Close
Ezzel a négy remek borral nem tévedhetsz a karácsonyi vacsorán

Ezzel a négy remek borral nem tévedhetsz a karácsonyi vacsorán

Két közös tulajdonságuk van: vörösek, és nagyon-nagyon finomak.

A zoomos beszélgetés is jobb, mint ha nem beszélgetünk. Technikailag a korábbi podcastjeink kitűnő színvonalat képviseltek, a koronavírusnak köszönhetően azonban kevesebbel is be kell érnünk. Kárpótlás azonban, hogy a lelkesedésünk nem hagyott alább, és vendégünk, Csorba Gábor szakértelme pedig egyszerre inspiráló és szórakoztató. A Roadster Podcast mai adásában négy bort kóstolunk végig, egyik jobb, mint a másik!

A podcastban kóstolt borok sorrendben:

1. Ruppert Kandúr Cuvée Villány

Modern villányi vörös, amely leginkább a gyümölcsökről szól, mellette kevesebb tanninnal, kevesebb alkohollal. Röviden áztatva, erjedés közben préselve. Még a rákövetkező szüret előtt palackba került. Barátságos primőr jegyek, szamóca, málna, finom hordó.

2. Weninger Kékfrankos Balf Sopron

A pince birtokbora és stabil alapja. A család magyar területeiről, főként csillámpalás, gneiszes talajról kézzel szedett kékfrankost mindig bogyózzák, a kocsánytalan gyümölcs pedig hetekig ázik és erjed nagy kádban, közben alig csömöszölik és mozgatják. Az érlelés idős nagyhordókban folytatódik, jellemzően másfél évig eltart. Ennyi idő alatt az almasav lebomlik, a bor pedig stabillá válik beavatkozások és adalékok nélkül, így a palackozás szűrés, derítés nélkül zajlik, kizárólag kevés kén kerül a borhoz. A pincénél megszokott illatok itt is megjelennek, a sötétebb és mélyebb gyümölcs ízek mellett rétegzett avaros, füstös, gombás jegyek a legjellemzőbbek. Örömteli és könnyen iható bor, ami reflektál a helyi tradíciókra, fajtakarakterre és a készítőre egyaránt.

3. Maison Roche de Bellene Bourgogne Pinot Noir Cuvée Réserve

Nos, róla nincsenek bővebb információink, szerencsére Gábor nagyon sokat mesélt róla a fenti podcastban!

4. Ikon Cabernet Franc Evangelista Balatonboglár

Az Evangelista 2007 óta, szinte recept alapján készül: az érett fürtöket bogyózzák, a gyümölcs hűtött tartályban erjed és ázik huszonnyolc napon át, majd magyar hordókba, kis része pedig amerikai tölgybe kerül egy év érlelésre. Igazi klasszikus a déli partról.

Aki szeretne még ennél is mélyebben elmerülni a borok világában, annak van egy jó hírünk: a Borsuli online formában ismét elindult! További részletek itt.

maison roche | ruppert | pinot noir | kandúr | cuvée

FOLYTASD EZZEL

Bajban vannak a bortermelők, mert nem isznak eleget a fiatalok

Egyszerű trükkök, amivel több fehérjét vihetsz be a szervezetedbe

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram