Close
Így készül az olaszok isteni lepénykenyere

Így készül az olaszok isteni lepénykenyere

A focaccia az egyik legegyszerűbb olasz kenyérfajta, amelyet paradicsommal és rozmaringgal is ízesíthetünk, hogy Itália ízeinek esszenciáját is magában hordozza. Ráadásul az étel az előkészítést nem számítva húsz perc alatt elkészül.

Hozzávalók:

  • 500 g kenyérliszt
  • 250 g koktélparadicsom félbevágva
  • 375 ml langyos víz
  • 5 evőkanál extra szűz olívaolaj
  • 5 szál rozmaring
  • 1 tasak porélesztő
  • 2 teáskanál só
  • 1 csepp extra szűz olívaolaj és balzsamecet a tálaláshoz

Elkészítése:

  1. A lisztet egy nagy tálba szitáljuk, hozzáadjuk az élesztőt és a sót, majd elkeverjük. A liszt közepébe kis mélyedést készítünk, beleöntjük a langyos vizet két evőkanál olívaolaj kíséretében, majd addig gyúrjuk, amíg ragadós tésztát nem kapunk. Ezt követően áttesszük lisztezett deszkára, és tíz percig gyúrjuk, hogy a tészta simább, kevésbé ragadós állagot kapjon. A tésztát enyhén olajozott tálba tesszük, tiszta konyharuhával letakarjuk. Meleg helyen egy órán át kelesztjük.
  2. A sütőt 200 Celsius-fokra előmelegítjük. A duplájára nőtt tésztát átgyúrjuk. Egy téglalap alakú sütőformát kikenünk olívaolajjal. Kihúzkodjuk a tésztát, hogy kitöltse a tepsi formáját. Visszatesszük a konyharuhát, és további harminc percig pihentetjük.
  3. Az idő elteltével az ujjainkkal kis gödröcskéket nyomkodunk a tészta tetejére, majd rásorakoztatjuk a kettévágott koktélparadicsomokat, az apró rozmaringszálakat, végül meglocsoljuk két evőkanálnyi olívaolajjal, és megszórjuk sóval.
  4. A forró sütőbe tesszük, és huszonöt-harminc perc alatt készre sütjük.
  5. Kivesszük a sütőből, meglocsoljuk a maradék egy evőkanál olívaolajjal, hogy a meleg kenyér magába szívhassa. Hagyjuk kissé kihűlni, mielőtt kivesszük a formából! Melegen felszeleteljük, majd olívaolaj és balzsamecet keverékéből mártogatóst készítve tálaljuk.

Az olaszok nemcsak a lepénykenyerükről híresek, hanem isteni pizzáikról és tésztaételeikről is. A tökéletes házi pizza elkészítéséhez csupán néhány egyszerű szabályt kell betartani, a paradicsomos-padlizsános tésztaszószban pedig a nyár összes íze találkozik.

(Forrás: LoveFood, fotók: Unsplash)

kenyérlepény | olasz étel | focaccia | lepénykenyér | lepény

FOLYTASD EZZEL

Ezek a világ legjobb gasztrofesztiváljai

Kiderült, melyik a világ legjobb steakje

Rendeld meg a Roadster magazin 9. számát!
Friss, 220 oldalas lapszámunkat ezúttal egy színes és izgalmas, 20 oldalas melléklettel egészítettük ki, amelyben a prémium spiritek szédítő univerzumába merülünk el. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram