Close
Megmutatjuk a helyet, ahol igluban lehet fondüzni

Megmutatjuk a helyet, ahol igluban lehet fondüzni

Fondüzni jó dolog: ki ne imádná a hömpölygő forró, olvadó sajtot, hozzá a zsírokat szelidítő fehérborokat és a közös tunkolást? Ez a közös sajtos étkezés svájci eredetű, most pedig éppen Adelbodennél találtunk egy kicsit sem mindennapi helyet, ahol egy valódi igluban olvad a sajttenger. 

Az úgynevezett jégbárok nem ismeretlen helyek. Sajnos a jelenség, hogy Firenze, Miami vagy akár Budapest sétálóutcájáról belépve mínuszban találjuk magunkat, jegesmedvejelmezes pincérekkel és jégből faragott felespoharakkal, nem túl stílusos, inkább erőltetett.

A jég és a hó maradjon csak meg saját közegében, ízléssel.

A svájci Alpokban mennyivel autentikusabb mindez a jeges kikapcsolódás? Ráadásul éppen a méteres hótakaróba vájt igluban! Blőd jelmezek nélkül, mínusz három és plusz három Celsius-fok között, eleve síruhában és síbakancsban érkezve, hiszen csupán száz méterre találjuk a helyet a sífelvonótól. Ajánlott az asztalfoglalás, kiváltképp hétvégén, mivel elég népszerű a hely. Egyszerre körülbelül kétszáz ember fér el odabent.

Az igluban való koccintás önmagában is élmény volna, mindehhez társul maga a fondü. Nagyon büszkék a sajtválogatásra, melyet Manfred Schmid kézműves sajtkészítőtől vásárolnak. Ígérik, hogy ennél ízletesebb fondüt nem nagyon találunk a környéken. Természetesen szíverősítők és borok is rendelhetők.

A héten két napot zárva tartanak, akkor állítják helyre az iglut és készülnek időről időre új dekorral: nem kell megijedni, nincs túltolás, csupán kihasználják a hó és a jég formálhatóságának lehetőségeit. Az Icefactory nevű jégszobrász csapat segít az installációkban. Körülbelül április elejéig tart az igluszezon, utána elkezdődik az olvadás, és hamar semmivé válik a télen még pezsgő fondüiglu.

Az ideiglenes vendéglátóhely a Berghotel Engstligenalphoz tartozik, jéghotelt is üzemeltetnek. Igaz, az árszabás elég borsos, cserébe egykettőre átjár a lagom életérzés.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Getty Images, Fondue-iglu.ch)

fondue | síelés | téli kuckózás | tél | Svájc

FOLYTASD EZZEL

Világvégi éttermek, ahová egyszer be kell térni

Pizzaszakácsként bujkált tizenhat évig az olasz maffia leghírhedtebb tagja

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram