Mi jöhet még? Világjárvány, klímaváltozás, és még a francia borok is bedőlnek

Az áprilisi pusztító fagy következtében negyven éve nem tapasztalt mélypontra került a francia borágazat. A termelés akár harminc százalékkal is elmaradhat a tavalyihoz képest.

A francia mezőgazdasági minisztérium szerint egyelőre úgy tűnik, hogy a hozam hasonló lesz az 1977-eshez, amikor a szőlőtermést a pusztító fagy és a nyári záporok csökkentették. Becsléseik szerint a teljes termelés várhatóan huszonnégy-harminc százalékkal lesz kevesebb, mint a tavalyi,

így a 2021-es évjárat mélypontot jelenthet az ágazat szereplői számra.

A sajnálatos hír azonban igazából nem nagy meglepetés, hiszen az áprilisi fagy számos borvidéket érintett. A kár elképesztően magas volt, sőt, Julien Denormandie francia mezőgazdasági miniszter egyenesen úgy fogalmazott,

hogy ez volt a 21. század elejének legnagyobb mezőgazdasági katasztrófája.

A fagyok azonban nem minden szőlőfaj esetében okoztak drámai pusztítást. Például Burgundiában a borászok azt mondták, hogy a kár elsősorban a Chardonnay esetében volt nagy, az ország más részein pedig a Merlot-t érintette súlyosan.

Ettől függetlenül szerencsére még nincs minden nincs veszve, hiszen a mélypont ellenére Franciaország továbbra is több mint 4,3 milliárd palacknyi borral látja el a piacot, ugyanakkor várhatóan azok árai jelentős mértékben fognak emelkedni.

Ráadásul a magyar borok is évről évre egyre jobbak, sorra nyerik el a rangos nemzetközi elismeréseket. Bordeaux-ban a 41. alkalommal megrendezett Challenge International du Vin borversenyen a magyar borok igen nagy sikert arattak.

(Forrás: Food&Wine, fotók: Unsplash)

franciaország | borászat | bor | francia bor | francia

FOLYTASD EZZEL

Egy jó tervhez is kellhet több perspektíva

Sulciová Silvia interjú

Skót nyár a ködös budapesti belvárosban – Ilyen a 2023-as év whiskyje

Rendeld meg a Roadster magazin 18. számát!

Megérkezett a tél, már ki lehet csomagolni a Roadster legújabb, sorrendben 18. lapszámát. Mit találunk benne? A Costa Smeralda fedélzetén kipróbáljuk, milyen az élet egy tengerjárón Barcelona és Nápoly között. Ellátogatunk a luxusipar nagyágyúival dolgozó Edinas Paper kőbányai műhelyébe, megmutatjuk, milyen finomságokkal lehet átvészelni a hideg hónapokat, és megismerkedünk a római Palazzo Talìával is, amelyet az olasz rendezőzseni, Luca Guadagnino álmodott meg. Aktuális számunkban is rengeteg izgalmas helyszín bukkan fel: ilyen a kanadai Yukon vidék, az Amalfi-part, a Côte d’Azur-on kipróbáltuk, milyen az új Audi S5. Északabbra is elkalandoztunk: a lapszám talán legszimpatikusabb szereplője az a négy norvég fiatal, akik egy elhagyatott halfeldolgozó üzemet alakították át a skandináv ország és talán Európa legcoolabb pontjává. Ezen kívül bemutatunk öt divatbrandet, akiket érdemes követni, megvizsgáljuk, milyen volt az elmúlt száz évben a lejtők divatja és még ezen kívül is rengeteg izgalmas témánk van, de itt megállunk.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Ilyen a „havas mindfulness”, avagy 5+1 út a belső békéhez télen
Hirdetés
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom