Ezért állnak közel a szívemhez az európai filmek és sorozatok

A karantén alatt megnövekedett a kiolvasott könyvek, ledarált sorozatok, újranézett és még nem ismert filmek megtekintésének száma. Illúziók... olykor tényleg annyira jól esnek az illúziók! De aztán mindig rájövök, hogy jobban szeretek ráncokat, kócos hajakat, kidolgozott karaktereket látni. Azért, mert igaziak. 

Eszemben sincs védőbeszédet mondani az európai filmek mellett és porba tiporni a többi filmművészeti alkotást, de mindig ugyanerre a következtetésre jutok: nem érnek annyit az illúziók, hogy ne akarjam látni a valódit. Persze, egy olasz, francia, spanyol alkotás ugyanúgy lehet giccses és elnagyolt, túltolt és arcbamászó, de valahogy máshogy.

Nem kell feltétlenül a dráma műfaját vizsgálni, mert ott szembetűnően sokkal jobban bemászik a bőr alá az európai szemmel forgatott film, remek példa lehet a humor, a vicces szituációk ábrázolása is. Hogy mennyivel elegánsabb egy francia vígjáték, mennyivel kifinomultabb humorra épít, és hogy esetében maga a komédia műfaj nem válik kínossá, kellemetlenné. Sokkal igazibb ez is, mert rengeteg esetben a spontánabb szituációk komikáját veszi alapul a mesterkéltebb esetek helyett. Hangos hahotában törhetünk ki egy kulturálisan hozzánk közelebb álló helyzet kapcsán, jobban betalálnak a poénok, még indirekt módon tálalva is. Nincs verejtékszag.

Felszabadító, hogy hiába a smink, a haj és a kosztüm, látszanak a szarkalábak, annyira nem tökéletesek a mosolyok, a mellek sem olyan peckesek, és sokkal több a kopaszodó férfi is. Vannak, akiket ez elborzaszt, mert úgy tartják, a vászonra csak a tökéletes férfi és nő való, vagy ha nem is akadnak ki, de valamit idegennek éreznek az európai mozikban, sorozatokban. Nem idegen, hanem ismerősebb, mint bármi más. Nem ritka, hogy feltűnik egy ruhadarab, amit tavaly még a kirakatban mutattak be, vagy hogy olyan bútordarab vagy kiegészítő van a főszereplő lakásában, amilyen nálunk is van otthon.

Nekem valahogy a könnyek, a nevetések, a csalódások, az öröm és akár a szex is valóságosabbnak tűnik. Egy francia filmben például ritkán találkozunk a varázslatos mindent elfedő, de azért szeretkezésre alkalmas ágyneműkkel, megesik, hogy egy túlfűtött jelenet után elkenődve marad a smink a következő snittig, és félre lett gombolva a hölgyön a férfi ingje is. Úgy marad, mert valóságos.

Szerencsére a Netflix, HBO Go, Cinego.hu jóvoltából egyre több európai filmhez hozzáférhetünk, a létező összes műfajban. Skandináv krimitől az olasz vígjátékig, végtelen a felhozatal. Ugyanez igaz a sorozatokra is, melyek közül az elmúlt időkben a spanyolok készítették a legtöbb maradandó alkotást. Ne féljünk tőlük, távolodjunk el egy kicsit Hollywoodtól, vagy inkább az egyik karunkkal öleljük át Los Angelest, míg a másikkal Cannes-t! Nagy élmény lesz! Hamarosan egy kis ajánlóval is segítünk majd ebben.

Ez is érdekelhet:

Öt film, arra az esetre, ha nyarat, tengert, napfényt csempésznénk az esténkbe

Hiányzik a víz, a tenger, a nap, a szabadság? Öt olyan filmet ajánlunk, amiben központi szerepet kap a nyár.

(Fotók: IMDb, Unsplash)

sorozat | valódi | mozi | film | realitás

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom