Close
Ezzel a magyar alkalmazással bármikor lemehetsz alfába

Ezzel a magyar alkalmazással bármikor lemehetsz alfába

A Just Like Buddha néven futó telefonos applikáció segít a meditálásban.

Szinte nem múlik el úgy nap, hogy ne hallanám valamelyik ismerőstől vagy kollégától, mennyire stresszesek a mindennapok, és hogy egyre kevesebb nyugodt perccel tudnak gazdálkodni. Évek óta ajánlom mindenkinek, hogy az egyik legjobb megoldás erre a meditálás, és számtalan írott forrást mutattam már az arra nyitottaknak.

Csakhogy a könyvekre, cikkekre és videókra időt kell szánni, az interneten található vezetett meditációk jóval hosszabbak, mint azt a ma türelmetlen embere be tudná fogadni, és a kezdeti lelkesedés néhány nap után mindenkinél alábbhagyott.

Nem volt más választás, átnéztem az alkalmazások piacán előforduló, meditációt segítő programokat, hátha lesz olyan, amit jó szívvel ajánlhatok a modern kor emberének.

Rengeteg külföldi fejlesztést találtam, de alig volt olyan, amit fizetés nélkül érdemben használni lehetett volna, ráadásul a legtöbb feltűnően egy kaptafára készült. Úgyhogy egy időre feladtam a keresést.

Aztán egyszer csak, a semmiből elém keveredett egy cikk, ami arról szólt, hogy született egy magyar applikáció, ami segít elsajátítani a meditáció csínját-bínját. Igaz, fizetés nélkül itt is csak néhány funkciót lehet használni, de még ez a start csomag is szimpatikusabb volt, mint a legtöbb angol, amerikai alkalmazásnál.

Ha nem is azonnal, de még aznap letöltöttem, hogy minél hamarabb kipróbálhassam.

A Just Like Buddha névre keresztelt applikáció közel nyolcvan darab meditációt kínál az elcsendesedni vágyóknak, öt kapuba rendezve ezeket. A Szeretet, a Béke, a Bölcsesség, az Öröm és a Szabadság feliratú kis körökre koppintva különböző, az adott témakörbe tartozó meditációkat találunk.

Ezek mindegyike egy rövid ismertetővel kezdődik, megtudhatjuk, milyen körülmények között a legjobb végezni – napfényben, a szabadban, az ablakban álllva és friss levegőt beszippantva, a fotelben ülve stb. – majd néhány kellemes dallam után már kezdődhet is a relaxálás, ami alatt végig fogják a kezünket. A lélegzetvételektől egészen a gondolatok előhívásáig, a meditációs szöveg felolvasója mindenben a segítségünkre van.

A meditációk között találunk kezdő, közepes és haladó szintűeket – itt leginkább az időtartam a mérvadó. Ha kezdők vagyunk, nyolc-tíz perces alkalmakkal indíthatunk, majd tizenkét-tizennégy perc körül már feljebb léphetünk a közepes szintre, e fölött pedig a haladó hanganyagokat hallgathatjuk meg.

Aki sosem meditált még, vagy nem tudja, hol érdemes elkezdeni az alkalmazás megismerését, a főoldalon találhat egy “Kezd itt!” feliratú szakaszt, ahol nem csupán egy útmutató van a segítségünkre, de azok az alapmeditációk is, amelyekkel érdemes nekivágni a belső útkeresésnek. Ugyanitt kitölthetünk egy kérdőívet, aminek a végén, a válaszaink alapján megtudhatjuk, hogy az öt kapu közül melyik a hozzánk legközelebb álló. Ha csak néhány érzés kavarog bennünk, vagy tudjuk, hogy egy kis nyitottságra van szükségünk, esetleg tisztánlátásra, a kezdőképernyőn jó néhány kifejezést, érzést, tulajdonságot találunk, amelyekre elég csak rákoppintanunk, és máris kidobja a választott taghez leginkább illő meditációt.

Vagyis minden mankót megkapunk az induláshoz.

Ha már túl vagyunk néhány meditáción, össze tudjuk gyűjteni a kedvenceket, és le is tudjuk tölteni azokat, az előrehaladás alapján pedig a rendszer megmutatja, hány meditációt végeztünk már el a kapukon belül, sőt akár érmeket is szerezhetünk. Ha kezdő szinten vagyunk nagyon aktívak, akkor Most bajnoka válhat belőlünk, majd előléphetünk Nyugalom szörfösévé, végül pedig az Együttérzés harcosaiként lehetünk profi meditálók.

A rendszerelvűeknek az alkalmazás fejlesztői kurzusokat is készítettek, amelyeket egy külön menüpontban érhetünk el, és abban segítenek, hogy tudatosan haladhassunk az általunk kitűzött cél felé – például, hogy együttérzőbbé, erősebbé, tisztánlátóbbá váljunk. Itt minden kurzusnál csak egy meditációt érünk el egyszerre, és ha nem végeztük el elégszer az egyes relaxációs gyakorlatokat, addig nem is enged továbblépni a következőre, amíg ez nem teljesült.

Ez a rendszer abban segíthet, hogy ne veszítsük el a fonalat a sokféle meditáció között, és mindig csak egy célra koncentráljunk – lényegében egy sorvezetőt kapunk.

 

Ami általában a külföldi meditációs alkalmazásoknál hiányos, hogy nem adnak átfogó képet arról, mi is a meditáció, miért, mikor, hol és hogyan érdemes végezni, és egyáltalán hogyan viszonyuljunk a hanganyagokhoz, vagy magához az egész fejlődési folyamathoz. A Just Like Buddha viszont rengeteg tippet ad az újdonsült felhasználóknak, még egy “Jótanácsok öreg meditálóktól” elnevezésű részt is találunk a menüpontok között, de olvashatunk néhány mondatot a meditációs ülőpárnákról, arról, hogy milyen napszakban végezzük a gyakorlatokat, vagy hogy mi történik, ha pont relaxálás közben zavarnak meg.

 

Az applikáció tökéletes zöldfülű kezdőknek, újrakezdő haladóknak és régi motorosoknak is. Igazi társ a rohanó hétköznapokban: professzionális szövegekkel, érthető felépítéssel és felhasználóbarát részletekkel hozza be a mindennapjainkba a meditációt. Reméljük, egyszer minden ember telefonján alap kiegészítő lesz majd.

Ez is érdekelhet:

app | meditáció | okostelefon | just like buddha | alkalmazás

FOLYTASD EZZEL

Elegáns reggeliző a Duna partján, ahová nemcsak az ételekért, hanem a hangulatért is megyünk

Fantasztikus őszi ízek és otthonos hangulat – Így varázsolt el minket a Macesz Bisztró

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram