Close
Amszterdam túlzsúfolttá vált, a jövőben csak a “minőségi turistákat” szeretnék vonzani

Amszterdam túlzsúfolttá vált, a jövőben csak a “minőségi turistákat” szeretnék vonzani

Hollandia területe feleakkora sincs, mint Magyarországé, mégis képes 18-20 millió turistát vonzani évente. A látogatók nagy többsége a fővárost célozza meg, ami kezd túlzsúfolttá válni. Mi lehet a megoldás? A mennyiség minőségre cserélése.

A hollandok úgy számolnak, hogy az országba érkezők száma akár ötven százalékkal is emelkedhet 2030-ra, a turisztikai szakértők pedig félnek az elturistásodás következményeitől. A probléma megoldása érdekében kidolgoztak egy programot, ami a további aktív népszerűsítés helyett inkább a turizmus menedzselésére fókuszál.

Mindez azt jelenti, hogy a turizmus promotálása helyett inkább arra törekednek, hogy az ország minél élhetőbb maradjon, igyekeznek például új munkahelyeket teremteni és minél inkább odafigyelni a fenntartható fejlődésre. Ami pedig a turistákat illeti, szeretnének olyanokat az országba csábítani,

akik az utazásuk során inkább értéket teremtenek, nem pedig gondot okoznak.

Arról mi is beszámoltunk néhány héttel korábban, hogy a híres piros lámpás negyedben a turisták egy része nem bír normálisan viselkedni, emiatt szigorítások várhatóak.

A program másik fontos célkitűzése, hogy a turisták ne csak Amszterdamot akarják megnézni, hanem Hollandia egyéb területeit is. A fővároson kívül a legnépszerűbb úti célok közé tartozik például Keukenhof virágoskertje és Kinderdijk malmai, ezek a területek a leginkább érintettek. Hogy mit lenne érdemes ezeken kívül felfedezni Hollandiában? Jó opció lehet például Utrecht,

de ebben a cikkben is szerepel egy remek holland úti cél:

(Képek: Unsplash)

Close