Ezzel a három tradicionális finn étellel hangolódj a hidegre!

Ha a sarki fényt nem is tudjuk elhozni az ablakunk elé, a skandináv hangulatot egy gőzölgő lazaclevessel, rakott káposztával és vörösáfonya-mártással tálalt darakásával tökéletesen meg tudjuk idézni.

Lohikeitto – A finnek lazaclevese

Hozzávalók:

  • 25 dkg lazac
  • 10 dkg póréhagyma
  • 2 evőkanál olaj
  • 1 fej vöröshagyma
  • 15 dkg sárgarépa
  • 10 dkg fehérrépa
  • 30 dkg burgonya
  • kapor
  • 2 dl tejszín
  • ízlés szerint só
  • 1 tk fehérbors

Elkészítés:

  1. Egy magas falú lábasban a zsiradékon lepirítjuk az apróra vágott vöröshagymát, közben megpucoljuk és feldaraboljuk a zöldségeket, majd beletesszük a lábasba, és felöntjük vízzel. Sózzuk, borsozzuk és fedő alatt hagyjuk főni.
  2. Amikor már majdnem teljesen megfőttek a zöldségek, behabarjuk a tejszínnel, és visszaforraljuk.
  3. Beletesszük a kockára vágott lazacot, lefedjük, és a tűzről levéve 10 percig pihentetjük. A lazac a forró levesben magától tökéletes állagúra fő.

Kaalilaatikko – Rakott káposzta

Hozzávalók:

  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 3 fokhagymagerezd
  • chilipehely ízlés szerint
  • 2 közepes sárgarépa
  • 2 kg fejeskáposzta
  • 1 liter alaplé
  • 1 evőkanál só
  • 1 teáskanál őrölt fekete bors
  • 2 evőkanál kakukkfű
  • 1 teáskanál majoránna
  • 500 g darált hús
  • 20 dkg rizs
  • 2 dkg vaj
  • 4-5 evőkanál olívaolaj

Elkészítés:

  1. Pucoljuk meg a zöldségeket, aprítsuk fel a vöröshagymát, zúzzuk össze a fokhagymát, reszeljük le a sárgarépát, daraboljuk fel a káposztát úgy, hogy a torzsáját kihagyjuk! Közben a szokásos módon készítsük el a rizst!
  2. Egy wokban lepirítjuk a hagymát és a fokhagymát, hozzáadjuk a sárgarépát, és pár percig összefőzzük.
  3. Tegyük rá a káposztát is, és öntsük fel 5 deciliter alaplével! Fedjük le, amíg a káposzta meg nem fő!
  4. Amikor a káposzta szép karamellás színű lesz, sózzuk, borsozzuk, és szórjuk rá a többi fűszert is!
  5. Egy serpenyőben közepes lángon hevítsünk egy kevés olajat, tegyük bele a darált húst, sózzuk, borsozzuk, és néhány perc alatt gyakori keverés mellett pirítsuk le!
  6. Vegyünk egy nagy hőálló tálat, vajazzuk ki, és rétegezzük egymásra a káposztát, a húst és a rizst! Amikor mindegyik alapanyag elfogyott, öntsük rá a maradék alaplevet, és daraboljuk a tetejére a vajat is!
  7. Fedjük le alufóliával, és süssük 30 percig, majd a fóliát eltávolítva további 30 percig, ügyelve arra, hogy a teteje ne égjen meg! Tálalás előtt hagyjuk 10-15 percig pihenni!

Vispipuuro – Kása vörösáfonya-mártással

Hozzávalók:

  • 7 dl víz
  •  ½ csésze mirelit vörös áfonya kiolvasztva, lecsepegtetve
  • 1/4 teáskanál só
  • 3 evőkanál cukor
  • 1/2 csésze búzadara
  • tálaláshoz tejszínhab

Elkészítés:

  1. Készítsünk szokásos módon darakását, csak a tej helyett vizet használjunk! Amikor elkezd sűrűsödni, habverővel keverjük folyamatosan, hogy a kásának könnyedebb állaga legyen!
  2. Amikor már besűrűsödött, adjuk hozzá az áfonya nagy részét, és főzzük fel ismét!
  3. Adagoljuk tálakba, és hagyjuk kihűlni! Tálaláskor tejszínhabbal és további bogyós gyümölcsökkel kínáljuk!

Ez is érdekelhet:

Ez a sütőtökös falafel az ősz legjobb vegán étele

Ilyet is ki lehet hozni az ősz egyik legnépszerűbb alapanyagából.

(Fotók: Getty Images, kotiliesi.fi, soppa365.fi)

finn | rakott káposzta | hideg | kása | recept | lazacleves

FOLYTASD EZZEL

Egy jó tervhez is kellhet több perspektíva

Sulciová Silvia interjú

Skót nyár a ködös budapesti belvárosban – Ilyen a 2023-as év whiskyje

Rendeld meg a Roadster magazin 18. számát!

Megérkezett a tél, már ki lehet csomagolni a Roadster legújabb, sorrendben 18. lapszámát. Mit találunk benne? A Costa Smeralda fedélzetén kipróbáljuk, milyen az élet egy tengerjárón Barcelona és Nápoly között. Ellátogatunk a luxusipar nagyágyúival dolgozó Edinas Paper kőbányai műhelyébe, megmutatjuk, milyen finomságokkal lehet átvészelni a hideg hónapokat, és megismerkedünk a római Palazzo Talìával is, amelyet az olasz rendezőzseni, Luca Guadagnino álmodott meg. Aktuális számunkban is rengeteg izgalmas helyszín bukkan fel: ilyen a kanadai Yukon vidék, az Amalfi-part, a Côte d’Azur-on kipróbáltuk, milyen az új Audi S5. Északabbra is elkalandoztunk: a lapszám talán legszimpatikusabb szereplője az a négy norvég fiatal, akik egy elhagyatott halfeldolgozó üzemet alakították át a skandináv ország és talán Európa legcoolabb pontjává. Ezen kívül bemutatunk öt divatbrandet, akiket érdemes követni, megvizsgáljuk, milyen volt az elmúlt száz évben a lejtők divatja és még ezen kívül is rengeteg izgalmas témánk van, de itt megállunk.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom