Meghekkelné a brexitet a fiatal britek kedvéért az EU

Az Európai Unió a Brexit előtti mobilitás visszaállítását javasolja: az Európai Bizottság tárgyalásokat kezdeményez az Egyesült Királysággal, hogy a 18-30 évesek milliói élvezhessék ismét a brexit előtti mobilitást.

A Bizottság szerint jelenleg már csak néhány uniós vezető jóváhagyása szükséges a tárgyalások megkezdéséhez. A tervezet részben megszüntetné a Brexit egyik legvitatottabb elemét, az egymás országaiban való életvitelszerű tartózkodás jogának blokkolását, igaz korlátozott ideig, és feltételek mellett.

„Amióta a windsori megállapodás érvényben van, a kapcsolatunk sokkal konstruktívabbá vált – utalt a Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen a Brexit utáni észak-írországi kereskedelmi egyezményre. – Egyértelműen vannak témák, amelyekben szorosabban együttműködhetünk... ezek közül az ifjúsági mobilitás mindkét fél érdeke, mert minél nagyobb az ifjúsági mobilitás a csatorna két oldalán, annál valószínűbb a jövőbeli jó viszony, mert a következő generáció nagyon jól ismeri majd egymást.”

A tervezet alapján a 18 és 30 év közötti uniós és brit állampolgárok legfeljebb négy évig maradhatnának a célországban.

Megállapodás esetén a részt vevő országok „ifjúsági mobilitási vízumot” adnának ki, várhatóan a hasonló egyezmények feltételeivel, mint az egészségbiztosítás és a megfelelő megélhetési források igazolása.

A tervezett áttörést jelenthet az EU-brit kapcsolatokban, mivel a Bizottság a brexit óta eddig hevesen ellenzett az Egyesült Királyságnak tett bármilyen engedményt.

A Guardian szerint a kérdés májusban, az általános ügyekért felelős miniszterek találkozóján kerülhet napirendre először. Ha átmegy a kezdeményezés – írja a lap –, fiatalok milliói érkezhetnének a Nagy-Britanniába betölteni a brexit miatt keletkező űrt a vendéglátóiparban és az egyetemeken, míg a brit fiatalok számára újra elérhetővé válnának EU-s szezonális munkák.

(Forrás: Guardian, fotó: Unsplash, illusztráció)

Nagy-Britannia | utazás | európai unió | közlekedés | brexit

FOLYTASD EZZEL

Csak ekkor lehet kipróbálni a Bang & Olufsen csúcsmodelljeit Magyarországon

Európa egyik legjobb és legújabb Kia-kereskedése is Budapesten van

Rendeld meg a Roadster magazin 16. számát!

Itt van a nyár, ami már önmagában remek hír, de azzal tudjuk fokozni a hangulatot, hogy a napokban megjelenik a Roadster magazin legújabb száma is. Mit találunk benne? Ellátogatunk az Azori-szigetekre, Dubajba és megnézzük Isztambul egyik legenergikusabb kerületét, Beyoğlut. Találkozunk a világhírű brit dizájnerrel, Tom Dixonnal, kifaggatjuk az ikonikus fotós, Slim Aarons hagyatékát őrző Getty Images igazgatóját, és Bott Frigyes meghívására Európa legjobb sommelier-jeivel végigkóstoljuk a régió legérdekesebb furmintjait. Elmerülünk a független kiadású zine-ek színes és hangos világába, meglátogatjuk a Tisza Cipő főhadiszállását, megtapintjuk, mit tudnak az ukrán-Kárpátokból érkező kéziszövésű szőnyegek, egy MV Agusta nyergében pedig végigmotorozzuk Szardínia vadregényes hegyeit. Ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá! A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Európa egyik legjobb és legújabb Kia-kereskedése is Budapesten van
Hirdetés
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom