Close
Ezeket a gasztroprogramokat kár lenne kihagyni novemberben

Ezeket a gasztroprogramokat kár lenne kihagyni novemberben

Miközben még tele vagyunk nyári élményekkel, és a csuklónkon sorakoznak a fesztiválkarszalagok, újra belecsöppentünk egy időszakba, amikor nehéz eldönteni, merre vegyük az irányt hétvégén. Megnézzük az őszi Balatont és a környék legjobb éttermeit? Irány újborokat és libát kóstolni? Esetleg maradjunk a fővárosban, és kóstoljunk természetes italokat? Segítünk dönteni!

Márton Napi Hegymenet – Csopak

Mikor? 2018. november 9-11.
Hol? Hat remek étteremben és borteraszon, Csopaktól Paloznakig

A kezdeményezés friss, de már most reméljük, hogy lesz folytatás. Csopak és Paloznak között ugyanis hat olyan hely fogott össze, amik külön-külön is szenzációsak, gyalog is könnyen bejárhatók, és ahol a Márton-nap jegyében újborokat és a libaételeket kóstolhatunk.

Petrányi Pince például füstölt libamell sóletet és gesztenyés krémest is készít, a Söptei Pincészetben már a 2018-as újborok is előkerülnek a pincéből, a Márga Bisztró a libamenüt teljes borsorral prezentálja, a Szomszéd Kertje megmutatja, milyen az igazi ludas kása, a Sáfránkert Vendéglő rumos meggyel készíti a lúdláb szeletet, a Homola Borteraszra pedig akár csak néhány pohár jó borra, és friss libatepertős pogácsára is felugorhatunk.

Az egyetlen kérdés már csak az, hogy tudjuk mind a hat menüt végigkóstolni?!

XVII. Garda Fesztivál – Tihany

Mikor? 2018. november 16-18.
Hol? Tihanyban több helyszínen (hajóállomás, Tihanyi Bencés Apátság, Pisky-sétány, Visszhang-domb)

A legendás garda még Tihany címerébe is bekerült, a tizenhét éve megrendezett Garda Fesztivál pedig minden novemberben egy jó alkalom, hogy az ikonikus balatoni halról megemlékezzenek. Bár a tóban már nincs halászat, és a garda is lényegében eltűnt, ez a fesztivál remek alkalom, hogy bejárjuk az őszi Tihanyt, és süllőt, tokhalat vagy pontyot kóstoljunk a Visszhang-dombtól egészen a Tihanyi Piac Placcig.

Hogy évszázadokkal – vagy akár még néhány évtizeddel – ezelőtt mekkora tradíciója volt a gardahalászatnak a környéken, azt Herman Ottó A magyar halászat könyvé-ben zseniálisan írta meg:

“Hajdanában, mikor Tihany félszigetét még erdő borította s a nép téli munkáját az erdő szolgáltatta, a halászbokrok nem tanyázhattak naphosszat a parton s a hegyenjárás is inkább önkénytes volt.
Akkoron a hegyenjáró kiállott a csúcsra s a falutól a hegyen járóig, kellő távolságban gyerkőczök állíttattak föl.
Mihelyt a hegyenjáró észrevette a “látott halat”, oda kiáltott a legközelebb álló gyereknek: “Gaardaa!”
Szájról-szájra röpült a hir a helységbe s az az ember, asszony, a ki a templom táján hallotta a jó hirt, fölszaladt a toronyba s félre verte a harangot, minek hallatára a halászember ott hagyta munkáját s kirohant a partra.
Annyi bizonyos, hogy a “látott hal” a magyar halászatnak legvonzóbb képei közé tartozik.”

A rendezvényre belépő nincs, de érdemes időben érkezni, mert Tihanyra ilyenkor hamar kitehetnék a megtelt táblát.

8. Mitiszol? Fesztivál – Természetes Italok Fesztiválja – Budapest

Mikor? 2018. november 17.
Hol? Budapest, Millenáris Park, D épület (II. ker., Kis Rókus u. 16-20., bejárat a C épület felől a főbejáraton)

A természetes borokat forgalmazó Terroir Club fesztiválja évek óta az egyik legkomolyabb boros esemény Budapesten. November 17-én a Millenárisra költöznek egy napra, hogy közel negyven organikus borászat tételeit mutassák meg, miközben párlatokat, söröket, cidereket, bio pékárut és zöldségeket is kóstolhatunk.

A minőségi ételeket a Csalogány26 készíti a borok mellé – így már tényleg elég kereknek tűnik a program, pláne, hogy a boros kiállítók között olyan nevek szerepelnek, mint a Szent György-hegyi Bencze Birtok, a tokaji Pelle Pince és a burgenlandi Meinklang.

Jegyek hét-nyolc pohár jó bor áráért kaphatók a Mitiszol? oldalán, november 14-ig még kedvezményesen.

Füred Gastro – Balatonfüred

Mikor? 2018. november 24-25.
Hol? Balatonfüreden, a Vitorlás téren

Bevalljuk, régóta tervezzük, hogy egyszer autóba ülünk, és pár nap alatt bejárjuk a balatoni régió legjobb éttermeit. Erre most itt egy fesztivál, ami megkönnyíti a dolgunkat, hiszen november 24-25-én a Balaton fővárosában, Balatonfüreden a környék tíz pazar étterme (Sparhelt Bistro, Szent Donát Borkúria és Márga Bisztró, Paletta Bisztró, Söptei Pincészet és Étterem, Neked Főztem, Kistücsök Étterem, A Konyhám, Kalóz Bisztró, Déli-part BBQ, és az Olíva Étterem) mutatja meg izgalmas ételeit, köztük főleg vadból készült, nehezebb, őszi-téli fogásaikat.

A meghívott éttermek kreatív vadételeihez a Rizling Generáció választott borokat, a Mol Nagyon Balaton szervezői pedig minőségi zenét hoznak a térre – szombaton Waldeck és Deladap, vasárnap Budapest Bár koncertet hallgatva kóstolhatunk. Az erősen limitált férőhelyek miatt a jegyértékesítés még csak a napokban indul, folyamatosan frissülő infók a Füred Gastro Facebook eseményénél.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Getty Images, Füred Gastro, Gyana Dániel)

hal | program | gasztronómia | Tihany | mitake hegy

FOLYTASD EZZEL

Újbudára kell mennünk, hogy lássuk az északi fényt

Fantasztikus őszi ízek és otthonos hangulat – Így varázsolt el minket a Macesz Bisztró

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram