Ha a sarki fényt nem is tudjuk elhozni az ablakunk elé, a skandináv hangulatot egy gőzölgő lazaclevessel, rakott káposztával és vörösáfonya-mártással tálalt darakásával tökéletesen meg tudjuk idézni.
Lohikeitto – A finnek lazaclevese
Hozzávalók:
- 25 dkg lazac
- 10 dkg póréhagyma
- 2 evőkanál olaj
- 1 fej vöröshagyma
- 15 dkg sárgarépa
- 10 dkg fehérrépa
- 30 dkg burgonya
- kapor
- 2 dl tejszín
- ízlés szerint só
- 1 tk fehérbors
Elkészítés:
- Egy magas falú lábasban a zsiradékon lepirítjuk az apróra vágott vöröshagymát, közben megpucoljuk és feldaraboljuk a zöldségeket, majd beletesszük a lábasba, és felöntjük vízzel. Sózzuk, borsozzuk és fedő alatt hagyjuk főni.
- Amikor már majdnem teljesen megfőttek a zöldségek, behabarjuk a tejszínnel, és visszaforraljuk.
- Beletesszük a kockára vágott lazacot, lefedjük, és a tűzről levéve 10 percig pihentetjük. A lazac a forró levesben magától tökéletes állagúra fő.
Kaalilaatikko – Rakott káposzta
Hozzávalók:
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 3 fokhagymagerezd
- chilipehely ízlés szerint
- 2 közepes sárgarépa
- 2 kg fejeskáposzta
- 1 liter alaplé
- 1 evőkanál só
- 1 teáskanál őrölt fekete bors
- 2 evőkanál kakukkfű
- 1 teáskanál majoránna
- 500 g darált hús
- 20 dkg rizs
- 2 dkg vaj
- 4-5 evőkanál olívaolaj
Elkészítés:
- Pucoljuk meg a zöldségeket, aprítsuk fel a vöröshagymát, zúzzuk össze a fokhagymát, reszeljük le a sárgarépát, daraboljuk fel a káposztát úgy, hogy a torzsáját kihagyjuk! Közben a szokásos módon készítsük el a rizst!
- Egy wokban lepirítjuk a hagymát és a fokhagymát, hozzáadjuk a sárgarépát, és pár percig összefőzzük.
- Tegyük rá a káposztát is, és öntsük fel 5 deciliter alaplével! Fedjük le, amíg a káposzta meg nem fő!
- Amikor a káposzta szép karamellás színű lesz, sózzuk, borsozzuk, és szórjuk rá a többi fűszert is!
- Egy serpenyőben közepes lángon hevítsünk egy kevés olajat, tegyük bele a darált húst, sózzuk, borsozzuk, és néhány perc alatt gyakori keverés mellett pirítsuk le!
- Vegyünk egy nagy hőálló tálat, vajazzuk ki, és rétegezzük egymásra a káposztát, a húst és a rizst! Amikor mindegyik alapanyag elfogyott, öntsük rá a maradék alaplevet, és daraboljuk a tetejére a vajat is!
- Fedjük le alufóliával, és süssük 30 percig, majd a fóliát eltávolítva további 30 percig, ügyelve arra, hogy a teteje ne égjen meg! Tálalás előtt hagyjuk 10-15 percig pihenni!
Vispipuuro – Kása vörösáfonya-mártással
Hozzávalók:
- 7 dl víz
- ½ csésze mirelit vörös áfonya kiolvasztva, lecsepegtetve
- 1/4 teáskanál só
- 3 evőkanál cukor
- 1/2 csésze búzadara
- tálaláshoz tejszínhab
Elkészítés:
- Készítsünk szokásos módon darakását, csak a tej helyett vizet használjunk! Amikor elkezd sűrűsödni, habverővel keverjük folyamatosan, hogy a kásának könnyedebb állaga legyen!
- Amikor már besűrűsödött, adjuk hozzá az áfonya nagy részét, és főzzük fel ismét!
- Adagoljuk tálakba, és hagyjuk kihűlni! Tálaláskor tejszínhabbal és további bogyós gyümölcsökkel kínáljuk!
Ez is érdekelhet:
(Fotók: Getty Images, kotiliesi.fi, soppa365.fi)
finn | rakott káposzta | hideg | kása | recept | lazacleves
Egy jó tervhez is kellhet több perspektíva
–
Sulciová Silvia interjú
Skót nyár a ködös budapesti belvárosban – Ilyen a 2023-as év whiskyje

Megérkezett a tél, már ki lehet csomagolni a Roadster legújabb, sorrendben 18. lapszámát. Mit találunk benne? A Costa Smeralda fedélzetén kipróbáljuk, milyen az élet egy tengerjárón Barcelona és Nápoly között. Ellátogatunk a luxusipar nagyágyúival dolgozó Edinas Paper kőbányai műhelyébe, megmutatjuk, milyen finomságokkal lehet átvészelni a hideg hónapokat, és megismerkedünk a római Palazzo Talìával is, amelyet az olasz rendezőzseni, Luca Guadagnino álmodott meg. Aktuális számunkban is rengeteg izgalmas helyszín bukkan fel: ilyen a kanadai Yukon vidék, az Amalfi-part, a Côte d’Azur-on kipróbáltuk, milyen az új Audi S5. Északabbra is elkalandoztunk: a lapszám talán legszimpatikusabb szereplője az a négy norvég fiatal, akik egy elhagyatott halfeldolgozó üzemet alakították át a skandináv ország és talán Európa legcoolabb pontjává. Ezen kívül bemutatunk öt divatbrandet, akiket érdemes követni, megvizsgáljuk, milyen volt az elmúlt száz évben a lejtők divatja és még ezen kívül is rengeteg izgalmas témánk van, de itt megállunk.
Megnézem, mert érdekel!