Close
Így lett a remény szimbóluma a világ leghíresebb karácsonyfája

Így lett a remény szimbóluma a világ leghíresebb karácsonyfája

A Rockefeller Center nemcsak New York látványossága, de világszerte szimbólumává vált a karácsonyi várakozásnak és a hozzá kapcsolódó ünnepkörnek. Ráadásul az igen tekintélyes méretű fa szállítása és díszítése sem mérhető össze az otthoni faállítás kihívásaival.

1931 óta minden évben, a hálaadást követő héten monumentális fát állítanak az amerikaiak a Rockefeller Centernél, hogy felhívják a figyelmet a közelgő ünnepre, és lehetőséget teremtsenek a közös karácsonyi élmények gyűjtésére.

Az első fát a nagy gazdasági válság éveiben állították. Akkoriban a lakosság rendkívül nehéz helyzetben volt, ám az építőmunkások egy csoportja úgy döntött, spórolt pénzükből közösen vásárolnak egy fát, amelyet Manhattan belvárosában állítottak fel.

A hat méter magas fenyőt a munkások családtagjai által készített díszekkel ékesítettek, így válhatott a remény szimbólumává.

A munkások akkor még nem sejthették, hogy évszázados hagyományt fognak teremteni, melyet 1951 óta az NBC közvetít, és amely évente – normális esetben – több millió látogatót vonz egészen vízkeresztig.

Már önmagában a tökéletes, tizennyolc-harminc méteres fenyő megtalálása is hatalmas kihívást jelent, arról nem is beszélve, micsoda logisztikai bravúr a helyszínre szállítása. A fa kiválasztásának megtisztelő feladata minden alkalommal a Rockefeller Center főkertészének hatáskörébe tartozik, aki egész évben figyelemmel kíséri a potenciális jelöltek növekedését, hogy aztán a végső döntést szeptemberben hozza meg.

A kihívások sora azonban nem ér véget akkor, amikor megtalálják az ideális fenyőfát, hiszen fáradságos munka vezet addig, hogy felkerüljön a csúcsára az ikonikus, hatalmas, hárommillió Swarovski-csillaggal díszített ezüstcsillag. Úgy tudni, még 2007-ben döntöttek arról, hogy a hagyományos izzókat napenergiával működő LED-es lámpákra cserélik a fenntarthatóság érdekében, és ezzel jelentős energiaköltségeket is megtakarítanak a város számára.

Vízkereszt után a díszeket eltávolítják a fáról, a fenyőt pedig ezt követően megmunkálják és fűrészárut készítenek belőle, melyet hagyományos módon a Habitat for Humanity számára ajánlanak fel.

Ez is érdekelhet:


,

(Fotók: Unsplash)

 

FOLYTASD EZZEL
Ausztrália vizeibe most senki se merészkedjen, az egész partot ellepték a fájdalmas csípésű medúzák
Utazz Finnországba a Toldi moziban! Jönnek a Finn Filmnapok
Rendeld meg a Roadster magazin 6. számát!
Őszi-téli lapszámunkban ismét megnövelt terjedelemben, 224 oldalon a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Felsorolni is nehéz, mennyi izgalmas történetet meséltünk el az új számban, de ha szeretnél többet tudni, akkor kattints ide az alábbi linkre! Megnézem, mert érdekel!
Close
HELLO, EZ ITT A
ROADSTER
Kövess minket a Facebookon!
Történetek, amiket nem fogsz elfelejteni!

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom