Ez a leggyakoribb hiba, amit szinte mindenki elkövet főzés során a fokhagymával

A fokhagyma a magyar gasztronómia egyik legfontosabb fűszere, amelyet számos fogás elkészítéséhez használunk. A fokhagyma igénybevétele viszont nem is olyan egyszerű, mint gondolnánk, mivel számos hibát elkövethetünk akkor, amikor az ételünkbe tesszük. Van azonban egy, amiről nem is gondolnánk, hogy rosszat tesz kedvenc ételünknek.

A konyhák egyik leggyakoribb kiegészítője a fokhagymanyomó, amit szinte mindenki használ is főzés során. A szakértők szerint azonban érdemes lenne mellőznünk. Azt gondolnánk, hogy az összepréselt fokhagyma szépen eloszlik a főzőedényben, így enyhébb ízt eredményez, hiszen nem koncentrálódik egyetlen területen sem.

Valójában nem ez történik.

Amikor a fokhagymát szinte pürésítjük a fokhagymanyomóban, felszabadítjuk az illatanyagait és aromájáért felelős összetevőit, így tulajdonképpen sokkal intenzívebbé válik az íze. Ráadásul a fokhagymanyomó megváltoztathajta az étel állagát és olajon pirítva vagy sütőben sütve nagyobb valószínűséggel ég meg, mintha aprítottuk volna.

Akkor járunk el helyesen, ha a fokhagymagerezdek megpucolása után késsel levágjuk a gerezdek szélét, majd vékonyan felszeleteljük, és

egészen picire aprítjuk a késünk pengéjének előre-hátra történő mozgatásával.

Amikor a fűszert kellőképpen finomra aprítottuk, érdemes pár percig szellőzni hagyni, hogy vegyületei oxidálódjanak és ezáltal teljessé váljanak és megadják azt az aromát az ételünknek, amit elvárunk tőlük.

A fokhagyma pucolása sokáig macerás feladatnak bizonyult, azonban a TikTok-nak köszönhetően egyre több remek konyhai praktikára és trükkre derül fény. Ebben a cikkünkben egy ilyet mutatunk meg.

(Forrás: The Daily Meal, fotók: Getty)

hiba | főzés | trükk | konyha | fokhagyma | tipp

FOLYTASD EZZEL

A Balaton kapuja: Kenese Bay Garden Resort & Conference Hotel

A szenvedély, az árulás és a túlvilág jelenik meg egyetlen, zsigerig ható kortárs darabban a Müpa színpadán

Rendeld meg a Roadster magazin 19. számát!

Hawaiitól Tanzániáig, az egyik legjobb magyar sommeliertől a belga csúcsdizájnerig, az új Rolls-Royce-tól Horvátország titkos gyöngyszemeiig, a Roadster magazin új lapszáma ismét a világ izgalmas, kreatív és hedonistán lüktető ŕétegeibe viszi el olvasóit. Elmegyünk a bécsi három Michelin-csillagos Amadorba, ahol találkozunk Bencze Ádám sommeiler-vel, beszélgetünk Havancsák Terézzel, aki a közelmúltban kezdett el dolgozni az amerikai outerwear brand AETHERnél, Portugáliában kipróbáljuk, milyen a tengerparton száguldozni az új Ferrarival – egész kellemes –, a kortárs irodalom kedvelőinek pedig egy olyan Roadsternek írt Parti Nagy Lajos írással jelentkezünk, ami szerintünk a legjobbjai közé tartozik. Az aktuális számban lesz egy 20 oldalas mellékletünk is, amelynek főszereplője a még mindig rengeteg újdonságot rejtő Horvátország. Ezen kívül is sok színes történetünk van még, úgyhogy ezúttal is érdemes elmerülni a Roadster gazdag és kalandokkal teli világában!

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
A Balaton legstílusosabb titka: saját partszakasz, jakuzzi és nyugalom, amit máshol nem kapsz meg
Hirdetés
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom