Close
Így lett a remény szimbóluma a világ leghíresebb karácsonyfája

Így lett a remény szimbóluma a világ leghíresebb karácsonyfája

A Rockefeller Center nemcsak New York látványossága, de világszerte szimbólumává vált a karácsonyi várakozásnak és a hozzá kapcsolódó ünnepkörnek. Ráadásul az igen tekintélyes méretű fa szállítása és díszítése sem mérhető össze az otthoni faállítás kihívásaival.

1931 óta minden évben, a hálaadást követő héten monumentális fát állítanak az amerikaiak a Rockefeller Centernél, hogy felhívják a figyelmet a közelgő ünnepre, és lehetőséget teremtsenek a közös karácsonyi élmények gyűjtésére.

Az első fát a nagy gazdasági válság éveiben állították. Akkoriban a lakosság rendkívül nehéz helyzetben volt, ám az építőmunkások egy csoportja úgy döntött, spórolt pénzükből közösen vásárolnak egy fát, amelyet Manhattan belvárosában állítottak fel.

A hat méter magas fenyőt a munkások családtagjai által készített díszekkel ékesítettek, így válhatott a remény szimbólumává.

A munkások akkor még nem sejthették, hogy évszázados hagyományt fognak teremteni, melyet 1951 óta az NBC közvetít, és amely évente – normális esetben – több millió látogatót vonz egészen vízkeresztig.

Már önmagában a tökéletes, tizennyolc-harminc méteres fenyő megtalálása is hatalmas kihívást jelent, arról nem is beszélve, micsoda logisztikai bravúr a helyszínre szállítása. A fa kiválasztásának megtisztelő feladata minden alkalommal a Rockefeller Center főkertészének hatáskörébe tartozik, aki egész évben figyelemmel kíséri a potenciális jelöltek növekedését, hogy aztán a végső döntést szeptemberben hozza meg.

A kihívások sora azonban nem ér véget akkor, amikor megtalálják az ideális fenyőfát, hiszen fáradságos munka vezet addig, hogy felkerüljön a csúcsára az ikonikus, hatalmas, hárommillió Swarovski-csillaggal díszített ezüstcsillag. Úgy tudni, még 2007-ben döntöttek arról, hogy a hagyományos izzókat napenergiával működő LED-es lámpákra cserélik a fenntarthatóság érdekében, és ezzel jelentős energiaköltségeket is megtakarítanak a város számára.

Vízkereszt után a díszeket eltávolítják a fáról, a fenyőt pedig ezt követően megmunkálják és fűrészárut készítenek belőle, melyet hagyományos módon a Habitat for Humanity számára ajánlanak fel.

Ez is érdekelhet:


,

(Fotók: Unsplash)

 

karácsony | karácsonyfa | Rockefeller Center | new york | egyesült államok

FOLYTASD EZZEL

Egészen hihetetlen híresség indul Joe Biden ellen az amerikai elnökválasztáson

Ilyen árakra készüljön az, aki élő fát vásárolna karácsonyra

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram