Close
Ezzel a kütyüvel és appal minden növényed boldog és jól táplált maradhat

Ezzel a kütyüvel és appal minden növényed boldog és jól táplált maradhat

Két növényszerető, Berlinben élő plantlady mindennapos aggodalmaiból született meg 2018-ban az FYTA. Claudia és Sylvie egyszerűen nem találtak megfelelő felületet, fórumot arra, hogy növényeikről beszélgessenek, azokat felelősen és hatékonyan neveljék, és megoldást találjanak a felmerülő komplikációikra. Ma már egy nemzetközi csapattal együtt dolgoznak, és kifejlesztettek egy 21. századi rendszert, ami szóra bírja a növényeinket. Egy app és egy virágföldbe dugható szenzor kell hozzá, hogy infókat kapjunk a lakás legzöldebb lakóiról. 

Szerencsére egyre többen döntenek úgy, haszontalan dísztárgyak helyett/mellett növényekkel díszítik otthonaikat. A zömében trópusi égövről érkező, domesztikált növények persze mind különböző igényekkel bírnak, vannak közöttük hisztisebb fajták, akik például egy kis huzatot sem bírnak, mások egy sötétebb szobában, kevés locsolással is vígan eléldegélnek. A növénytartók bibliája az internet, ahogy az öndiagnosztika is jól megy fórumról, úgy a növénygyógyászat is bevett szokás, ám nem mindig sül el jól a kezelés. Az FYTA megálmodói is ilyen dilemmákkal küszködtek, majd szakembereket kerestek, és elindultak a modern növényorvoslás rögös útján.

Kezdetleges eszközöket ismerhetünk már, de ezek általában csak simán annyit jeleznek, mikor száradt ki a virág földje, ezzel szemben a FYTA Beams teljes körű vizitet végez. Milyen a föld tápértéke, megfelelő-e a fényellátás, és jó-e a hőmérséklet az adott növénynek.

Egy, a virágföldbe illeszthető, dizájnban is kortárs szenzorkapszulát gyártottak le, amely a mobilunkkal kommunikál, vagyis egy csatorna a növény és közöttünk.

Így mondja el a pozsgás, hogy ideje lesz egy kis hidratálásnak, és így szól a calathea, hogy túl szeles a helye.

Az appon profilokat állíthatunk be a monitorozott növényekhez, egyben ez segít az azonosításban is, ha esetleg nem tudjuk a csokrosindáról, hogy mi is az ő neve, vagy ha fikuszfélét vásároltunk, de fogalmunk sem lenne róla.

Ha mindez nem lenne elég, még egy plusz szolgáltatással megtolták az FYTA Beams kütyüt és appot: egy wifis bázist is létrehoztak, amelynek segítségével akkor is ellenőrizhetjük növényeink állapotát, amikor távol vagyunk. Utána egyszerű szólni a szomszédnak, barátoknak, hogy ugorjanak be egy gyors locsolásra, és nem ér szomorú meglepetés hazatéréskor.

Még mindig fut egy Indiegogo-kampány, áprilisban pedig már szállítják is a kütyüket a felelős növénytartóknak, akiknek ezentúl nem kell félinformációkra hagyatkozniuk.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: FYTA, Unsplash)

fyta beam | szobanövény | lakerendezés | növény | indiegogo kampány

FOLYTASD EZZEL

Eladóvá vált Elvis búvóhelye, ahová az esküvője után menekült

Magyar irodára is lehet szavazni az egyik legfontosabb dizájnmagazin éves díjkiosztóján

Rendeld meg a Roadster magazin 9. számát!
Friss, 220 oldalas lapszámunkat ezúttal egy színes és izgalmas, 20 oldalas melléklettel egészítettük ki, amelyben a prémium spiritek szédítő univerzumába merülünk el. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram