Close
Ezért állnak közel a szívemhez az európai filmek és sorozatok

Ezért állnak közel a szívemhez az európai filmek és sorozatok

A karantén alatt megnövekedett a kiolvasott könyvek, ledarált sorozatok, újranézett és még nem ismert filmek megtekintésének száma. Illúziók… olykor tényleg annyira jól esnek az illúziók! De aztán mindig rájövök, hogy jobban szeretek ráncokat, kócos hajakat, kidolgozott karaktereket látni. Azért, mert igaziak. 

Eszemben sincs védőbeszédet mondani az európai filmek mellett és porba tiporni a többi filmművészeti alkotást, de mindig ugyanerre a következtetésre jutok: nem érnek annyit az illúziók, hogy ne akarjam látni a valódit. Persze, egy olasz, francia, spanyol alkotás ugyanúgy lehet giccses és elnagyolt, túltolt és arcbamászó, de valahogy máshogy.

Nem kell feltétlenül a dráma műfaját vizsgálni, mert ott szembetűnően sokkal jobban bemászik a bőr alá az európai szemmel forgatott film, remek példa lehet a humor, a vicces szituációk ábrázolása is. Hogy mennyivel elegánsabb egy francia vígjáték, mennyivel kifinomultabb humorra épít, és hogy esetében maga a komédia műfaj nem válik kínossá, kellemetlenné. Sokkal igazibb ez is, mert rengeteg esetben a spontánabb szituációk komikáját veszi alapul a mesterkéltebb esetek helyett. Hangos hahotában törhetünk ki egy kulturálisan hozzánk közelebb álló helyzet kapcsán, jobban betalálnak a poénok, még indirekt módon tálalva is. Nincs verejtékszag.

Felszabadító, hogy hiába a smink, a haj és a kosztüm, látszanak a szarkalábak, annyira nem tökéletesek a mosolyok, a mellek sem olyan peckesek, és sokkal több a kopaszodó férfi is. Vannak, akiket ez elborzaszt, mert úgy tartják, a vászonra csak a tökéletes férfi és nő való, vagy ha nem is akadnak ki, de valamit idegennek éreznek az európai mozikban, sorozatokban. Nem idegen, hanem ismerősebb, mint bármi más. Nem ritka, hogy feltűnik egy ruhadarab, amit tavaly még a kirakatban mutattak be, vagy hogy olyan bútordarab vagy kiegészítő van a főszereplő lakásában, amilyen nálunk is van otthon.

Nekem valahogy a könnyek, a nevetések, a csalódások, az öröm és akár a szex is valóságosabbnak tűnik. Egy francia filmben például ritkán találkozunk a varázslatos mindent elfedő, de azért szeretkezésre alkalmas ágyneműkkel, megesik, hogy egy túlfűtött jelenet után elkenődve marad a smink a következő snittig, és félre lett gombolva a hölgyön a férfi ingje is. Úgy marad, mert valóságos.

Szerencsére a Netflix, HBO Go, Cinego.hu jóvoltából egyre több európai filmhez hozzáférhetünk, a létező összes műfajban. Skandináv krimitől az olasz vígjátékig, végtelen a felhozatal. Ugyanez igaz a sorozatokra is, melyek közül az elmúlt időkben a spanyolok készítették a legtöbb maradandó alkotást. Ne féljünk tőlük, távolodjunk el egy kicsit Hollywoodtól, vagy inkább az egyik karunkkal öleljük át Los Angelest, míg a másikkal Cannes-t! Nagy élmény lesz! Hamarosan egy kis ajánlóval is segítünk majd ebben.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: IMDb, Unsplash)

európai film | mozi | igazi | valódi | film

FOLYTASD EZZEL

Madonnától próbál kölcsönkérni egy elveszettnek hitt festményt a francia város

Kiderült, mi kell az igazi boldogsághoz

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram