Close
Párizs köszöni szépen, de nem kér többé a buszokból

Párizs köszöni szépen, de nem kér többé a buszokból

Barcelonához, Amszterdamhoz vagy Velencéhez képest nincs akkora bajban Párizs a turistainvázót illetően, mégis drasztikus lépést tervez a városvezetés: kitiltaná a buszokat a belvárosból.

Emmanuel Gregoire polgármester-helyettes kijelentette, hogy mostantól nem látják szívesen a buszokat Párizs szívében, mert az utóbbi időben rengeteg panasz érkezett a zajra, a forgalmi dugókra és a szmogra, ezek pedig nagyrészt a központban cirkáló turistabuszoknak köszönhetőek.

Nemcsak a távolsági buszokra vonatkozna a kitiltás, hanem a főbb nevezetességek között közlekedő, városnéző emeletes buszokra is.

A belváros felszabadítása érdekében a külső kerületekben parkolókat alakítanának ki, hogy aztán onnan tömegközlekedéssel jussanak el a turisták Párizs centrumába. Gregoire szerint a változások elkerülhetetlenek, amihez alkalmazkodniuk kell az utazási irodáknak is, a városba érkezőket pedig környezetkímélőbb eszközök (kerékpár, elektromos roller) használata felé terelnék.

Tisztában van vele, hogy a városnéző buszokra elsősorban az idősebb emberek miatt van szükség, és az esetleges kitiltás megnehezítené az idegenvezetők dolgát, de szerinte mindenkinek a város igényeihez kell igazítania a munkáját.

Az elmúlt évben Franciaország végzett a világ leglátogatottabb országait tömörítő lista élén (közel 90 millióan keresték fel), míg Párizsba szintén rekordot jelentő mennyiségű, 50 millió turista érkezett.

Van egy jó hírünk.

Megjelent a Roadster magazin első nyomtatott kiadása, amelyben olyan történeteket gyűjtöttünk össze, amelyek minket is folyamatosan inspirálnak. Szerintünk szép lett, reméljük, neked is tetszeni fog.

Ha velünk tartanál ezen az utazáson, ezen a linken megrendelheted a magazin első számát.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Unsplash)

Close