Close
Elég látványos, és máris Bordeaux kedvence lett a város új kulturális központja

Elég látványos, és máris Bordeaux kedvence lett a város új kulturális központja

Egy gigantikus városi nappaliként is értelmezhető épületet alkotott a franciaországi Bordeaux szívében a Bjarke Ingels-vezette BIG és a párizsi Freaks.

Egészen pontosan a MÉCA (Maison de l’Économie Créative et de la Culture en Aquitaine) kulturális központról van szó, melyet a Garonne-folyó partján húztak fel.

A város új többfunkciós kedvencében médiaarchívumot, könyvtárat, előadótermeket, kétszázötven férőhelyes színházat, nyolcvan férőhelyes mozit, éttermet, kávézót, teraszt és művészeti galériákat rendeztek be annak érdekében, hogy Bordeaux-t a kultúra epicentrumává tegyék.

Az óriási lépcsőkön át megközelíthető MÉCA kiemelkedik a part menti sétány környezetéből, sőt, lényegében annak folytatásaként is tekinthető, hiszen elmossa a határokat az épület és a közterület között. A komplexum előre gyártott betonpanelekből áll össze, melyek textúrája a homokkövet előszeretettel használó helyi építészeti hagyományokra reflektál.

A dán sztárépítész az épület sokoldalúságát emelte ki: – “Ebben a városi szobában láttunk már gördeszkásokat, egy üveg borral a lépcsőn üldögélő romantikázó szerelmespárokat, de még tüntetést is” – mondta Ingels, hozzátéve, hogy a MÉCA afféle hatalmas fehér vászonnak vagy üres keretnek is tekinthető,

melyet a helyieknek kell megtölteniük kreativitással, ötletekkel és némi kultúrával, hogy igazán a sajátjuk legyen.

Úgy tűnik, sikerült, merthogy az épületet belakta már a képzőművészeket tömörítő szervezet, a FRAC, ott van a központja az előadóművészettel foglalkozó OARA-nak és az irodalomban, valamint filmben utazó ALCA-nak is.

A földszinten egy lobbit rendeztek be spirál alakú, süllyesztett ülősarokkal, továbbá étteremmel, melynek enteriőrje a vörös bútorokkal és a parafa székekkel mi másra is utalna, mint a híres bordeaux-i borvidékre.

Korábban egyébként vágóhíd üzemelt ezen a területen, de ma már szinte a környék összes ipari épülete funkciót váltott, és kulturális intézménnyé alakult át.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Dezeen)

Bjarke Ingels | dizájn | épület | sétány | építészet

FOLYTASD EZZEL

A luxus új szintje a Balatonnál – Ilyen a LUA Resort télen

Fantasztikus őszi ízek és otthonos hangulat – Így varázsolt el minket a Macesz Bisztró

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram