Elég látványos, és máris Bordeaux kedvence lett a város új kulturális központja

Egy gigantikus városi nappaliként is értelmezhető épületet alkotott a franciaországi Bordeaux szívében a Bjarke Ingels-vezette BIG és a párizsi Freaks.

Egészen pontosan a MÉCA (Maison de l’Économie Créative et de la Culture en Aquitaine) kulturális központról van szó, melyet a Garonne-folyó partján húztak fel.

A város új többfunkciós kedvencében médiaarchívumot, könyvtárat, előadótermeket, kétszázötven férőhelyes színházat, nyolcvan férőhelyes mozit, éttermet, kávézót, teraszt és művészeti galériákat rendeztek be annak érdekében, hogy Bordeaux-t a kultúra epicentrumává tegyék.

Az óriási lépcsőkön át megközelíthető MÉCA kiemelkedik a part menti sétány környezetéből, sőt, lényegében annak folytatásaként is tekinthető, hiszen elmossa a határokat az épület és a közterület között. A komplexum előre gyártott betonpanelekből áll össze, melyek textúrája a homokkövet előszeretettel használó helyi építészeti hagyományokra reflektál.

A dán sztárépítész az épület sokoldalúságát emelte ki: – "Ebben a városi szobában láttunk már gördeszkásokat, egy üveg borral a lépcsőn üldögélő romantikázó szerelmespárokat, de még tüntetést is" – mondta Ingels, hozzátéve, hogy a MÉCA afféle hatalmas fehér vászonnak vagy üres keretnek is tekinthető,

melyet a helyieknek kell megtölteniük kreativitással, ötletekkel és némi kultúrával, hogy igazán a sajátjuk legyen.

Úgy tűnik, sikerült, merthogy az épületet belakta már a képzőművészeket tömörítő szervezet, a FRAC, ott van a központja az előadóművészettel foglalkozó OARA-nak és az irodalomban, valamint filmben utazó ALCA-nak is.

A földszinten egy lobbit rendeztek be spirál alakú, süllyesztett ülősarokkal, továbbá étteremmel, melynek enteriőrje a vörös bútorokkal és a parafa székekkel mi másra is utalna, mint a híres bordeaux-i borvidékre.

Korábban egyébként vágóhíd üzemelt ezen a területen, de ma már szinte a környék összes ipari épülete funkciót váltott, és kulturális intézménnyé alakult át.

Ez is érdekelhet:

Az építészet aktuális fenegyereke dán, és Bjarke Ingelsnek hívják

Bélyegezték nőgyűlölőnek, összebalhézott a mentorával, a cége viszont gyorsan a világ legmenőbb építészirodái közé verekedte magát. Bjarke Ingels igazi győztes típus, aki még veszíteni is elegánsan tud.

(Fotók: Dezeen)

építészet | MÉCA | sétány | Bjarke Ingels | dizájn

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom