Close
Mutatunk egy felhőkarcolót, de egy kis csavarral

Mutatunk egy felhőkarcolót, de egy kis csavarral

Van Gogh ihlette a világhírű építészt, Frank Gehryt, hogy elkészítse legújabb geometriai csodáját, a Luma felhőkarcolót, amely egycsapásra futurisztikussá alakította Arles történelmi látképét.

2021. június 26-án nyílhat meg a Luma Alapítvány kreatív kampusza a francia Arles történelmi városban. A huszonhét hektáros gyárterület az 1980-as évek óta üresen áll, az alapítvány azonban neves művészek segítségével tölti meg újra élettel. Jorge Pardo a művészszállodában és az l’Arlatan művészlakhely létrejöttében segédkezett, a Selldorf Architects pedig a kampusz területén található négy volt vasúti gyár művészeti terekké történő átalakításáról gondoskodott.

A Luma Arles középpontja azonban megkérdőjelezhetetlenül Frank Gehry csavarodó, geometriai tornya, amely tizenegyezer rozsdamentes acéllemezzel készült el, és tökéletesen testesíti az amerikai építész egyedülálló vízióját, amit a túlvilági, a gravitáció szabályait megdöntő szerkezetek létrehozásával alkotott meg.

A tizenötezer négyzetméteres területen galériákat, projekttereket, műtermeket, szemináriumi helyiségeket helyeznek majd el, de ott lel otthonra az alapítvány kutatási és archív létesítménye is.

Arles régóta a kulturális élet katalizátora, menedékhelyet biztosít a festőknek, a város nyári fotófesztiválja, a Les Rencontres d’Arles pedig békeidőben több mint százezer látogatót hoz. Ezt emeli még magasabb szintre a Luma Arles azáltal, hogy a jövő művészeinek biztosít inspiráló közeget.

A közelmúltban David Adjaye brit-ghánai építész állt össze a luxusautó-gyártó Aston Martinnal egy olyan kollaborációra, amihez foghatót nem is láttunk. A divattervezők olasz szupersztárja, Giorgio Armani pedig egy Sunny Isles Beachen felhúzott ötvenhat emeletes felhőkarcoló megalkotásában segédkezett.

(Fotók: Adrian Deweerdt)

FOLYTASD EZZEL
"Üvegbuborékok" törik meg a klasszikus enteriőr monotonitását ebben az irodában
Fák közé zárt luxus az idahói Payette-tó mellett
Rendeld meg a Roadster magazin 5. számát!
Mi jobb, mint egy 170 oldalas Roadster magazin? Hát egy 220 oldalas Roadster magazin! Igen, a 2021-es nyári számunkra jelentősen megnöveltük a terjedelmünket, hogy még több kalandot, utazást és inspirációt élhessünk át közösen. A méret azonban nem minden, arra is figyeltünk, hogy ismét a lehető legjobbat kínáljuk olvasóinknak. A tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Close
HELLO, EZ ITT A
ROADSTER
Kövess minket a Facebookon!
Történetek, amiket nem fogsz elfelejteni!

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom