A húsvéti asztalról nem hiányozhat sem a sonka, sem a tojás. Na, de mi történik akkor, ha mindezt fine dining-módra készítjük el?
Csupán hollandi mártásra és egy tökéletesen elkészített főtt tojásra van szükség ahhoz, hogy a klasszikus összetevőkből egyáltalán nem szokatlan ünnepi fogás kerekedjen.
Hozzávalók:
- 6 nagy tojás
- 1 pohár száraz fehérbor
- 1 evőkanálnyi ecet
- 1 teáskanál koriandermag
- 1 szárított babérlevél
- ¾ csészényi olvasztott vaj
- ½ teáskanál só
- ½ teáskanál fekete bors
- 4 szelet sonka vagy prosciutto
- 1 evőkanál friss metélőhagyma, apróra vágva
- 2 teáskanál extra szűz olívaolaj
Elkészítése:
Első lépés: Egy lábasban vizet forralunk, amikor forr, beleteszünk négy tojást és pontosan 6 perc 30 másodpercig főzzük. Az idő leteltével kivesszük és jeges vízzel teli tálba helyezzük. Nagyjából tíz percig hagyjuk, hogy kihűljenek, majd a tojásokat meghámozzuk és félretesszük.
Második lépés: Az ecetet, a bort, a koriandert és a babérlevelet egy pici serpenyőbe tesszük, felforraljuk és hagyjuk, hogy nagyjából a harmadára csökkenjen. Leszűrjük és félretesszük.
Harmadik lépés: Két tojást kettéválasztunk, a fehérjét félretesszük, mert nem lesz rá szükségünk. A félretett borredukcióhoz hozzáadjuk a két tojássárgáját és addig keverjük, amíg habos nem lesz. Vízgőz fölé tesszük és egészen lassan hozzáadagoljuk az olvasztott vajat. Folyamatos keverés mellett egy, a tejszínnél sűrűbb emulziót kell, hogy kapjunk nagyjából tíz perc alatt. Picit sózzuk, majd levesszük a tűzről.
Negyedik lépés: A főtt tojásokat vízben három perc alatt melegítsük fel, majd hosszában vágjuk őket ketté. Tálaláskor egy tányér aljára merjünk hollandi mártást, helyezzük rá a kettévágott tojásokat, hintsük meg borssal, majd rátesszük a sonkaszeleteket is. Friss metélőhagymával megszórva kínáljuk.
(Fotó és forrás: Food & Wine)
húsvéti reggeli | húsvét | hollandi mártás | reggeli | főtt tojásRitmus, ha elkap – Ezeken a kihagyhatatlan Bartók Tavasz-programokon el fog
Készült egy koktél a testnek és a léleknek

Mi a közös Rio de Janeiróban, egy alig ismert horvát luxus menedékben, és egy hotellé alakított New York-i reptéri terminálban? Mindet bemutatjuk a Roadster legfrissebb számában! Ezeken kívül találkozunk a világ egyik legnevesebb dizájnerével, Jaime Hayonnal, bemutatunk hat remek hazai kabinházat és kiderítjük, hol lehet jó vermutot inni Magyarországon. Ezzel még nincs vége, ugyanis elmentünk Provence-ba és kipróbáltuk az új 7-es BMW-t, Svédországban pedog a Toyota RAV4-et. Egy asztalhoz ültettük Péterfy Bori rocksztárt, Gerendai Károly kultmogult, Szabó Simon színészt, Molnár S. Szonja kurátort és Tombor Zoltán fotográfust, és kifaggattuk őket Budapesthez fűződő érzelmeikről. Elmeséljük milyen Marokkó egyik feltörekvő szörfmekkája, Taghazout, és benézünk a főváros új dizájnhoteljébe, a Verno House-ba is. Megszólaltatjuk még Kertész Attila képzőművészt, Sivák Zsófit, a Heves-megyei kocsmák Robert Capáját, és még Puzsér Róbert is tollat ragadott a kedvünkért. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.
Megnézem, mert érdekel!