Close
Mutatunk egy felhőkarcolót, de egy kis csavarral

Mutatunk egy felhőkarcolót, de egy kis csavarral

Van Gogh ihlette a világhírű építészt, Frank Gehryt, hogy elkészítse legújabb geometriai csodáját, a Luma felhőkarcolót, amely egycsapásra futurisztikussá alakította Arles történelmi látképét.

2021. június 26-án nyílhat meg a Luma Alapítvány kreatív kampusza a francia Arles történelmi városban. A huszonhét hektáros gyárterület az 1980-as évek óta üresen áll, az alapítvány azonban neves művészek segítségével tölti meg újra élettel. Jorge Pardo a művészszállodában és az l’Arlatan művészlakhely létrejöttében segédkezett, a Selldorf Architects pedig a kampusz területén található négy volt vasúti gyár művészeti terekké történő átalakításáról gondoskodott.

A Luma Arles középpontja azonban megkérdőjelezhetetlenül Frank Gehry csavarodó, geometriai tornya, amely tizenegyezer rozsdamentes acéllemezzel készült el, és tökéletesen testesíti az amerikai építész egyedülálló vízióját, amit a túlvilági, a gravitáció szabályait megdöntő szerkezetek létrehozásával alkotott meg.

A tizenötezer négyzetméteres területen galériákat, projekttereket, műtermeket, szemináriumi helyiségeket helyeznek majd el, de ott lel otthonra az alapítvány kutatási és archív létesítménye is.

Arles régóta a kulturális élet katalizátora, menedékhelyet biztosít a festőknek, a város nyári fotófesztiválja, a Les Rencontres d’Arles pedig békeidőben több mint százezer látogatót hoz. Ezt emeli még magasabb szintre a Luma Arles azáltal, hogy a jövő művészeinek biztosít inspiráló közeget.

A közelmúltban David Adjaye brit-ghánai építész állt össze a luxusautó-gyártó Aston Martinnal egy olyan kollaborációra, amihez foghatót nem is láttunk. A divattervezők olasz szupersztárja, Giorgio Armani pedig egy Sunny Isles Beachen felhúzott ötvenhat emeletes felhőkarcoló megalkotásában segédkezett.

(Fotók: Adrian Deweerdt)

dizájn | felhőkarcoló | arles | franciaország | építészet

FOLYTASD EZZEL

A luxus új szintje a Balatonnál – Ilyen a LUA Resort télen

Fantasztikus őszi ízek és otthonos hangulat – Így varázsolt el minket a Macesz Bisztró

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram