A házi pizzakészítés hét aranyszabálya

A pizza elkészítése nem könnyű, hiszen már a tészta megformázása is hatalmas rutint igényel akkor, ha ízig-vérig olasz finomságot készítenénk. Van azonban néhány aranyszabály, amelynek megfogadásával közelebb kerülhetünk a tökéletes ételhez.

Első szabály: A szósz adagolásánál ne spóroljunk! Bátran tegyünk a pizzatésztára egy gondolatnyival többet, mint amennyit eredetileg terveztünk.

Második szabály: A pizzán helyezzünk el nyers elemeket is, például rukkolát vagy zöldfűszereket, így a friss ízvilág is intenzíven meg tud jelenni a fogáson, elősegítve a többi összetevő ízének észlelését.

Harmadik szabály: Egyetlen összetevő helyett koncentráljunk három-négy, egymással harmóniában lévő hozzávalóra. A vékonyra szeletelt húsokat például érdemes széttépni, hogy jobban össze tudjon keveredni a többi alapanyaggal.

Negyedik szabály:

Bármilyen feltétet is teszünk a pizzára, törekedjünk arra, hogy az a legmagasabb minőségű legyen!

Ötödik szabály: Olaszországban régiónként másként készítik a pizzatésztát. Délen a pasta diretto a jellemző, amely finomabb lisztből áll, a kelesztési időt pedig lerövidítik. Ezzel szemben az északi pasta indiretto tömörebb lisztből, hosszabb kelési idővel készül. Válasszuk bármelyiket is, a legfontosabb tulajdonságának a könnyű fogyaszthatóságnak kell lennie.

Hatodik szabály: Youtube-videók segítségével elsajátíthatók a tészta készítésének technikái, az itáliai mesterek szerint azonban csak akkor lehetünk ebben sikeresek, ha szenvedéllyel állunk hozzá.

Hetedik szabály: Ne feledjük, mindig a legegyszerűbb étel elkészítése a legnehezebb. A margherita pizza esetében például még fontosabb, hogy az a néhány összetevő valóban jól megválasztott legyen. A hámozott paradicsomot, az olívaolajat és a mozzarellat is érdemes a legjobb forrásból beszerezni hozzá.

Mi köze van Lajosnak Luigihoz? Hogyan került Balatonmáriafürdőre a speckó olasz pizzakemence? Miért nyit egy tősgyökeres balatoni vendéglátócsalád kézműves pizzériát a Balatonon? A máriafürdői, street foodban is erős Balla család megnyitotta a déli part első fatüzelésű nápolyi pizzériáját. Ez maga A Pizza Sztori.

(Fotók: Getty Images, forrás: bonappetit.com)

recept | tipp | aranyszabály | pizza | praktika

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom