Close
Műfenyő vagy igazi? Így lesz fenntarthatóbb a karácsony

Műfenyő vagy igazi? Így lesz fenntarthatóbb a karácsony

A karácsonyfa felállításának családonként eltérő hagyományai vannak. Sokan már az advent kezdetén ünnepi hangulatba kerülnek, míg mások december 24-én díszítenek. A szokások nem változnak, a szemléletmódunk azonban igen. Egyre többen próbálnak környezettudatos döntést hozni az ünnepek előtt.

Összegyűjtöttünk négy lehetőséget, ami hozzásegíthet a fenntartható karácsonyfa-vásárláshoz.

Béreljünk élő fát!

Több faiskolában és dísznövény-kertészetben is lehetőség van arra, hogy élő, cserepes fenyőfát béreljünk az ünnepekre, melyeket aztán a kereskedő visszavásárol. Igazán környezetbarát alternatíva, ami az ország egyre több pontján elérhető.

Válasszunk élő fát és kérjük lebomló hálóba!

Főként vidéken lehetőségünk nyílik arra is, hogy kiválasszuk már karácsony előtt hetekkel álmaink fenyőfáját. A termelő megjelöli ezeket és csupán azokat vágják ki, amelyek az ünnepekig elkelnek.

Érdemes olyan termelőtől vásárolnunk, akik biológiailag lebomló hálóba csomagolja a fenyőt, hiszen így még műanyag-hulladékot sem termelünk.

Vásároljunk lokálisan!

Érdemes helyi termelőtől vásárolnunk a karácsonyfát, hiszen így több száz kilométernyi út károsanyag-kibocsátását tudjuk megspórolni, ráadásul a lokális kisvállalkozásokat is támogatni tudjuk.

Nem kell minden évben új fa

A már megvásárolt tárgyak újrafelhasználása a fenntartható szemlélet egyik fontos alapelve. Tehát ha már van egy műfenyőnk a padláson, poroljuk le és használjuk azt újra és újra! A Carbon Trust szerint a műfenyő díszítésével kevesebb károsanyag termelődik akkor, ha legalább tíz évig ugyanazt a fát használjuk.

(Fotók: Unsplash)

karácsonyfa | fenntarhatóság | fenntartható | környezettudatos | műfenyő

FOLYTASD EZZEL

Így befolyásolja az energiaválság a magyarok idei karácsonyi költéseit

Öt csodás gasztrokönyv karácsonyra

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram