Close
Mutatunk egy felhőkarcolót, de egy kis csavarral

Mutatunk egy felhőkarcolót, de egy kis csavarral

Van Gogh ihlette a világhírű építészt, Frank Gehryt, hogy elkészítse legújabb geometriai csodáját, a Luma felhőkarcolót, amely egycsapásra futurisztikussá alakította Arles történelmi látképét.

2021. június 26-án nyílhat meg a Luma Alapítvány kreatív kampusza a francia Arles történelmi városban. A huszonhét hektáros gyárterület az 1980-as évek óta üresen áll, az alapítvány azonban neves művészek segítségével tölti meg újra élettel. Jorge Pardo a művészszállodában és az l’Arlatan művészlakhely létrejöttében segédkezett, a Selldorf Architects pedig a kampusz területén található négy volt vasúti gyár művészeti terekké történő átalakításáról gondoskodott.

A Luma Arles középpontja azonban megkérdőjelezhetetlenül Frank Gehry csavarodó, geometriai tornya, amely tizenegyezer rozsdamentes acéllemezzel készült el, és tökéletesen testesíti az amerikai építész egyedülálló vízióját, amit a túlvilági, a gravitáció szabályait megdöntő szerkezetek létrehozásával alkotott meg.

A tizenötezer négyzetméteres területen galériákat, projekttereket, műtermeket, szemináriumi helyiségeket helyeznek majd el, de ott lel otthonra az alapítvány kutatási és archív létesítménye is.

Arles régóta a kulturális élet katalizátora, menedékhelyet biztosít a festőknek, a város nyári fotófesztiválja, a Les Rencontres d’Arles pedig békeidőben több mint százezer látogatót hoz. Ezt emeli még magasabb szintre a Luma Arles azáltal, hogy a jövő művészeinek biztosít inspiráló közeget.

A közelmúltban David Adjaye brit-ghánai építész állt össze a luxusautó-gyártó Aston Martinnal egy olyan kollaborációra, amihez foghatót nem is láttunk. A divattervezők olasz szupersztárja, Giorgio Armani pedig egy Sunny Isles Beachen felhúzott ötvenhat emeletes felhőkarcoló megalkotásában segédkezett.

(Fotók: Adrian Deweerdt)

FOLYTASD EZZEL
Imádják a kínaiak ezt a szelfiző óriáspandaszobrot
Igazi adrenalinbomba lett ez a hihetetlenül látványos függőhíd
Megjelent a Roadster negyedik lapszáma.
Ismét egy magazin azoknak, akik szerint nem arra születtünk, hogy a négy fal között üljünk, és akik szerint az élet olyasmi, amit nagykanállal kell fogyasztani és amiből sosem lehet elég. 170 oldalnyi friss, színes és energiával teli kontent felfedezőknek, kalandoroknak, inspirációt keresőknek mindarról, ami miatt érdemes nekivágni a világnak. Megnézem, mert érdekel!
Close
HELLO, EZ ITT A
ROADSTER
Kövess minket a Facebookon!
Történetek, amiket nem fogsz elfelejteni!

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom