Close
Elég látványos, és máris Bordeaux kedvence lett a város új kulturális központja

Elég látványos, és máris Bordeaux kedvence lett a város új kulturális központja

Egy gigantikus városi nappaliként is értelmezhető épületet alkotott a franciaországi Bordeaux szívében a Bjarke Ingels-vezette BIG és a párizsi Freaks.

Egészen pontosan a MÉCA (Maison de l’Économie Créative et de la Culture en Aquitaine) kulturális központról van szó, melyet a Garonne-folyó partján húztak fel.

A város új többfunkciós kedvencében médiaarchívumot, könyvtárat, előadótermeket, kétszázötven férőhelyes színházat, nyolcvan férőhelyes mozit, éttermet, kávézót, teraszt és művészeti galériákat rendeztek be annak érdekében, hogy Bordeaux-t a kultúra epicentrumává tegyék.

Az óriási lépcsőkön át megközelíthető MÉCA kiemelkedik a part menti sétány környezetéből, sőt, lényegében annak folytatásaként is tekinthető, hiszen elmossa a határokat az épület és a közterület között. A komplexum előre gyártott betonpanelekből áll össze, melyek textúrája a homokkövet előszeretettel használó helyi építészeti hagyományokra reflektál.

A dán sztárépítész az épület sokoldalúságát emelte ki: – “Ebben a városi szobában láttunk már gördeszkásokat, egy üveg borral a lépcsőn üldögélő romantikázó szerelmespárokat, de még tüntetést is” – mondta Ingels, hozzátéve, hogy a MÉCA afféle hatalmas fehér vászonnak vagy üres keretnek is tekinthető,

melyet a helyieknek kell megtölteniük kreativitással, ötletekkel és némi kultúrával, hogy igazán a sajátjuk legyen.

Úgy tűnik, sikerült, merthogy az épületet belakta már a képzőművészeket tömörítő szervezet, a FRAC, ott van a központja az előadóművészettel foglalkozó OARA-nak és az irodalomban, valamint filmben utazó ALCA-nak is.

A földszinten egy lobbit rendeztek be spirál alakú, süllyesztett ülősarokkal, továbbá étteremmel, melynek enteriőrje a vörös bútorokkal és a parafa székekkel mi másra is utalna, mint a híres bordeaux-i borvidékre.

Korábban egyébként vágóhíd üzemelt ezen a területen, de ma már szinte a környék összes ipari épülete funkciót váltott, és kulturális intézménnyé alakult át.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Dezeen)

FOLYTASD EZZEL
Hajó alakú hálószobája van ennek a gyönyörű kanadai háznak
Ez a rendőrőrsből lett luxusszálloda nyerte el a rangos építészeti díjat
Rendeld meg a Roadster magazin 6. számát!
Őszi-téli lapszámunkban ismét megnövelt terjedelemben, 224 oldalon a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Felsorolni is nehéz, mennyi izgalmas történetet meséltünk el az új számban, de ha szeretnél többet tudni, akkor kattints ide az alábbi linkre! Megnézem, mert érdekel!
Close
Káprázatosan szép magyar projekt mutatja meg, milyenek a jövő élhető otthonai!
HELLO, EZ ITT A
ROADSTER
Kövess minket a Facebookon!
Történetek, amiket nem fogsz elfelejteni!

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom