Close
Fejedelmi Amszterdam-élményt rejtegetnek ezek a hídházak

Fejedelmi Amszterdam-élményt rejtegetnek ezek a hídházak

Aligha mondunk újat azzal, hogy Amszterdam báját és legfőbb vonzerejét a csatornarendszerének köszönheti. Összesen százhatvanöt kisebb-nagyobb csatorna kanyarog keresztül-kasul a városon, és közel ezerháromszáz híd ível át rajtuk. Ha testközelből szeretnénk átélni Amszterdam közismerten különös nyüzsgésének hangulatát, az egyik legjobb, amit tehetünk, hogy a csatornák mentén kialakított fejedelmi kis házikók egyikében foglalunk szállást.

Ezek a kis épületek még az 1600-as években épültek elsősorban a hajóforgalom ellenőrzésére, napjainkban viszont jó néhány ház kihasználatlanul tengette mindennapjait.

Ekkor léptek közbe a Space and Matter építészei és a Lloyd Hotel alapítóival, valamint a városvezetéssel közösen létrehozták  a SWEETs Hotel projektet, melynek keretében az üresen álló hídházakat prémium lakosztályokká alakították át.

Az eredmény? Mindegyik sajátos, elbűvölő karaktert és egyedi dizájnt kapott, nem találunk köztük két egyformát, ellenben tökéletes helynek tűnnek egy (vagy több…) kellemes vízparti este eltöltéséhez.

Néhány lakosztály csendesebb környéken várja a pihenni vágyót, de aki nem szeretne lemaradni a zsibongó város egyetlen pillanatáról sem, az választhat magának valamelyik élettel teli, zsizsegő negyedben berendezett szállást is.

Hét éven át tartottak a tervezési és a kivitelezési munkálatok, míg végül városszerte összesen huszonnyolc házat alakítottak át úgy, hogy valamennyi épület megőrizte jellegzetes, történelmi jegyeit.

Odabent  viszont divatos és modern körülmények várják a vendéget, aki így autentikus körülmények között kaphat jókora adag hamisítatlan Amszterdam-élményt.

A legrégebbi hídház-lakosztály, az Amstelschutsluis története egészen 1673-ig vezethető vissza. Ez az egyetlen minihotel, melyet kizárólag hajóval lehet megközelíteni.

Évszázadokkal ezelőtt persze csak csónakkal lehet eljutni a hídházakhoz, ahol a hidak nyitásáért és zárásáért felelős hídmesterek tartózkodtak. Annak idején fizetnie kellett az Amszterdamba érkező látogatónak, és a hídőr feladata volt a beszedni a pénzt, majd átengedni az embereket a hídon.

A ráncfelvarráson átesett bájos kis hídházak különböző építészeti stílust képviselnek. Ugyanúgy találunk közöttük a város északi részén felhúzott, háromemeletes lakosztályt, mint az 1950-es években épült kis házikót is, tehát lényegében a SWEETs Hotel elmeséli Amszterdam felépítésének történetét.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: SWEETs Hotel)

Amszterdam | híd | prémium | szállás | csatorna

FOLYTASD EZZEL

Turisztikai dizájnversenyeken tarolt az ország két varázslatos szállodája

Így csaphatsz le a Budapest születésnapjára készült egyedi plakátra!

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram