Ezzel a három tradicionális finn étellel hangolódj a hidegre!

Ha a sarki fényt nem is tudjuk elhozni az ablakunk elé, a skandináv hangulatot egy gőzölgő lazaclevessel, rakott káposztával és vörösáfonya-mártással tálalt darakásával tökéletesen meg tudjuk idézni.

Lohikeitto – A finnek lazaclevese

Hozzávalók:

  • 25 dkg lazac
  • 10 dkg póréhagyma
  • 2 evőkanál olaj
  • 1 fej vöröshagyma
  • 15 dkg sárgarépa
  • 10 dkg fehérrépa
  • 30 dkg burgonya
  • kapor
  • 2 dl tejszín
  • ízlés szerint só
  • 1 tk fehérbors

Elkészítés:

  1. Egy magas falú lábasban a zsiradékon lepirítjuk az apróra vágott vöröshagymát, közben megpucoljuk és feldaraboljuk a zöldségeket, majd beletesszük a lábasba, és felöntjük vízzel. Sózzuk, borsozzuk és fedő alatt hagyjuk főni.
  2. Amikor már majdnem teljesen megfőttek a zöldségek, behabarjuk a tejszínnel, és visszaforraljuk.
  3. Beletesszük a kockára vágott lazacot, lefedjük, és a tűzről levéve 10 percig pihentetjük. A lazac a forró levesben magától tökéletes állagúra fő.

Kaalilaatikko – Rakott káposzta

Hozzávalók:

  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 3 fokhagymagerezd
  • chilipehely ízlés szerint
  • 2 közepes sárgarépa
  • 2 kg fejeskáposzta
  • 1 liter alaplé
  • 1 evőkanál só
  • 1 teáskanál őrölt fekete bors
  • 2 evőkanál kakukkfű
  • 1 teáskanál majoránna
  • 500 g darált hús
  • 20 dkg rizs
  • 2 dkg vaj
  • 4-5 evőkanál olívaolaj

Elkészítés:

  1. Pucoljuk meg a zöldségeket, aprítsuk fel a vöröshagymát, zúzzuk össze a fokhagymát, reszeljük le a sárgarépát, daraboljuk fel a káposztát úgy, hogy a torzsáját kihagyjuk! Közben a szokásos módon készítsük el a rizst!
  2. Egy wokban lepirítjuk a hagymát és a fokhagymát, hozzáadjuk a sárgarépát, és pár percig összefőzzük.
  3. Tegyük rá a káposztát is, és öntsük fel 5 deciliter alaplével! Fedjük le, amíg a káposzta meg nem fő!
  4. Amikor a káposzta szép karamellás színű lesz, sózzuk, borsozzuk, és szórjuk rá a többi fűszert is!
  5. Egy serpenyőben közepes lángon hevítsünk egy kevés olajat, tegyük bele a darált húst, sózzuk, borsozzuk, és néhány perc alatt gyakori keverés mellett pirítsuk le!
  6. Vegyünk egy nagy hőálló tálat, vajazzuk ki, és rétegezzük egymásra a káposztát, a húst és a rizst! Amikor mindegyik alapanyag elfogyott, öntsük rá a maradék alaplevet, és daraboljuk a tetejére a vajat is!
  7. Fedjük le alufóliával, és süssük 30 percig, majd a fóliát eltávolítva további 30 percig, ügyelve arra, hogy a teteje ne égjen meg! Tálalás előtt hagyjuk 10-15 percig pihenni!

Vispipuuro – Kása vörösáfonya-mártással

Hozzávalók:

  • 7 dl víz
  •  ½ csésze mirelit vörös áfonya kiolvasztva, lecsepegtetve
  • 1/4 teáskanál só
  • 3 evőkanál cukor
  • 1/2 csésze búzadara
  • tálaláshoz tejszínhab

Elkészítés:

  1. Készítsünk szokásos módon darakását, csak a tej helyett vizet használjunk! Amikor elkezd sűrűsödni, habverővel keverjük folyamatosan, hogy a kásának könnyedebb állaga legyen!
  2. Amikor már besűrűsödött, adjuk hozzá az áfonya nagy részét, és főzzük fel ismét!
  3. Adagoljuk tálakba, és hagyjuk kihűlni! Tálaláskor tejszínhabbal és további bogyós gyümölcsökkel kínáljuk!

Ez is érdekelhet:

Ez a sütőtökös falafel az ősz legjobb vegán étele

Ilyet is ki lehet hozni az ősz egyik legnépszerűbb alapanyagából.

(Fotók: Getty Images, kotiliesi.fi, soppa365.fi)

hideg | finn | lazacleves | étel | rakott káposzta

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom