Close
Így néz ki a világ első fa toronyháza, ami új magasságokba repítette a fenntartható építészetet

Így néz ki a világ első fa toronyháza, ami új magasságokba repítette a fenntartható építészetet

A Voll Arkitekter által megalkotott 85,4 méter magas Mjøstårnetje Norvégiában, Brumunddalban található és a világ első fa felhőkarcolójaként tartják számon. A tizennyolc emeletes épületet 2019. márciusában adták át, és azonnal megelőzte az addigi rekordert, az ötvenhárom méteres vancouveri Brock Commons Tallwood House-t.

A Voll Arkitekter építészeti stúdió szerint az általuk kivitelezett toronyház egy valódi mérföldkő volt, amely irányt mutatott a fenntartható építészetnek. Úgy vélik, azóta a fa használata újra a reneszánszát éli, a Mjøstårnetje pedig bebizonyítja, hogy igenis lehet nagy, összetett épületeket építeni fából.

A csodálatos toronyház Norvégia legnagyobb tavának partján áll, tizennyolc emeletén apartmanok, szálloda, irodahelyiségek és étterem is üzemel.

Az építésziroda szerint nemcsak az anyaghasználat fenntartható, hanem az épület üzemeltetése is. Ennek pedig több oka is van. Egyrészről úgy vélik, a fák szénszivacsként működnek, amelyet a fába zárnak és az épületben tárolnak. Ráadásul a fa gyártása, szállítása és felhasználása is alacsonyabb szén-dioxid-kibocsátással jár, mint például a beton.

Ezen törekvéseket a norvég törvények is segítik azáltal, hogy támogatják a fenntartható módon kezelt erdőket és a fák kitermelését úgy, hogy előírják az erdőtulajdonosoknak, hogy biztosítsák a kitermelt területek három éven belüli regenerációját.

A Mjøstårnethez szükséges anyagokat a közeli luc- és fenyőerdőkből szerezték be. A fát a helyi fűrészüzemben szabványos méretű deszkákra vágták, majd Moelvenben dolgozták fel, ahol elkészítették az építkezéshez használt végső, ragasztott lemeztermékeket is.

2022-ben egy wisconsini torony, az Ascent megelőzte a Mjøstårnet a világ legmagasabb faépületeként rangsorában a maga 86,6 méterével. Várhatóan azonban ez a rekord is hamarosan meg fog dőlni, a dán Schmidt Hammer Lassen stúdió svájci faépülete 2026-ban készül majd el és száz méter magas lesz.

A háborítatlan Norvégia szépségét nehéz felülmúlni, az ország északi szépségét látva pedig elnémul az ember. Egy apró sziget pedig egymilliárd forintért el is adó.

(Forrás: Dezeen, fotók: Ricardo Foto)

építészet | norvégia | környezetvédelem | toronyház | fenntarthatóság

FOLYTASD EZZEL

Istenekkel és hősökkel léphetünk be egy különleges univerzumba júniusban Budapesten

Hat csodás hely Magyarországon, ahol újjászülethetsz

Rendeld meg a Roadster magazin 12. számát!

Itt a nyár, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 12. száma. Mit találunk benne? Mutatunk pár remek helyet Sydneyben, egy helyi segítségével felfedezzük Torinót, kipróbáljuk milyen az egyik legújabb bringás trend, a gravelezés, és leteszteljük a Mazda CX 60-asát. Leülünk beszélgetni a Lissoni vezető építészével, bejárjuk az újjászületés előtt álló Gellértet, kifaggatunk egy portugál borászt, Daniel Niepoortot, és leültetünk egy asztalhoz öt izgalmas egyéniséget. Interjúzunk Alessanadro Gaultieri parfümkészítővel, akit a szakma legveszélyesebb orrának tartanak, ukulelézett nekünk Wolfgang Puck egyik közeli munkatársa, Tetsu Yahagi, és bejárjuk Ahn Tuan és társai legújabb, frissen megnyitott budapesti éttermeit. Kiderítjük, képes lehet-e a ChatGPT megírni a következő bestsellert, megnézünk közelről öt lélegzetelállító hotelt, és bemutatjuk a skandináv dizájn állócsillagait is. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram