Ezzel a három tradicionális finn étellel hangolódj a hidegre!

Ha a sarki fényt nem is tudjuk elhozni az ablakunk elé, a skandináv hangulatot egy gőzölgő lazaclevessel, rakott káposztával és vörösáfonya-mártással tálalt darakásával tökéletesen meg tudjuk idézni.

Lohikeitto – A finnek lazaclevese

Hozzávalók:

  • 25 dkg lazac
  • 10 dkg póréhagyma
  • 2 evőkanál olaj
  • 1 fej vöröshagyma
  • 15 dkg sárgarépa
  • 10 dkg fehérrépa
  • 30 dkg burgonya
  • kapor
  • 2 dl tejszín
  • ízlés szerint só
  • 1 tk fehérbors

Elkészítés:

  1. Egy magas falú lábasban a zsiradékon lepirítjuk az apróra vágott vöröshagymát, közben megpucoljuk és feldaraboljuk a zöldségeket, majd beletesszük a lábasba, és felöntjük vízzel. Sózzuk, borsozzuk és fedő alatt hagyjuk főni.
  2. Amikor már majdnem teljesen megfőttek a zöldségek, behabarjuk a tejszínnel, és visszaforraljuk.
  3. Beletesszük a kockára vágott lazacot, lefedjük, és a tűzről levéve 10 percig pihentetjük. A lazac a forró levesben magától tökéletes állagúra fő.

Kaalilaatikko – Rakott káposzta

Hozzávalók:

  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 3 fokhagymagerezd
  • chilipehely ízlés szerint
  • 2 közepes sárgarépa
  • 2 kg fejeskáposzta
  • 1 liter alaplé
  • 1 evőkanál só
  • 1 teáskanál őrölt fekete bors
  • 2 evőkanál kakukkfű
  • 1 teáskanál majoránna
  • 500 g darált hús
  • 20 dkg rizs
  • 2 dkg vaj
  • 4-5 evőkanál olívaolaj

Elkészítés:

  1. Pucoljuk meg a zöldségeket, aprítsuk fel a vöröshagymát, zúzzuk össze a fokhagymát, reszeljük le a sárgarépát, daraboljuk fel a káposztát úgy, hogy a torzsáját kihagyjuk! Közben a szokásos módon készítsük el a rizst!
  2. Egy wokban lepirítjuk a hagymát és a fokhagymát, hozzáadjuk a sárgarépát, és pár percig összefőzzük.
  3. Tegyük rá a káposztát is, és öntsük fel 5 deciliter alaplével! Fedjük le, amíg a káposzta meg nem fő!
  4. Amikor a káposzta szép karamellás színű lesz, sózzuk, borsozzuk, és szórjuk rá a többi fűszert is!
  5. Egy serpenyőben közepes lángon hevítsünk egy kevés olajat, tegyük bele a darált húst, sózzuk, borsozzuk, és néhány perc alatt gyakori keverés mellett pirítsuk le!
  6. Vegyünk egy nagy hőálló tálat, vajazzuk ki, és rétegezzük egymásra a káposztát, a húst és a rizst! Amikor mindegyik alapanyag elfogyott, öntsük rá a maradék alaplevet, és daraboljuk a tetejére a vajat is!
  7. Fedjük le alufóliával, és süssük 30 percig, majd a fóliát eltávolítva további 30 percig, ügyelve arra, hogy a teteje ne égjen meg! Tálalás előtt hagyjuk 10-15 percig pihenni!

Vispipuuro – Kása vörösáfonya-mártással

Hozzávalók:

  • 7 dl víz
  •  ½ csésze mirelit vörös áfonya kiolvasztva, lecsepegtetve
  • 1/4 teáskanál só
  • 3 evőkanál cukor
  • 1/2 csésze búzadara
  • tálaláshoz tejszínhab

Elkészítés:

  1. Készítsünk szokásos módon darakását, csak a tej helyett vizet használjunk! Amikor elkezd sűrűsödni, habverővel keverjük folyamatosan, hogy a kásának könnyedebb állaga legyen!
  2. Amikor már besűrűsödött, adjuk hozzá az áfonya nagy részét, és főzzük fel ismét!
  3. Adagoljuk tálakba, és hagyjuk kihűlni! Tálaláskor tejszínhabbal és további bogyós gyümölcsökkel kínáljuk!

Ez is érdekelhet:

Ez a sütőtökös falafel az ősz legjobb vegán étele

Ilyet is ki lehet hozni az ősz egyik legnépszerűbb alapanyagából.

(Fotók: Getty Images, kotiliesi.fi, soppa365.fi)

finn | hideg | rakott káposzta | recept | kása | lazacleves

FOLYTASD EZZEL

Hét dolog, amit ki kell próbálnod a legszebb horvát nemzeti parkban

Nagyvárosi kalandor a Volvótól

Rendeld meg a Roadster magazin 19. számát!

Hawaiitól Tanzániáig, az egyik legjobb magyar sommeliertől a belga csúcsdizájnerig, az új Rolls-Royce-tól Horvátország titkos gyöngyszemeiig, a Roadster magazin új lapszáma ismét a világ izgalmas, kreatív és hedonistán lüktető ŕétegeibe viszi el olvasóit. Elmegyünk a bécsi három Michelin-csillagos Amadorba, ahol találkozunk Bencze Ádám sommeiler-vel, beszélgetünk Havancsák Terézzel, aki a közelmúltban kezdett el dolgozni az amerikai outerwear brand AETHERnél, Portugáliában kipróbáljuk, milyen a tengerparton száguldozni az új Ferrarival – egész kellemes –, a kortárs irodalom kedvelőinek pedig egy olyan Roadsternek írt Parti Nagy Lajos írással jelentkezünk, ami szerintünk a legjobbjai közé tartozik. Az aktuális számban lesz egy 20 oldalas mellékletünk is, amelynek főszereplője a még mindig rengeteg újdonságot rejtő Horvátország. Ezen kívül is sok színes történetünk van még, úgyhogy ezúttal is érdemes elmerülni a Roadster gazdag és kalandokkal teli világában!

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom