Fontos lenne a használt műanyagból is hasznos dolgokat csinálni!

A használt műanyagok újrahasznosítása egy nagyon komoly probléma jelenleg. Folyamatosak ugyanakkor a kutatások, melyekkel jövőbe mutató megoldásokat próbálnak kialakítani a tudósok. Nem kérdés, hogy a jelenlegi helyzet nem tartható fenn örökké. Épp ezért érdemes nyomon követni a legújabb kutatásokat, hogy mielőbb érdemben tudjunk előrelépni.

 

Mindenhol találkozhatunk műanyaggal

 

Nem véletlenül keresi az emberiség a megoldást a műanyag újrahasznosítására. Ma már nincs olyan iparág, amely ne alkalmazná ezt az anyagot, melynek előállítása évről évre csak növekszik. És mivel a teljes feldolgozására még nincs módszer, így jelentősen megnöveli az emberiség által termelt hulladék mennyiségét. Azonban ez az anyag nem bomlik le csak úgy, ehhez több száz vagy akár ezer évre is szükség lehet.

 

Az EnergyHub esettanulmányai között találunk olyat, ami a műanyag fröccsöntésről szól. Ma már sok esetben próbálják a gyártás során csökkenteni az energiaráfordítást, ezzel is csökkentve az egész gyártási folyamat ökológiai lábnyomát. És bár szép eredményeket lehet elérni ezzel is, a teljes problémát nem oldja meg. Épp ezért kell energiát fordítanunk arra is, hogy megoldást találjunk az újrahasznosításra.

 

A műanyag újrahasznosításának első lépése

 

Az első lépés az (lenne), hogy a keletkező hulladékot szelektíven gyűjtjük. Sajnos mai napig sem jutottunk el odáig, hogy ez megtörténjen. Bár ma már gyakorlatilag minden háztartásban ott a szelektív kuka is, sok esetben nem tudjuk, hogy mit hova kell dobni. Vagy egyszerűen figyelmetlenek vagyunk, és nem a megfelelő szemetest használjuk.

 

Pedig amennyiben ez rendesen megtörténne, máris sokkal több műanyagot tudnánk újrahasznosítani. Ezáltal pedig hasznos termékeket tudnánk belőlük újra előállítani. Ez pedig csökkentené a jelenleg folyamatosan növekvő műanyagtermelést.

 

Új módszer a műanyag újrahasznosítására

 

A pirolízis egy nagyon új módszer, mellyel feldolgozhatóvá válnak azok a vegyes műanyagok is, melyek újrahasznosítása nehézkes. A folyamat mellékterméke pedig üzemanyag lesz.

 

A pirolízis során oxigénmentes környezetben felmelegítik a műanyagot, így lebomlik az anyag, és végül folyékony vagy gáz halmazállapotú üzemanyag keletkezik. Sajnos jelenleg még csak bizonyos műanyagtípusok esetén használható az eljárás, és egy bizonyos méretarány alatt működik.

 

Fontos problémára jelenthet megoldást a pirolízis

 

Az LDPE (alacsony sűrűségű polietilén) és a PET (polietilén-tereftalát) lebontásához különböző katalizátorra van szükség. Biztatóak az eredmények, ugyanis ezeket az adalékanyagokat már megtalálták a kutatók.

 

Sok élelmiszeripari terméknél használnak különböző műanyag rétegekből álló, az ételt frissen és biztonságosan tartó csomagolóanyagokat. A hagyományos technológiák ezek újrahasznosítására nem képesek. Hatalmas mennyiségről van szó, ez teszi annyira fontossá, hogy megoldjuk ezt a problémát.

Ha megtaláljuk a hatékony megoldást, akkor újra be tudjuk csatolni ezeket az anyagokat a gazdasági körforgásba.

(Szponzorált tartalom)

pr

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom