Close
Fejedelmi Amszterdam-élményt rejtegetnek ezek a hídházak

Fejedelmi Amszterdam-élményt rejtegetnek ezek a hídházak

Aligha mondunk újat azzal, hogy Amszterdam báját és legfőbb vonzerejét a csatornarendszerének köszönheti. Összesen százhatvanöt kisebb-nagyobb csatorna kanyarog keresztül-kasul a városon, és közel ezerháromszáz híd ível át rajtuk. Ha testközelből szeretnénk átélni Amszterdam közismerten különös nyüzsgésének hangulatát, az egyik legjobb, amit tehetünk, hogy a csatornák mentén kialakított fejedelmi kis házikók egyikében foglalunk szállást.

Ezek a kis épületek még az 1600-as években épültek elsősorban a hajóforgalom ellenőrzésére, napjainkban viszont jó néhány ház kihasználatlanul tengette mindennapjait.

Ekkor léptek közbe a Space and Matter építészei és a Lloyd Hotel alapítóival, valamint a városvezetéssel közösen létrehozták  a SWEETs Hotel projektet, melynek keretében az üresen álló hídházakat prémium lakosztályokká alakították át.

Az eredmény? Mindegyik sajátos, elbűvölő karaktert és egyedi dizájnt kapott, nem találunk köztük két egyformát, ellenben tökéletes helynek tűnnek egy (vagy több…) kellemes vízparti este eltöltéséhez.

Néhány lakosztály csendesebb környéken várja a pihenni vágyót, de aki nem szeretne lemaradni a zsibongó város egyetlen pillanatáról sem, az választhat magának valamelyik élettel teli, zsizsegő negyedben berendezett szállást is.

Hét éven át tartottak a tervezési és a kivitelezési munkálatok, míg végül városszerte összesen huszonnyolc házat alakítottak át úgy, hogy valamennyi épület megőrizte jellegzetes, történelmi jegyeit.

Odabent  viszont divatos és modern körülmények várják a vendéget, aki így autentikus körülmények között kaphat jókora adag hamisítatlan Amszterdam-élményt.

A legrégebbi hídház-lakosztály, az Amstelschutsluis története egészen 1673-ig vezethető vissza. Ez az egyetlen minihotel, melyet kizárólag hajóval lehet megközelíteni.

Évszázadokkal ezelőtt persze csak csónakkal lehet eljutni a hídházakhoz, ahol a hidak nyitásáért és zárásáért felelős hídmesterek tartózkodtak. Annak idején fizetnie kellett az Amszterdamba érkező látogatónak, és a hídőr feladata volt a beszedni a pénzt, majd átengedni az embereket a hídon.

A ráncfelvarráson átesett bájos kis hídházak különböző építészeti stílust képviselnek. Ugyanúgy találunk közöttük a város északi részén felhúzott, háromemeletes lakosztályt, mint az 1950-es években épült kis házikót is, tehát lényegében a SWEETs Hotel elmeséli Amszterdam felépítésének történetét.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: SWEETs Hotel)

FOLYTASD EZZEL
Ilyen egy erdőtűz-biztos múzeum, ha Ausztráliában épül fel
Egyedi és jövőbemutató anyagkönyvtár nyílt a Momén
Rendeld meg a Roadster magazin 6. számát!
Őszi-téli lapszámunkban ismét megnövelt terjedelemben, 224 oldalon a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Felsorolni is nehéz, mennyi izgalmas történetet meséltünk el az új számban, de ha szeretnél többet tudni, akkor kattints ide az alábbi linkre! Megnézem, mert érdekel!
Close
HELLO, EZ ITT A
ROADSTER
Kövess minket a Facebookon!
Történetek, amiket nem fogsz elfelejteni!

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom