Close
Ezzel a magyar alkalmazással bármikor lemehetsz alfába

Ezzel a magyar alkalmazással bármikor lemehetsz alfába

A Just Like Buddha néven futó telefonos applikáció segít a meditálásban.

Szinte nem múlik el úgy nap, hogy ne hallanám valamelyik ismerőstől vagy kollégától, mennyire stresszesek a mindennapok, és hogy egyre kevesebb nyugodt perccel tudnak gazdálkodni. Évek óta ajánlom mindenkinek, hogy az egyik legjobb megoldás erre a meditálás, és számtalan írott forrást mutattam már az arra nyitottaknak.

Csakhogy a könyvekre, cikkekre és videókra időt kell szánni, az interneten található vezetett meditációk jóval hosszabbak, mint azt a ma türelmetlen embere be tudná fogadni, és a kezdeti lelkesedés néhány nap után mindenkinél alábbhagyott.

Nem volt más választás, átnéztem az alkalmazások piacán előforduló, meditációt segítő programokat, hátha lesz olyan, amit jó szívvel ajánlhatok a modern kor emberének.

Rengeteg külföldi fejlesztést találtam, de alig volt olyan, amit fizetés nélkül érdemben használni lehetett volna, ráadásul a legtöbb feltűnően egy kaptafára készült. Úgyhogy egy időre feladtam a keresést.

Aztán egyszer csak, a semmiből elém keveredett egy cikk, ami arról szólt, hogy született egy magyar applikáció, ami segít elsajátítani a meditáció csínját-bínját. Igaz, fizetés nélkül itt is csak néhány funkciót lehet használni, de még ez a start csomag is szimpatikusabb volt, mint a legtöbb angol, amerikai alkalmazásnál.

Ha nem is azonnal, de még aznap letöltöttem, hogy minél hamarabb kipróbálhassam.

A Just Like Buddha névre keresztelt applikáció közel nyolcvan darab meditációt kínál az elcsendesedni vágyóknak, öt kapuba rendezve ezeket. A Szeretet, a Béke, a Bölcsesség, az Öröm és a Szabadság feliratú kis körökre koppintva különböző, az adott témakörbe tartozó meditációkat találunk.

Ezek mindegyike egy rövid ismertetővel kezdődik, megtudhatjuk, milyen körülmények között a legjobb végezni – napfényben, a szabadban, az ablakban álllva és friss levegőt beszippantva, a fotelben ülve stb. – majd néhány kellemes dallam után már kezdődhet is a relaxálás, ami alatt végig fogják a kezünket. A lélegzetvételektől egészen a gondolatok előhívásáig, a meditációs szöveg felolvasója mindenben a segítségünkre van.

A meditációk között találunk kezdő, közepes és haladó szintűeket – itt leginkább az időtartam a mérvadó. Ha kezdők vagyunk, nyolc-tíz perces alkalmakkal indíthatunk, majd tizenkét-tizennégy perc körül már feljebb léphetünk a közepes szintre, e fölött pedig a haladó hanganyagokat hallgathatjuk meg.

Aki sosem meditált még, vagy nem tudja, hol érdemes elkezdeni az alkalmazás megismerését, a főoldalon találhat egy “Kezd itt!” feliratú szakaszt, ahol nem csupán egy útmutató van a segítségünkre, de azok az alapmeditációk is, amelyekkel érdemes nekivágni a belső útkeresésnek. Ugyanitt kitölthetünk egy kérdőívet, aminek a végén, a válaszaink alapján megtudhatjuk, hogy az öt kapu közül melyik a hozzánk legközelebb álló. Ha csak néhány érzés kavarog bennünk, vagy tudjuk, hogy egy kis nyitottságra van szükségünk, esetleg tisztánlátásra, a kezdőképernyőn jó néhány kifejezést, érzést, tulajdonságot találunk, amelyekre elég csak rákoppintanunk, és máris kidobja a választott taghez leginkább illő meditációt.

Vagyis minden mankót megkapunk az induláshoz.

Ha már túl vagyunk néhány meditáción, össze tudjuk gyűjteni a kedvenceket, és le is tudjuk tölteni azokat, az előrehaladás alapján pedig a rendszer megmutatja, hány meditációt végeztünk már el a kapukon belül, sőt akár érmeket is szerezhetünk. Ha kezdő szinten vagyunk nagyon aktívak, akkor Most bajnoka válhat belőlünk, majd előléphetünk Nyugalom szörfösévé, végül pedig az Együttérzés harcosaiként lehetünk profi meditálók.

A rendszerelvűeknek az alkalmazás fejlesztői kurzusokat is készítettek, amelyeket egy külön menüpontban érhetünk el, és abban segítenek, hogy tudatosan haladhassunk az általunk kitűzött cél felé – például, hogy együttérzőbbé, erősebbé, tisztánlátóbbá váljunk. Itt minden kurzusnál csak egy meditációt érünk el egyszerre, és ha nem végeztük el elégszer az egyes relaxációs gyakorlatokat, addig nem is enged továbblépni a következőre, amíg ez nem teljesült.

Ez a rendszer abban segíthet, hogy ne veszítsük el a fonalat a sokféle meditáció között, és mindig csak egy célra koncentráljunk – lényegében egy sorvezetőt kapunk.

 

Ami általában a külföldi meditációs alkalmazásoknál hiányos, hogy nem adnak átfogó képet arról, mi is a meditáció, miért, mikor, hol és hogyan érdemes végezni, és egyáltalán hogyan viszonyuljunk a hanganyagokhoz, vagy magához az egész fejlődési folyamathoz. A Just Like Buddha viszont rengeteg tippet ad az újdonsült felhasználóknak, még egy “Jótanácsok öreg meditálóktól” elnevezésű részt is találunk a menüpontok között, de olvashatunk néhány mondatot a meditációs ülőpárnákról, arról, hogy milyen napszakban végezzük a gyakorlatokat, vagy hogy mi történik, ha pont relaxálás közben zavarnak meg.

 

Az applikáció tökéletes zöldfülű kezdőknek, újrakezdő haladóknak és régi motorosoknak is. Igazi társ a rohanó hétköznapokban: professzionális szövegekkel, érthető felépítéssel és felhasználóbarát részletekkel hozza be a mindennapjainkba a meditációt. Reméljük, egyszer minden ember telefonján alap kiegészítő lesz majd.

Ez is érdekelhet:

FOLYTASD EZZEL
Ukrán kérésre a technológiai milliárdos is beszáll a háborúba
A kávéfüggők legjobb barátja ez a hordozható kávéfőző
Rendeld meg a Roadster magazin 7. számát!
Friss lapszámunkban ismét megnövelt terjedelemben, 220 oldalon a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Felsorolni is nehéz, mennyi izgalmas történetet meséltünk el az új számban, de ha szeretnél többet tudni, akkor kattints ide az alábbi linkre! Megnézem, mert érdekel!
Close
HELLO, EZ ITT A
ROADSTER
Kövess minket a Facebookon!
Történetek, amiket nem fogsz elfelejteni!

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom