma!
Ismét egy magazin azoknak, akik szerint nem arra születtünk, hogy a négy fal között üljünk, akik szerint az élet olyasmi, amit nagykanállal kell fogyasztani és amiből sosem lehet elég. 170 oldalnyi friss, színes és energiával teli kontent felfedezőknek, kalandoroknak, inspirációt keresőknek mindarról, ami miatt érdemes nekivágni a világnak. Ha velünk tartanál ezen az utazáson, ezen a linken megrendelheted a magazint.
Close

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom