Close
Ez az új közlekedési eszköz gyorsabb lesz, mint egy repülő és olcsóbb is

Ez az új közlekedési eszköz gyorsabb lesz, mint egy repülő és olcsóbb is

A kanadaiak FluxJet-je egy teljesen elektromos vonat-repülő hibrid, ami forradalmasíthatja a közlekedést.

Egy kanadai startup nemrégiben bemutatta repülőgép-vonat hibridjét, amely állításuk szerint alapjaiban alakíthatja át az utazást. A teljesen elektromos FluxJet több mint 621 mérföld/órás, azaz 999 kilométer/órás emissziós sebességgel tud majd szárnyalni. Összehasonlításképpen:

egy kicsit gyorsabb lesz, mint egy átlagos magánrepülőgép sebessége, vagy körülbelül háromszor gyorsabb, mint egy nagysebességű vonat.

A szárnyak nélküli repülőgép – ahogy a cég nevezi – az érintésmentes erőátvitellel és egy csomó technológiai innovációval hozza létre szédítően gyors tempóját.

Az eszköz egy csőben közlekedik majd akár ezer kilométer/órás sebességet is meghaladva.

Úgy tudni, egyszerre ötvennégy utast és két kerekesszéket tud szállítani, emellett négy csomagtartóval is felszerelik, amibe tíz tonnányi rakomány is elférhet.

A TransPod vonalnak kulcsfontosságú helyeken és nagyobb városokban lesznek állomásai. A járatok várhatóan kétpercenként fognak indulni, a jegyek pedig állítólag körülbelül negyvennégy százalékkal kerülnek kevesebbe, mint a repülők esetében.

A projekt a számítások szerint száznegyvenezer munkahelyet teremt,

és 19,2 milliárd dollárral növeli majd Kanada GDP-jét az építkezés során. Emellett jelentősen csökkenti a széndioxid-kibocsátást is.

A cég nemrég egy kicsinyített FluxJetet is bemutatott egy torontói rendezvényen, hogy szemléltesse képességeit. A demómodell felszállási és leszállási manővert hajtott végre.

Sebastien Gendron, a Transpod vezérigazgatója úgy fogalmazott: az elmúlt néhány év kemény munkája elvezetett ahhoz a mérföldkőhöz, amit most elértek, amikor a szavak valósággá válnak. Hozzátette azt is, hogy a technológia bevált, bíznak a befektetőkben, a kormányokban és a partnereikben, illetve továbbra is törekednek a szállítás hatékony újradefiniálására.

(Forrás: RobbReport, fotók: Transpod)

fluxjet | kanada | közlekedés | utazás

FOLYTASD EZZEL

Az Orient expressz tengerre száll, hogy megidézze a körutazások aranykorát

Ritkán találni ilyen hibátlan Ferrarit a pajtában

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram