Close
A házi pizzakészítés hét aranyszabálya

A házi pizzakészítés hét aranyszabálya

A pizza elkészítése nem könnyű, hiszen már a tészta megformázása is hatalmas rutint igényel akkor, ha ízig-vérig olasz finomságot készítenénk. Van azonban néhány aranyszabály, amelynek megfogadásával közelebb kerülhetünk a tökéletes ételhez.

Első szabály: A szósz adagolásánál ne spóroljunk! Bátran tegyünk a pizzatésztára egy gondolatnyival többet, mint amennyit eredetileg terveztünk.

Második szabály: A pizzán helyezzünk el nyers elemeket is, például rukkolát vagy zöldfűszereket, így a friss ízvilág is intenzíven meg tud jelenni a fogáson, elősegítve a többi összetevő ízének észlelését.

Harmadik szabály: Egyetlen összetevő helyett koncentráljunk három-négy, egymással harmóniában lévő hozzávalóra. A vékonyra szeletelt húsokat például érdemes széttépni, hogy jobban össze tudjon keveredni a többi alapanyaggal.

Negyedik szabály:

Bármilyen feltétet is teszünk a pizzára, törekedjünk arra, hogy az a legmagasabb minőségű legyen!

Ötödik szabály: Olaszországban régiónként másként készítik a pizzatésztát. Délen a pasta diretto a jellemző, amely finomabb lisztből áll, a kelesztési időt pedig lerövidítik. Ezzel szemben az északi pasta indiretto tömörebb lisztből, hosszabb kelési idővel készül. Válasszuk bármelyiket is, a legfontosabb tulajdonságának a könnyű fogyaszthatóságnak kell lennie.

Hatodik szabály: Youtube-videók segítségével elsajátíthatók a tészta készítésének technikái, az itáliai mesterek szerint azonban csak akkor lehetünk ebben sikeresek, ha szenvedéllyel állunk hozzá.

Hetedik szabály: Ne feledjük, mindig a legegyszerűbb étel elkészítése a legnehezebb. A margherita pizza esetében például még fontosabb, hogy az a néhány összetevő valóban jól megválasztott legyen. A hámozott paradicsomot, az olívaolajat és a mozzarellat is érdemes a legjobb forrásból beszerezni hozzá.

Mi köze van Lajosnak Luigihoz? Hogyan került Balatonmáriafürdőre a speckó olasz pizzakemence? Miért nyit egy tősgyökeres balatoni vendéglátócsalád kézműves pizzériát a Balatonon? A máriafürdői, street foodban is erős Balla család megnyitotta a déli part első fatüzelésű nápolyi pizzériáját. Ez maga A Pizza Sztori.

(Fotók: Getty Images, forrás: bonappetit.com)

praktika | recept | tipp | aranyszabály | tészta

FOLYTASD EZZEL

Ezekért a tejes kólákért őrül meg most éppen a világ

Hét ország, hét fantasztikus karácsonyi étel

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram